Novosti
PREDSJEDNIK RH INICIRA PROMJENE IZBORNOG ZAKONA

Zastupnici traže uvid u pismo koje
je Josipu Leki poslao Ivo Josipović
Objavljeno 15. listopada, 2014.
Laburist Dragutin Lesar zatražio je na početku sjednice da svi zastupnici dobiju uvid u pismo

Vezani članci

JOSIPOVIĆ TRAŽI PREFERENCIJALNO GLASANJE VEĆ NA IDUĆIM IZBORIMA:

Isključenost građana iz politike - neodrživa je

Jučerašnja sjednica Sabora počela je zahtjevom nekoliko klubova zastupnika da se raspravlja o izmjenama izbornog zakonodavstva, a od predsjednika Sabora Josipa Leke zatraženo je da svim zastupnicima dostavi pismo koje mu je poslao predsjednik Republike Ivo Josipović.

Laburist Dragutin Lesar zatražio je na početku sjednice da svi zastupnici dobiju uvid u pismo koje je Josipović poslao Leki.

"Mislim da imamo pravo znati cjeloviti sadržaj pisma koje, prema mome mišljenju, nije privatno nego službeno, i ako se predsjednik Republike obraća drugom predstavniku institucije, predsjedniku Sabora, da to ne može ostati samo između njih dvoje i da svi zastupnici imaju pravo dobiti na uvid sadržaj toga pisma."

Ako je točno da je naglasak na tom pismu stavljen na izborni sustav i preferencijalno glasovanje, a da bi vidjeli postoji li konsenzus o tome, način je da se rasprava počne otvarati na radnim tijelima. Lesarov prijedlog podržao je i HDSSB. Josip Salapić (HDSSB) rekao je da je pritisak prevelik, da se on ne očituje u Inicijativi "U ime obitelji", koja prema njegovom mišljenju nije sakupila dovoljan broj potpisa, ali da ipak 380 tisuća ljudi i njihovi potpisi govore da se nešto treba promijeniti.

Milorad Pupovac (SDSS) naglasio je da je Sabor više godina predmet devastiranja kao institucije te se zapitao je li ovo pismo doista dramatično upozorenje državi i naciji.

“Predsjednik Republike je u pismu ustvari rekao jednu konkretnu stvar, da poziva predsjednika Sabora, koji je prvi među jednakima, da u okviru svog ugleda i ustavne i poslovničke uloge pismo proslijedi klubovima. Da se postigne, kako predsjednik kaže, konsenzus o preferencijalnom glasovanju”, kazao je premijer Zoran Milanović o Josipovićevom pismu. Ponovio je da Vlada nije protiv toga te da Hrvatska ne može imati za izbore za europski parlament jedne standarde, a za nacionalne izbore, koji su važniji, druge standarde. “Naš je stav da ćemo promijeniti izborni zakon, a vjerojatno i ukinuti instituciju nositelja lista”, rekao je premijer.(V.T.)

Leko: Svi će dobiti pismo

Predsjednik Sabora Josip Leko, nakon izlaganja zastupnika u Saboru, poručio je da će sadržaj pisma dobiti. "Dobit ćete, naravno, svi pismo, i vi i hrvatska javnost sutra (danas. op.ur.), ovisi o tome hoćemo li sazvati predsjedništvo u petak, ili u utorak. Sutra ćete dobiti pismo." Nema ništa loše u ovakvom poticaju, poručio je Leko. "Ne vidim nikakvog razloga da unosimo nervozu. To je poticaj koji je zakonit, ustavan, i tako ga treba vidjeti. Nitko neće ni jednom članu Hrvatskog sabora ni klubu zastupnika narediti, jer to ne može, niti želi, to je njegova autonomna volja."

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja