Regija
22 GODINE OD OSNUTKA PROGNANIČKOG NOGOMETNOG KLUBA

Baranja '92. u progonstvu žarila i palila po terenima
Objavljeno 15. listopada, 2014.
Prisjetili se osvajanja KUP-a, plasmana u viši stupanj...

Vezani članci

U SUBOTU

Baranja bez struje

KNEŽEVI VINOGRADI - Prijateljskom utakmicom s bogdanovačkim Srijemcem i zajedničkim druženjem bivših igrača, članova uprave i gostiju, u Kneževim Vinogradima obilježena je 22. godišnjica osnutka HNK Baranja, poslije poznatiji kao Baranja '92. Nakon niza godina i stotina odigranih utakmica, ponovno su pod istom ''kapom'' zaigrali nekadašnji trećeligaši i drugoligaši, poslije saborski zastupnici, poduzetnici, predsjednici klubova, radnici i umirovljenici. Svima su, ranih devedesetih, zajednički nazivnici bili progonstvo, ljubav prema domovini, sportu i pripadnost hrvatskim vojnim postrojbama odnosno policiji.

- Klub je osnovan u veljači 1992. godine u Osijeku, na inicijativu trojice sportskih djelatnika, uz podršku povjerenika Vlade RH za Baranju. Osnovni cilj bila je promidžba hrvatske Baranje i postizanje sportskih rezultata - ističe dugogodišnji klupski tajnik Ivan Horvat, napominjući kako je, odmah nakon donošenja odluke o osnivanju (na sjednici ratnog Predsjedništva bivše Općine Beli Manastir, nap.a.) imenovano Predsjedništvo kluba. Za predsjednika je, prisjeća se Horvat, imenovan Marko Kvesić, dok su dopredsjednicima postali Ivica Ranogajec-Beli i Zlatko Pinjuh. Ostali članovi Predsjedništva bili su: Branimir Leko, Josip Bartolić, Đula Špigel, Gordana Ćurko, Josip Verner, Rudolf Mećević, Slavko Kotromanović i Ivan Horvat. Za rad s igračima (stručni stožer) brinuli su se Špigel, Drago Mustač i Ivan Pintar, a klubu su pristupili nogometaši iz gotovo svih baranjskih klubova koji su se našli u progonstvu i bili u vojsci odnosno policiji.

- Unatoč teškim uvjetima i svakodnevnim granatiranjima Osijeka, klub se uključio u natjecanje. Prvo u KUP-u Hrvatske, a potom u III. HNL. Još se pamti nastup u 16-ini finala KUP-a protiv prvoligaša Zadra, plasman u II. HNL-istok, osvajanje županijskog KUP-a, epitet najboljeg prognaničkog kluba i ostali uspjesi - prepričava Horvat, zahvaljujući na svesrdnoj pomoći svima koji su na neki način pomogli klubu. Na žalost, dodaje, kraj sportskih uspjeha uslijedio je nakon povratka u Baranju i Beli Manastir.

- Ambicije sadašnjeg vodstva kluba i grada Belog Manastira sigurno su veće nego što je trenutačni nastup u Drugoj županijskoj ligi. Današnja Baranja-Belje, članovi Uprave i Belomanastirci, sigurno je, zaslužuju nastup u višem stupnju natjecanja - podvukao je Horvat.

Ivica GETTO
MNOGI su IM tada POMAGALI

Horvat je na zajedničkom druženju posebno zahvalio Marku Kvesiću, tadašnjem povjereniku Vlade RH, Anti Vučemiloviću, članu IO HNS-a, NK Mladost iz Našičke Breznice, osječkom NK Grafičar-Vodovod, NK Olimpiji i Ivanu Šutalu, NK Metalcu i Anti Šimleši, brojnim sponzorima, te baranjskim općinama i gradu Belom Manastiru. Svi zajedno prisjetili su se pokojnog višegodišnjeg klupskog predsjednika, Zlatka Paukovića, te ostalih preminulih igrača i članova kluba, Dalibora Rotingera, Ivice Ranogajca i Slavka Kotromanovića. Nazočnima se obratio i bivši sportski direktor kluba Branimir Leko.

Možda ste propustili...

GD CRVENOG KRIŽA VALPOVO

Prikupljeno 87 doza krvi

VPŽ JE POVUKAO NAJVIŠE SREDSTAVA IZ DVA NATJEČAJA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Odličnim projektima zadržavaju mlade u županiji

60 GODINA RADA UDRUGE RAČUNOVOĐA I FINANCIJSKIH DJELATNIKA

Promovirali monografiju i nagradili zaslužne za rad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIRJAM JUKIĆ PROTIV BOLESTI S 1000 LICA

Zaplakala sam samo kada sam majci javila da imam multiplu

2

AMERIČKI SAN RAFAELA SPAJIĆA PRETVOREN U STVARNOST

Đakovčanin vještinama nogometa uči Amerikance od - LA-a do Havaja!

3

KLUB "VALENS"

Prvi je projekt kolekcionara sajam starina