TvObzor
HRT : SERIJA "POLUBRAT"

Dramatična obiteljska saga
Objavljeno 17. listopada, 2014.
Dva polubrata odrastaju tijekom hladnog rata - Barnum uz oca, a Fred u potrazi za svojim. Polubraća se sve više udaljavaju, a Fred nestane bez traga

Uzbudljiva norveška serija u osam nastavaka "Polubrat" ( u originalu “Halvbroren”) snimljena je prema istoimenom romanu Larsa Saabyea Christensena, u produkciji Monster Filma za norvešku nacionalnu televiziju NRK.

U središtu je radnje neuspješni filmski scenarist Barnum Nilsen. Ova dramatična obiteljska saga povijesna je parabola o Europi u 20. stoljeću. U svibnju 1945., na Dan pobjede, kada je konačno završen Drugi svjetski rat, Barnumovu majku Veru na tavanu u njezinoj kući u Oslu silovao je nepoznati muškarac. Tako je rođen Barnumov polubrat Fred. Barnum se rodio pet godina poslije, jer se Vera u međuvremenu udala. Obitelj Nilsen je, kao i Europa, podijeljena. Dva polubrata odrastaju tijekom Hladnog rata - Barnum uz oca, a Fred u potrazi za svojim. Polubraća se sve više udaljavaju, a Fred nestane bez traga. Na Filmskom festivalu u Berlinu 1990., dok se Zid još ruši, Barnum saznaje da se Fred vratio. Fredov identitet napokon je otkriven, a dva polubrata imaju priliku ponovno se zbližiti. Na prošlogodišnjem Festivalu audio-vizualnih programa u Biarritzu nagrađeni su glumci Frank Kjosas, Ghita Norby, Marianne Nielsen i Mariann Hole (Golden FIPA), a direktor fotografije John Christian Rosenlund, također prošle godine, osvojio je norveški Golden Screen. Glavne uloge u serijalu igraju Nicolai Cleve Broch (Barnum), Frank Kjosas (Fred), Mariann Hole (Vera), Marianne Nielsen (Boletta) i Oskar Sandven Ludevold (Barnum kao dječak), a redatelj je Per-Olav Sorensen.

Pripremio: Nikola KUČAR
PRVA EPIZODA

Godina 1945., Dan pobjede. Tri žene koje žive u ulici Kirkeveien, Vera, Boletta i Stara (Ghita Norby), pripremaju se za proslavu kraja rata. No kad Vera ode na tavan po svečane haljine, netko je napadne i siluje. Devet mjeseci nakon toga Fred se rodio u taksiju. Nakon 43 godine Verin drugi sin Barnum i njegova djevojka Vivian (Agnes Kittelsen) na tavanu traže namještaj za svoj stan. Slučajno pronađu Verin stari fotoaparat, još u dobrom stanju. Na filmu je i slika Barnumova brata Freda, koji je nestao prije 22 godine. Začudo, čini se da se u nekome trenutku vratio. Ostaje pitanje: Zašto?

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike