Novosti
NOVI ZAKON I NIJE BAŠ “HUMANIJI”

U Hrvatskoj je dosad na dražbi završilo čak 20 tisuća kuća i stanova
Objavljeno 16. listopada, 2014.
Novi zakon ubrzava ovršni postupak, uvodi prodaju ovršene imovine na e-dražbama – preko interneta

Prvorujanske izmjene i dopune Ovršnog zakona zakonodavac je prije njihovog stupanja na snagu, a komparirajući s dosadašnjim OZ-om, najavljivao kao daleko “humanije” zakonsko rješenje prema ovršeniku, jer da mu, uz ostalo, otvara mogućnost da i nakon što ovrhom ostane bez jedine nekretnine u njoj može biti još godinu dana, dok ne nađe drugo stambeno rješenje, no samo kao najmoprimac i za svoj dojučerašnji dom plaćati najam što, dakako, ne znači da po isteku toga roka neće biti deložiran iz vlastitoga doma.

Nadalje, novi zakon ubrzava ovršni postupak, uvodi prodaju ovršene imovine na e-dražbama – preko interneta, što kritičari novog OZ-a ocjenjuju banaliziranjem teških životnih situacija kao što je odlazak kuće na bubanj.

Odgoda ovrhe

Predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja Vedran Vidmar kaže da ove izmjene i dopune OZ-a neće bitno izmijeniti dosadašnju neučinkovitost, sporost, neekonomičnost i netransparentnost provedbe ovrhe, nego će ovršenicima prije svega donijeti nove ovršne troškove, npr. novi trošak obveznog građevinskog vještačenja za procjenu tržišne vrijednosti nekretnine kod ovrha na nekretninama... Upozorava i na sve nemogućnosti korištenja odgode ovrhe.

- Novu zakonsku mogućnost odgode ovrhe na jedinoj stambenoj nekretnini u većini ovrha dužnici neće moći iskoristiti jer bi se u takvim slučajevima kompletan dug, ovršni troškovi i zatezne kamate naplaćivale na novom predmetu ovrhe - npr. na plaći, mirovini, osobnom vozilu... Trebali bi se naplatiti za najdulje godinu dana što, uz uvažavanje činjenica da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj 5500 kuna i da se u pravilu može ovršavati maksimalno 1/3 plaće/mirovine dužnika, znači da u većini ovrha na jedinoj stambenoj nekretnini ukupan dug ovršnog dužnika ne bi smio biti veći od 22.000 kn, a što je upravo slučaj kod 99 posto ovrha na svim pa tako i na jedinim stambenim nekretninama ovršenika - upozorava Vidmar. No, navodi i pozitivne promjene za ovršenike poput one o uvođenju mogućnosti odgode ovrhe na prijedlog ovršenika i zastoja tijeka zatezne kamate, ako je Vlada proglasila katastrofu.

Blokirani: Zašto stalno diskriminacija?

Novo pravilo je i da nekretnine u ovrsi ne mogu biti prodane u prvoj dražbi za manje od 80, odnosno 60 posto procijenjene vrijednosti u drugoj dražbi. I dok će se dijelu vlasnika opterećenih nekretnina ovo ograničenje činiti bar kratkom slamkom spasa, za njih 2020, za čije su kuće i stanove već oglašene dražbe, to nije utjeha. Jer njihove će ovršene nekretnine na bubanj prema dosadašnjim pravilima koja su vrijedila kad su za njih pokrenute ovrhe, a prema kojima se u drugoj dražbi moglo ostati bez vlastitoga doma i za 50, pa i 30 posto vrijednosti. Tako korpus od još 2000 građana i njihovih obitelji u velikoj je vjerojatnosti da bi mogao ostati bez svoga doma i znatno povećati broj onih koji su to već doživjeli. Predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin, kaže da taj broj stalno raste i sada je, prema službenim podacima HGK, oko 10.000.

- Procjenjujemo da je stvarni broj i dvostruko veći – oko 20.000, jer je 2014. intenziviran rast broja građana što u ovrhama ostaju bez kuća i stanova - kaže Kervatin.

Prema HGK-u, u 2013. ovršene su 6773 nekretnine, a u 2012. oko 5000. Kervatin slučaj tih 2020 građana naziva “još jednom nelogičnošću na štetu oštećenih, ovršenika”.

– Zašto stalno diskriminacija? I oni bi trebali ići s ostalima - kaže Kervatin. Za Blokirane OZ je loš, diskriminirajući za ovršenika te je od Ustavnog suda zatražila ocjenu ustavnosti. Kada je riječ o već spomenutoj odredbi predviđenoj za dužnike kojima je u ovrsi jedina stambena nekretnina – da im se ovrha odgodi uz ponudu plaćanja nekim drugim predmetom, odnosno kroz mogućnost jednogodišnjeg ostanka u nekretnini uz plaćanje najamnine novom vlasniku, pravo je pitanje koliko će ti “benefiti” uistinu koristiti tim ljudima. Jer, upozorava Vidmar, ovršenik neće uvijek moći ostati jednu godinu nakon prodaje u svojoj jedinoj stambenoj nekretnini, nego će biti prisilno iseljen iz nje ako ovrhovoditelj dužniku osigura odgovarajuću zamjensku nekretninu.

– A to je izgledna mogućnost u većini takvih ovrha u kojima banke, kao ovrhovoditelji od ranije raspolažu velikim fondom praznih nekretnina - ističe Vidmar.

Suzana ŽUPAN
Troškovi (ni)su smanjeni

Najavljivalo se kako će ovaj zakon ubrzati ovršni postupak, ali i smanjiti njegove troškove, jer su oni i zbog simboličnih dugovanja znali narasti na oko 1000 kuna. Vedran Vidmar poručuje da je izmjenama odvjetničkih tarifa ukinuta odvjetnička paušalna nagrada od 625 kuna za zastupanje u ovrhama u kojima je glavnica duga manja od 1000 kuna. No, time u konačnici odvjetnički troškovi nisu smanjeni. “Jedino u slučaju da ovršenik u roku od osam dana od primitka javnobilježničkog rješenja o ovrsi, odnosno u roku od tri dana kod ovrhe na temelju mjenica i čekova, putem preporučene poštanske pošiljke ili izravno kod bilježnika, izjavi obrazloženi prigovor u kojem u cijelosti osporava rješenje o ovrsi, troškove ovrhe smanjit će za bar 506 kuna, jer dužnik u tom slučaju neće morati platiti odvjetnički trošak izvida pravomoćnosti i ovršnosti javnobilježničkog rješenja o ovrsi, odvjetnički trošak sastava prijedloga za dostavu pravomoćnog i ovršnog javnobilježničkog rješenja te javnobilježničku nagradu za izdavanje klauzule pravomoćnosti. Dužnik u prigovoru mora navesti razlog zbog kojeg smatra da je potraživanje iz te ovrhe neosnovano, da je potraživanje u zastari, da je ovršni dug već platio ili dr. U tom slučaju dužnik će platiti samo osnovne troškove, odvjetnički trošak sastava prijedloga za ovrhu koji za dug do 250 kuna iznosi 93,75 kuna, a za dug od 250 do 1000 kuna je 187,50 kuna, te još 75 kuna javnobilježničke nagrade za izdavanje rješenja o ovrsi i troškove njegove poštanske dostave.”

HONORARCI SADA MOGU IMATI ZAŠTIĆENE RAČUNE

Od 1. rujna i honorarci mogu imati zaštićene račune. Oni kojima su honorari jedini i stalni prihod moći će otvoriti zaštićeni račun, a honorari će im biti pošteđeni pljenidbe u visini 2/3 prosječne plaće. Od 1. rujna više se ne mogu ovršiti troškovi za službeno putovanje i naknada troškova prijevoza na posao, iznosi za uzdržavanje djeteta uplaćeni na poseban račun kod banke, potpora za novorođenče, naknade za saniranje posljedica štete od katastrofa i elementarnih nepogoda, dar za djecu do 15. godine života, potpore za slučaj smrti radnika i smrti člana uže obitelji radnika...

Nekretnine ne mogu biti prodane u prvoj dražbi za manje od 80%, odnosno 60% posto procijenjene vrijednosti u drugoj dražbi

OVRŠENIH

IMA DVA PUTA VIŠE OD SLUŽBENE PROCJENE

Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura