Osijek
PROBLEMI NA EKONOMSKOM FAKULTETU S UPISOM NA SVEUČILIŠNI DIPLOMSKI STUDIJ

Isti uvjeti upisa i za one koji su završili trogodišnji stručni studij
Objavljeno 14. listopada, 2014.

Proteklih tjedana studenti na Ekonomskom fakultetu susreli su se s velikim problemom pri upisu na sveučilišni diplomski studij, popularno zvan 4. i 5. godina.

Mnogi koji su završili istu razinu i na preddiplomskom (trogodišnjem) studiju javno su se pobunili što je ove godine, navodno pod istim uvjetima, omogućen upis u redovan diplomski studij i onima koji su završili trogodišnji stručni studij.

“Ove je godine naš fakultet omogućio upis na diplomski studij svim stručnim studijima bez polaganja razlike predmeta. Na taj način izravno konkuriraju nama, preddiplomskom sveučilišnom studiju, i to pod istim uvjetima. Kako je moguće imati iste uvjete ako nismo jednako kvalificirani za diplomski studij?! Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku postoje dva stručna smjera, Trgovina i Računovodstvo, dok na preddiplomskom studiju postoje Financijski menadžmet, Marketing, Menadžment, Poduzetništvo i Poslovna informatika te isti smjerovi i na diplomskom studiju. Polaznici stručnih studija nisu polagali predmete koji su ključni za upis na diplomski studij. Ne omalovažavajući stručne studije, no iznoseći činjenice, nisu se susretali s težim predmetima te su mogli vrlo lako ostvarivati visoke prosjeke, čime nam ozbiljno konkuriraju pri upisu”, stoji u pismu studenata upućenom redakciji Glasa. Uputili su ga, kažu, i dekanu i tajništvu fakulteta, ali nisu dobili nikakav odgovor. Takvom je odlukom, tvrde, oštećen čitav naraštaj i javno izražavaju nezadovoljstvo zbog ove nepravde.

Glas su podignuli i studenti stručnih preddiplomskih studija koji se pokušavaju upisati na sveučilišni diplomski studij. Oni su nezadovoljni jer je uprava fakulteta samo dan prije objavljivanja rang-liste (27. rujna) odlučila prosjek studenata završenog stručnog studija množiti s koeficijentom 0,75, a završenog sveučilišnog preddiplomskog studija s 1, tj. punim prosjekom. Time su ih, tvrde, nakon početnih drukčijih obećanja stavili u neravnopravan položaj.

Dekan fakulteta Vladimir Cini tvrdi kako je sve po pravilima i u korist svih studenata. “Točno je da se razlikuju kompetencije i znanja koji se stječu završetkom različitih preddiplomskih studija. Kada završe stručni studij, studenti su osposobljeni raditi analitičke i donekle voditeljske poslove. Sveučilišni preddiplomski studij daje osnovu za nastavak studiranja na diplomskom studiju. Ove smo godine imali preporuku u diplomski studij upisati i studente stručnog studija. Odustali smo od prijamnog ispita jer bi on sadržavao pitanja iz kolegija koje oni nisu slušali. Zato smo se odlučili na ovo rješenje, s tim da će oni koji su završili stručni studij razlikovne ispite polagati tijekom prve godine diplomskog studija”, zaključuje dekan.

Tomislav LEVAK
JOŠ 120 MJESTA NA DIPLOMSKOM STUDIJU

Ovakvim salomonskim rješenjem, ističe dekan Cini, studenti sveučilišnih studija ipak su dobili određenu prednost pri upisu, a pritom nisu previše oštećeni ni polaznici stručnih studija. “Na taj način vrlo dobri i odlični studenti stručnih studija dobili su mogućnost sigurnog upisa u diplomski studij, a otvorena je mogućnost i nešto slabijim studentima da to učine izvanredno. Oko 200 studenata upisano je redovito, a oko 230 izvanredno. Imamo još 120 mjesta na izvanrednom studiju uz plaćanje 5.500 kuna godišnje. Za studente slabijeg imovinskog stanja postoje tzv. programski ugovori preko kojih mogu biti oslobođeni plaćanja školarine”, naglašava dekan.

Dekan fakulteta Vladimir Cini tvrdi kako je sve po pravilima i u korist svih studenata

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike