Novosti
IDEJA MINISTRA GORDANA MARASA

Država želi “nacionalizirati”
novce s računa koji se ne
koriste šest i više godina
Objavljeno 14. listopada, 2014.

Hrvatska bi mogla nagodinu dobiti zakon prema kojem će državi biti omogućeno uzimanje novca s neaktivnih računa fizičkih i pravnih osoba u bankama, najavio je jučer novinarima nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih potpora poduzetnicima, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Riječ je o računima koji se ne koriste šest i više godina, a navodno bi se s njih moglo prikupiti oko 800 milijuna kuna. Od tog novca bi se formirao fond kojim bi se pomagali projekti malih i srednjih poduzetnika, rekao je Maras, koji je ideju dobio od primjera Irske i Australije gdje je država “nacionalizirala” novac s takvih računa. Ako bi se naknadno javio vlasnik ili nasljednik novca s takvih računa, država bi mu vratila traženi iznos.

Na predstavljanju rezultata programa bespovratnih potpora za malo gospodarstvo Poduzetnički impuls za ovu godinu rečeno je kako je za nekoliko mjera za 169 poduzetničkih projekata dodijeljeno 67,2 milijuna kuna, među kojima je čak 80 posto iz prerađivačke industrije.

- Dodijeljene potpore generirat će preko 143 milijuna kuna investicija te stvoriti oko 800 novih radnih mjesta, a značajno će biti povećan izvoz poduzetnika te njihovi ukupni prihodi i dobit - poručio je ministar Maras.(D.Pav.)

800

milijuna kuna moglo bi se prikupiti s neaktivnih računa, smatra ministar Maras