Dome slatki dome
DOBRA TERMOIZOLACIJA

Lim kao idealan pokrov za niskoenergetsku kuću
Objavljeno 16. listopada, 2014.
Limeni je krov odličan termoizolator i kao takav idealan izbor za niskoenergetsku gradnju

Vezani članci

NISKOENERGETSKA KUĆA - ODABIR DIMNJAKA

Važno je koji dimnjak imate

Krov u niskoenergetskoj gradnji zauzima jedno od najznačajnijih mjesta, a zašto je lim najbolji izbor donosimo u nastavku.

Krov je jedan od ključnih elemenata niskoenergetske gradnje. To i ne čudi s obzirom na površinu krova preko koje se najviše topline izmjenjuje, odnosno ili izlazi iz objekta ili pak ulazi u njega. Unatoč možda uvriježenom mišljenju da lim nije najpogodniji izbor, limeni je krov, naprotiv, bez obzira na predrasude, odličan termoizolator i kao takav idealan izbor za niskoenergetsku gradnju.

Jedan od ključnih razloga dobre termoizolacije limenih krovova je njihova izvedba. Naime, limeni krov se radi iz panela koji se pak izrađuju u cijeloj dužini krova kuće. Na taj način omogućeno je stvaranje povoljnog „zračnog jastuka“ između površine krova i samog lima. Upravo taj akumulirani zrak predstavlja idealan izolator koji sprječava prodor toplog ili hladnog vanjskog zraka do objekata. Dodamo li dodatnu izolaciju krova korištenjem Knauf Insulation mineralnom vunom, o kojoj smo nedavno pisali, postigli smo najbolje moguće rješenje izolacije i izvedbe krova.

Limeni su pokrovi dostupni u brojnim izvedbama, od trapeznih do imitacije crijepa te u gotovo nebrojenim kombinacijama boje. Osim toga, moguća je njihova izvedba od pocinčanog lima, bakra, aluminija, bojeni ili nebojeni, no bez obzira na to, svaki se radi od jednog komada lima po dužini kuće, pa tako eventualno prokišnjavanje i ''zavijanje'' snijega postaje stvar prošlosti. Naravno, lim kao građa pola je odrađenog posla, ostaje još završno postavljanje i oblikovanje od strane majstora. Pri gradnji niskoenergetskog objekta koji medijski pratimo, za izvođača radova odabran je Lim Mario iz Donjeg Miholjca. Ova agilna i dinamična tvrtka pružila je izvođaču najbolje savjete kao i vrhunski rad koji je rezultirao besprijekorno postavljenim limenim krovom. Lim Mario nudi i prodaju lima, tako da je omogućena usluga po principu „ključ u ruke“. M.Režić

Jedan

od ključnih razloga dobre termoizolacije limenih krovova je njihova izvedba

Limeni krov radi se iz panela koji se pak izrađuju u cijeloj dužini krova kuće

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike