Regija
JAVNE PUMPE NA PODRUČJU GRADA ŽUPANJE

U vodi pronađene opasne bakterije
Objavljeno 16. listopada, 2014.

ŽUPANJA – Županjci koji se koriste javnim pumpama ostali su neugodno iznenađeni kada su prije nekoliko dana s kanistrima došli po pitku vodu. Kući su se vratili praznih ruku. Na najposjećenijim pumpama u gradu, u ulicima Veliki kraj i Vladimira Nazora, gdje brojni građani već godinama svakodnevno toče vodu, skinute su ručke za pumpanje vode i postavljena obavijest o privremenoj zabrani korištenja. Iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Županje upozoravaju građane da voda iz tih javnih bunara nije za ljudsku uporabu. Laboratorijskom analizom obavljenom u Veterinarskom zavodu u Vinkovcima utvrđeno je da uzorci vode ne udovoljavaju Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju jer sadrže veći broj Pseudomonas aeruginiosa u 100 mililitara filtriranog uzorka te veći broj koliformnih bakterija i crijevnih enterokoka od maksimalno dopuštene koncentracije. Oba izvorišta su mikrobiološki tretirana, obavljena je sanacija vode, a kako bi sredstvo djelovalo, onemogućeno je korištenje vode. Uskoro će se ponovno obaviti kontrola kojom će se utvrditi ispravnost. Do tada se građanima savjetuje da se koriste vodom iz gradskog vodovoda ili onom u bocama.

- Na javnim bunarima redovito se obavljaju analize i prema potrebi se provodi tretiranje vode. Zatim se ponovno uzimaju uzorci i obavljaju analize i tretiranja sve dok se ne utvrdi da je voda ispravna za piće i da zadovoljava parametre važećeg Pravilnika - pojašnjava pročelnik Damir Parmać. Dodaje da je u Županji jako malo kućanstava koja nisu priključena na vodovodnu mrežu, no puno je onih građana koji iz navike vodu i dalje donose s javnog bunara.

– Godinama donosimo vodu s pumpe kraj srednje škole, i to isključivo za piće. Prije desetak godina priključili smo se na vodovodnu mrežu, ali ova nam više odgovara i ljeti ništa bolje ne može utažiti žeđ od te žive vode s bunara - rekla nam je gospođa Marica. Napominje da za razliku od pumpe u Velikom kraju, onu u Ulici Vladimira Nazora velik broj mještana koristi i za zalijevanje vrtova.

Te iste bakterije, bacili i mikroorganizmi, koji mogu imati ozbiljne posljedice za ljudsko zdravlje, nalazili su se krajem svibnja i u vodi na poplavljenom području. Snažna vodena bujica izlila je sadržaje septičkih jama, a u poplavnoj vodi bile su i lešine uginulih životinja. Visoke temperature prošlih dana dodatno su pogodovale razvoju mikroorganizama. Crijevni enterokoki fekalnog su podrijetla i mogu izazvati želučane probleme dok Pseudomonas aeruginosa izaziva upale organa, najčešće pluća i mozga. Riječ je o opasnom bacilu koji često izaziva opasne bolničke infekcije koje mogu imati i kobne posljedice.M.Lešić Omerović

Pseudomonas aeruginosa izaziva upale organa, najčešće pluća i mozga

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike