Ekonomija
DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA

Pad dionica uz mali volumen trgovanja
Objavljeno 14. listopada, 2014.

Nakon puna četiri tjedna rasta domaće tržište kapitala zabilježilo je oštar pad dionica uz mali volumen trgovanja i indeks Crobex ponovno se spustio ispod psihološke granice od 1900 bodova.

U skraćenom radnom tjednu zbog Dana neovisnosti, ukupni redovni tjedni promet iznosio je 51,1 milijun kuna, od čega se dionicama ostvarilo 49,3 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 12,3 milijuna kuna. To je u prosjeku za 11,6 milijuna kuna, ili 48,5 posto manje nego tjedan prije. Sam početak tjedna nagovijestio je pravac kojim bi mogle krenuti stvari na domaćem tržištu kapitala potpomognute strahom ulagača na svjetskim burzama.

Ulagači u strahu

Ulagači i analitičari na svjetskim burzama pokazuju veliki strah zbog bojazni da će njemačko gospodarstvo zapasti u tehničku recesiju, odnosno da će dva kvartala zaredom zabilježiti negativan rezultat. Takav scenarij najjačeg gospodarstva u području eurozone uplašio je analitičare jer bi se negativni trendovi ubrzo prenijeli na ostale zemlje, članice Europske unije. Pogled europskih analitičara zato je sada uperen u objavu podataka o kretanju industrijske proizvodnje u Francuskoj i Italiji, drugom i trećem po snazi gospodarstvu u eurozoni. Strah ulagača sa svjetskih burzi odmah se prenio početkom tjedna na trgovanje Zagrebačke burze.

Indeks Crobex spustio se u ponedjeljak za 0,7 posto, na 1913 bodova, pri čemu se pojačano trgovalo povlaštenim dionicama Adris grupe. Negativno raspoloženje ulagača na domaćem tržištu kapitala trajalo je do kraja tjedna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1880 bodova. To je za 47 bodova, ili 2,4 posto manje nego na početku tjedna. Potonuće cijena dionica praćeno oskudnim volumenom trgovanja moglo bi biti upozoravajući signal promjene trenda na domaćem tržištu kapitala. Postavlja se pitanje jesu li fond manageri obveznih mirovinskih fondova u prethodna četiri tjedna uspjeli prilagoditi svoje portfelje zakonskim promjenama u upravljanju OMF nakon uvođenja podjele na A,B i C portfelje ili će se do kraja godine zavrtjeti još jedan krug. Od 25 dionica u strukturi indeksa Crobex samo tri vrijednosnice su zabilježile rast, a 22 pad cijene. Na strani rijetkih vrijednosnica koje su cijenu uspjele održati u pozitivnom području nalaze se Tehnika (rast za 0,7 posto), RIZ odašiljači- RIZO (rast za 0,2 posto) i Belje (rast za 0,1 posto).

Najveći gubitnik Petrokemija

Među tjednim gubitnicima najteži udarac doživjele su dionice Petrokemije padom cijene za 22,2 posto, te Varteks (pad za 10,6 posto), Atlantska plovidba (pad za 9,7 posto), Luka Rijeka (pad za 6,9 posto) i Arenaturist (pad za 6,2 posto). Najviše prometa ostvarilo se dionicama Adris grupe koje i dalje privlače zanimanje ulagača nakon objavljenih spekulacija o prodaji Tvornice duhana u Rovinju. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 10,6 milijuna kuna tjednog prometa, od čega se u četvrtak kroz blok-promet protrgovalo 6,9 milijuna kuna, pri čemu je vlasnika promijenilo 20 tisuća vrijednosnica po prosječnoj cijeni 345,13 kn. Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 0,5 milijuna kuna prometa uz povećanje cijene na 380,00 kn (rast za 0,3 posto). Dionicama HT skromno se trgovalo. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 162,13 kn. To je za 3,42 kn, ili 2,1 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Podravke aktivnije se trgovalo u ponedjeljak i četvrtak, a cijena se u petak spustila na 324,00 kn (tjedni pad za 3,8 posto). Pojačano trgovanje dionicama Zvijezda u četvrtak s ostvarenih 0,7 milijuna kuna dnevnog prometa osiguralo je ovoj vrijednosnici mjesto među likvidnijim izdanjima prošlog tjedna na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se u petak na 105,08 indeksnih bodova (pad za 0,03 posto). Centar za restukturiranje i prodaju - CERP objavio je oglas kojim u petak, 17. listopada organizira javnu dražbu putem Zagrebačke burze za prodaju četiri paketa dionica Luke ploče iz državnog protfelja. Na prodaju je ponuđeno ukupno 84.547 dionica Luke Ploče, što čini 19,99 % vlasničke strukture, a početna cijena je 572,00 kn po dionici.

Stanko DABIĆ

Autor je vlasnik dionica HT, Adris grupe i Belje spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Investitori, približava se kraj godine. Pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni.

Adris grupa 11,1 mil. kn HT 2,4 mil. kn Jadranska banka 1,5 mil. kn Podravka 1,2 mil. kn Zvijezda 1,1 mil. kn

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike