Novosti
MINISTAR FINANCIJA ZAVRŠAVA KONZULTACIJE S KOLEGAMA

Javnost će početkom sljedećeg tjedna znati sve o rebalansu
Objavljeno 16. listopada, 2014.

Vezani članci

TKO NE ZNA POMNOŽITI MJESEČNI TROŠAK BROJEM 12?

U državnom proračunu nema novca za plaće prosvjetarima u prosincu?!

Ministar financija Boris Lalovac ovoga bi tjedna trebao završiti konzultacije s ministrima, potpredsjednicima Vlade i premijerom te definirati rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna.

- Javnost će o rebalansu biti obaviještena početkom sljedećeg tjedna - rekao je Lalovac nakon jučerašnjeg skupa udruge hrvatskih izvoznika o perspektivama izvoza u 2015. godini.

Rekao je da će sve plaće i mirovine biti isplaćene do kraja godine i da će se manjak na poziciji za plaće pokušati nadoknaditi iz drugih izvora. Lalovac je rekao kako je tako govorio i prije dva tjedna te mu stoga nije posve jasna izjava ministra obrazovanja, znanosti i sporta Vedrana Mornara, da mu nedostaje sredstava za plaće.

O izlasku zdravstva iz državne riznice Lalovac će razgovarati s potpredsjednicima Vlade. Želi dobiti jasnu sliku o učinku te mjere na zdravstvo i proračun, odnosno kako će utjecati na proračunski deficit i koji su rizici izdvajanja 20 milijardi kuna u poslovnu banku. Rekao je kako osobno nema ništa protiv izdvajanja, ako se pokaže da je to strukturna reforma, ali da tehničko izdvajanje iz riznice to nije.

Odgovarajući na pitanje mogu li građani veće plaće zbog izmjene zakona o porezu na dohodak očekivati već u prosincu, Lalovac je rekao da to ovisi o rebalansu te da bi tako moglo biti ako proračun dobije zeleno svjetlo užeg kabineta Vlade.

Na skupu izvoznika zaključeno je kako izvoznici vjeruju da je nagodinu moguć značajniji rast izvoza unatoč recesiji u Hrvatskoj i EU-u, ali za to je potrebna ozbiljna podrška financijskog sektora.

- Tečaj kune još uvijek je otvorena rana nama izvoznicima - rekao je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago. (D.Pav.)

RASTEREĆENJE CIJENE RADA

Na skupu izvoznika Lalovac je za iduću godinu najavio nastavak poreznog rasterećenja cijene rada. Ministar financija rekao je da Hrvatska ima nekonkurentan sustav oporezivanja rada. Smatra da je smanjivanje brutocijene rada dobar način i da će to pomoći izvoznicima. Cilj je i ukinuti najveću stopu od 40 % poreza na dohodak. Lalovac je poručio da je za pokretanje gospodarstva, ponajviše izvoznika, nužan novac za financiranje projekata.(MS)