Regija
22 GODINE OD OSNUTKA PROGNANIČKOG NOGOMETNOG KLUBA

Baranja '92. u progonstvu žarila i palila po terenima
Objavljeno 15. listopada, 2014.
Prisjetili se osvajanja KUP-a, plasmana u viši stupanj...

Vezani članci

U SUBOTU

Baranja bez struje

KNEŽEVI VINOGRADI - Prijateljskom utakmicom s bogdanovačkim Srijemcem i zajedničkim druženjem bivših igrača, članova uprave i gostiju, u Kneževim Vinogradima obilježena je 22. godišnjica osnutka HNK Baranja, poslije poznatiji kao Baranja '92. Nakon niza godina i stotina odigranih utakmica, ponovno su pod istom ''kapom'' zaigrali nekadašnji trećeligaši i drugoligaši, poslije saborski zastupnici, poduzetnici, predsjednici klubova, radnici i umirovljenici. Svima su, ranih devedesetih, zajednički nazivnici bili progonstvo, ljubav prema domovini, sportu i pripadnost hrvatskim vojnim postrojbama odnosno policiji.

- Klub je osnovan u veljači 1992. godine u Osijeku, na inicijativu trojice sportskih djelatnika, uz podršku povjerenika Vlade RH za Baranju. Osnovni cilj bila je promidžba hrvatske Baranje i postizanje sportskih rezultata - ističe dugogodišnji klupski tajnik Ivan Horvat, napominjući kako je, odmah nakon donošenja odluke o osnivanju (na sjednici ratnog Predsjedništva bivše Općine Beli Manastir, nap.a.) imenovano Predsjedništvo kluba. Za predsjednika je, prisjeća se Horvat, imenovan Marko Kvesić, dok su dopredsjednicima postali Ivica Ranogajec-Beli i Zlatko Pinjuh. Ostali članovi Predsjedništva bili su: Branimir Leko, Josip Bartolić, Đula Špigel, Gordana Ćurko, Josip Verner, Rudolf Mećević, Slavko Kotromanović i Ivan Horvat. Za rad s igračima (stručni stožer) brinuli su se Špigel, Drago Mustač i Ivan Pintar, a klubu su pristupili nogometaši iz gotovo svih baranjskih klubova koji su se našli u progonstvu i bili u vojsci odnosno policiji.

- Unatoč teškim uvjetima i svakodnevnim granatiranjima Osijeka, klub se uključio u natjecanje. Prvo u KUP-u Hrvatske, a potom u III. HNL. Još se pamti nastup u 16-ini finala KUP-a protiv prvoligaša Zadra, plasman u II. HNL-istok, osvajanje županijskog KUP-a, epitet najboljeg prognaničkog kluba i ostali uspjesi - prepričava Horvat, zahvaljujući na svesrdnoj pomoći svima koji su na neki način pomogli klubu. Na žalost, dodaje, kraj sportskih uspjeha uslijedio je nakon povratka u Baranju i Beli Manastir.

- Ambicije sadašnjeg vodstva kluba i grada Belog Manastira sigurno su veće nego što je trenutačni nastup u Drugoj županijskoj ligi. Današnja Baranja-Belje, članovi Uprave i Belomanastirci, sigurno je, zaslužuju nastup u višem stupnju natjecanja - podvukao je Horvat.

Ivica GETTO
MNOGI su IM tada POMAGALI

Horvat je na zajedničkom druženju posebno zahvalio Marku Kvesiću, tadašnjem povjereniku Vlade RH, Anti Vučemiloviću, članu IO HNS-a, NK Mladost iz Našičke Breznice, osječkom NK Grafičar-Vodovod, NK Olimpiji i Ivanu Šutalu, NK Metalcu i Anti Šimleši, brojnim sponzorima, te baranjskim općinama i gradu Belom Manastiru. Svi zajedno prisjetili su se pokojnog višegodišnjeg klupskog predsjednika, Zlatka Paukovića, te ostalih preminulih igrača i članova kluba, Dalibora Rotingera, Ivice Ranogajca i Slavka Kotromanovića. Nazočnima se obratio i bivši sportski direktor kluba Branimir Leko.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike