Osijek
HRVATSKO SAVJETOVANJE O OBUCI NEPLIVAČA

Obuku neplivača kao obvezu treba vratiti u osnovne škole
Objavljeno 15. listopada, 2014.
Nepoznavanje tehnike plivanja na drugome je mjestu uzroka smrtnosti djece

Iako je prijašnjih godina obuka neplivača osnovnoškolaca bila obveza u okviru državno-pedagoškog standarda, posljednje četiri godine škole su oslobođene te obveze.

Međutim, izgledno je da će se u državno-pedagoški standard vratiti obveza obuke neplivača, što će biti jedna od glavnih teza 13. hrvatskog savjetovanja o obuci neplivača s temom Intenzifikacija procesa učenja plivanja, koje će se od sutra pa sve do subote održavati u Orahovici, u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Osijek, Zajednice športskih udruga i saveza Osječko-baranjske županije te Udruge kineziologa Grada Osijeka.

- Svi aspekti ove problematike, zahvaljujući autorima – nositeljima referata, koreferata i priopćenja, bit će obrađeni na najbolji mogući način jer želimo upozoriti na potrebu obuke neplivača u školama. Naime, obuka je prema zakonu obveza, no u državno-pedagoškom standardu nije, i to zbog toga što je standard donesen nakon zakona. Jedna od glavnih teza u prijedlogu zaključaka sa savjetovanja ići će prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa da se vrati obuka neplivača u osnovne škole, i to kao njihovo obvezno djelovanje, u sklopu bilo kakve aktivnosti - rekao je Marko Đukić, ravnatelj GD Crvenog križa Osijek. Razlog je tomu, kaže, u velikom postotku neplivača među osnovnoškolcima, pa iako se situacija mijenja iz godine u godinu, broj osposobljenih učenika još uvijek nije zadovoljavajući.

- Prema inicijalnim testiranjima koje provodimo za školu u Orahovici, vidimo da je u Osijeku među učenicima trećih razreda oko 35 posto neplivača. Naša je misao vodilja vratiti kvalitetu, ali i obveznost učenja plivanja djece. Kad se grade bazenski kapaciteti, oni koji odlučuju o investiciji kažu kako je gradnja opravdana ako se ondje jedno dijete spasi od mogućeg utapanja, i u pravu su. Ljudski život nema cijenu, a uzmemo li u obzir da je u Europi smrtnost djece zbog nepoznavanja tehnika plivanja na drugome mjestu, odmah nakon prometnih nesreća, trebamo se zabrinuti. Plivanje je pitanje civilizacijskog dostignuća i mi ćemo ministru Vedranu Mornaru izravno predočiti naše zahtjeve - naglasio je Đukić.

Marija MIHELIĆ

8917

djece proplivalo je u deset godina obuke u Orahovici

I Rijeka je grad neplivača

Đukić ističe da je prije tri godine održan sastanak s predstavnicima Grada Rijeke, kada je utvrđeno da ondje nije ostvaren zadovoljavajući postotak plivački osposobljene djece, pa je tako među učenicima trećih razreda osnovne škole bilo čak 45 posto neplivača. Kad je u pitanju Slavonija i Baranja, Đukić ističe da je situacija loša, jer nedostaju kapaciteti za obuku, a i imovinsko stanje obitelji nije zadovoljavajuće. Kroz Centar za edukaciju u Orahovici prije osam godina utvrđeno je da je u generaciji trećih razreda osnovne škole čak 38 posto neplivača.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike