Mozaik
TUŽNA OBLJETNICA

Maraton ljubavi od Nove Gradiške do Kruševa u sjećanje na Tošu Proeskog
Objavljeno 14. listopada, 2014.
Sutra u 18 sati u zagrebačkoj kapelici na Rokovom perivoju održat će se misa za Tošu

Uz položene vijence i zapaljene svijeće krenuo je tradicionalni maraton iz Nove Gradiške za Kruševo, u spomen na Tošu Proeskog.

Sedam godina prošlo je otkako nas je napustio balkanski princ Toše Proeski. Ovih dana krenuo je maraton kojeg će od Nove Gradiške do Kruševa otrčati maratonci koji su došli iz Makedonije pa će, izmjenjujući se kroz tri dana, trčanjem do Kruševa odati počast Toši Proeskom. U organizaciji Grada Nove Gradiške, Turističke zajednice grada Nova Gradiška, te u suradnji s Rukometnim veteranima Nove Gradiške, od 12. do 18. listopada 2014. održava se sedmi po redu „In Memoriam Toše Proeski“.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika Toši Proeskom kod dvorane Elektrotehničke i ekonomske škole u nazočnosti predstavnika grada, Turističke zajednice, makedonskih maratonaca, Stele Prislan ispred Fan cluba Toše Proeski, te Tereze Grgić iz Međunarodne fondacije Toše Proeski.

- Sedma obljetnica je od smrti Toše Proeskog, koju obilježavamo međunarodnim maratonom od Nove Gradiške do Kruševa. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u obilježavanju ovog tragičnog događaja koji je na neki način zbližio cijelu regiju. Ove godine u spomen na Tošu Proeskog održat će se i misa koju će predvoditi protojerej, svećenik makedonske pravoslavne crkve Kirko Velinski - rekla je Tereza Grgić u ime Međunarodne fondacije Toše Proeski.

Prisjećajući se Toše Proeskoga, Stela Prislan je rekla:

- Svake godine dolazim u Novu Gradišku, kao što i svake godine putujem u Kruševo. Ova tradicija dolaska maratonaca u Novu Gradišku prekrasan je događaj, a oni zaslužuju da ih dostojno ispratimo. Svi mi fanovi iz regije u listopadu dolazimo u jedno za nas posebno tužno raspoloženje, jer kao da je prošlo sedam dana, a ne sedam godina otkako Toše nije s nama. Ništa se nije promijenilo. Dokle god mi postojimo i volimo Tošu, slijedit ćemo datume i mjesta gdje je boravio i gdje se sada nalazi.

Maraton od Nove Gradiške do Kruševa dug je 900 kilometara, a sam dolazak maratonaca na posljednje počivalište Toše Proeskog, na Gumenj, očekuje se nakon 80 sati trčanja. U subotu, 18. listopada, održat će se memorijalni turnir u rukometu u dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole uz slobodan ulaz.

Prije toga, sutra, na samu obljetnicu, 16. listopada, s početkom u 18 sati, u zagrebačkoj kapelici na Rokovom perivoju održat će se misa, gdje će moći doći svi oni koji se žele na neki svoj način prisjetiti Toše Proeskog, čiji lik i djelo i danas žive, iako je prošlo sedam godina otkako nije s nama.(T.K.)

DOLAZAK

MARATONACA NA TOŠINO POSLJEDNJE POČIVALIŠTE OČEKUJE SE NAKON 80 SATI TRČANJA

Možda ste propustili...

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike