Novosti
JOSIPOVIĆ TRAŽI PREFERENCIJALNO GLASANJE VEĆ NA IDUĆIM IZBORIMA:

Isključenost građana iz politike - neodrživa je
Objavljeno 14. listopada, 2014.

- Današnju isključenost građana iz političkog odlučivanja smatram neodrživom i zato sam zamolio Josipa Leku da u okviru svojih nadležnosti učini sve da se u Saboru postigne konsenzus o promjenama izbornog zakonodavstva koje bi bile primjenjive već za iduće izbore - izjavio je jučer Ivo Josipović, predsjednik RH, pojašnjavajući novinarima zašto je predsjedniku Sabora uputio pismo u kojem obrazlaže argumente za promjenu izbornoga zakonodavstva i uvođenje preferencijalnog glasanja već na idućim parlamentarnim izborima. Povod pisma bio je da Leku i službeno obavijesti o tome kako je pokrenuo proces za izradu prijedloga ustavnih promjena.

Josipović je rekao kako je pismom želio otvoriti dijalog i proces traženja konsenzusa o važnim pitanjima za budućnost Hrvatske te je pritom uvažio očitu želju građana da više sudjeluju u političkim procesima.

- Taj je proces nastao na uvjerenju da građani iskazuju radikalno nezadovoljstvo postojećim zakonskim i ustavnim rješenjima - rekao je šef države na konferenciji za novinare.

- Građani su nezadovoljni niskom razinom otvorenosti sustava i niskim stupnjem odgovornosti političkih faktora, skupom i neefikasnom organizacijom države i radom ključnih institucija - kaže Josipović. Dodaje kako se građani ne slažu s nekim odlukama Sabora i prepoznaje se dramatičan razlaz i raskol vrijedosti između stavova građana i zakonskih i ustavnih rješenja.

- Sabor ima instrument koji omogućava da se već za iduće izbore osigura preferencijalno glasanje, dakle veći utjecaj građana na izbor zastupnika - istaknuo je Josipović, koji smatra nedopustivim da su viši demokratski standardi dopušteni kod izbora za Europski parlament nego za Hrvatski sabor.

- Građanima treba poručiti da političke stranke i izborni sustav ne služe nametanju kandidata koji su više ili manje ovisni o stranačkim nomenklaturama - naglašava.(D.Pav.)

SABOR IZLOŽEN PORUZI JAVNOSTI

- Očito je da postoji disparitet ili sukob vrijednosti onoga što se i kako odlučuje u Saboru i očekivanja građana. Sabor je izložen i poruzi javnosti, a upravo suprotno, mora biti centralno mjesto konsenzusa, i zato propisima treba osigurati da već svojim izborom to i može biti - rekao je predsjednik Josipović.

JOSIP LEKO

predsjednik Sabora

Na pismo gledam kao na dobru namjeru

Nakon što je primio pismo predsjednika Ive Josipovića, u kojem poziva da se u Saboru postigne konsenzus oko uvođenja preferencijalnog glasanja već na idućim parlamentarnim izborima, Josip Leko najavio je sazivanje sjednice Predsjedništva Sabora vjerojatno već ovog tjedna. Naglasio je kako na pismo gleda kao na dobru namjeru te da će predsjednicima klubova izložiti stajališta predsjednika Josipovića koja su legitimna i ustavna i tražiti da se o njima očituju.