Regija
JAKO LOŠA GODINA

Iz zapuštenih vinograda šire se bolesti grožđa
Objavljeno 17. listopada, 2014.
Tješi jedino što se vinogradarske godine poput ove događaju jednom u 150 godina

SLAVONSKI BROD- Iza vinogradara brodskog posavlja godina je kakvu ne pamte. Urodi su prepolovljeni, a borbu su nastavili u podrumima kako bi iz grozdova osiromašenih šećerom zbog kiša i hladnoće, izvukli što bolje vino. U prosjeku u brodskim i novogradiškim vinogradima urod je 50 posto manji, kaže voditeljica savjetodavne službe Vera Novaković.

- Vinogradari su u većini i vinari, a zbog oborina i nedostatka sunca sirovina je ove godine malo koga zadovoljila. Većinu vinograda je u vrijeme zriobe grožđa napala trulež - navodi Novaković.

- Kod nas je najprije u nekoliko navrata tuča ubila lozu tako da već sada znam da dogodine neće biti normalni lucnjevi, a onda kiša nije prestajala pa uz sav trud oko prskanja nije bilo mnogo pomoći. Uspjela mi je samo graševina, ostalo nisam niti brala, ali s proizvedenim vinom neću pokriti troškove koje sam dala za zaštitu - kaže dugogodišnja vinarka Đurđica Jurković, koja obrađuje tri hektara vinograda na brdima Brodskog Stupnika.

Zabrinuta je i zbog moguće zaraze vinograda s neobrađenih površina. Ljudi su, kaže, napustili vinograde u kojima se razvija bolest čije spore kilometrima putuju. To je objektivna opasnost za ostale nasade koji će stradati, ako se nešto ne poduzme. Ostavljene vinograde treba iskrčiti ili vlasnike kažnjavati onako kako je riješeno u Europi - veli vinarka koja je, naglašava, ove godine iscrpljena fizički i financijski. Tješi ju jedino to što se vinogradarske godine poput ove događaju jednom u 150 godina.

Nešto optimističnija je Ana Vinković, premda je sa svojih 40 hektara vinograda, također na stupničkim brdima, izvukla samo 30 posto uroda.

- A što mi drugo preostaje, moram se nadati boljem nakon ovogodišnje katastrofe. Najotporniji su se pokazali cabernet sauvignon i chardoney, dok je najzastupljenija graševina potpuno podbacila, što ovisi o položaju vinograda. Šećer i kiseline bile su odlične tako da bi kvaliteta vina trebala biti dobra - kaže Vinković, koja je kompletnu količinu grožđa prodala dosadašnjim kupcima na moru. Većina vinara zbog nedostatka sladora pribjeć će zaslađivanju do dva posto, no i Vera Novaković smatra da bi ovogodišnja vina mogla biti zadovoljavajuća.

- Pitka su i za svakodnevnu upotrebu. Nešto su slabija po količini alkohola i s izražajnijim kiselinama, bez bukea, ali su svježa i lagana - kaže ona.

Marija RADOŠEVIĆ
POMOGLA BI JAKA ZIMA

A za sljedeću godinu vinograde treba pripremiti dobrom gnojidbom prema vrsti tla i dezinfekcijom, savjetuju proizvođači. Pomogla bi i jaka zima koju za sada, na žalost vinogradara, nitko ne prognozira.

OSTAVLJENE

VINOGRADE TREBA ISKRČITI ILI VLASNIKE NOVČANO KAŽNJAVATI, KAO ŠTO JE TO RIJEŠENO DRUGDJE U EU

50

posto smanjen je urod grožđa

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike