Sport
AZERBAJDŽAN PREGAŽEN U GRADSKOM VRTU

Golijada na krilima najboljih navijača
Objavljeno 13. listopada, 2014.
Hrvatska je odigrala jednu od svojih najboljih partija pod vodstvom Nike Kovača

Vezani članci

IZBORNIK NAKON UTAKMICE HRVATSKA - AZERBAJDŽAN

Kovač: Rano vodstvo bilo je ključ našeg uvjerljivog trijumfa

OSIJEK PONOVNO U SJAJNOJ ATMOSFERI DOČEKAO HRVATSKU

Hrvatska treba igrati tamo gdje ju se voli i podržava, a u Gradskom je vrtu to neupitno

Hrvatska reprezentacija uvjerljivo je sinoć u Gradskom vrtu svladala Azerbajdžan 6:0 te tako upisala i treću pobjedu u kvalifikacijama za EURO 2016. godine.

U odličnoj atmosferi “kockasti“ su prikazali najbolje izdanje pod vodstvom Nike Kovača i ostvarili jednu od naših najuvjerljivijih pobjeda u natjecateljskim susretima.

Četiri komada

Hrvatska se od početka nametnula, “kockasti“ su pritisnuli goste te kombinatorikom pokušavali stići do protivničkog gola, a Azerbajdžanci su se zbili na svojoj polovici terena te naprijed ostavili samo izbočenog Alijeva. Na prvu pravu prijetnju pred gostujućim vratima nije trebalo dugo čekati, već u sedmoj minuti Hrvatska je mogla povesti. Kovačić je ubacio s desne strane, a Rakitić glavom sa sedam-osam metara pucao malo preko grede, kada je Agajev već bio nemoćan. Samo četiri minute poslije Hrvatska je stigla do vodstva, Srna je ubacio s desne strane u peterac, gdje je spreman i spretan bio Kramarić te tako izazvao erupciju oduševljenja na lijepo popunjenim tribinama Gradskog vrta. Ionako dobra atmosfera postala je još bolja, a to je dalo dodatna krila hrvatskim igračima, koji su nizali nove po kušaje. U 15. je Modrić zanjihao svog čuvara i ubacio s lijeve strane, situacija je bila slična kao kod pogotka, no ovaj je put gostujuća obrana uspjela očistiti. Potom je dva puta za prijetio Kramarić, prvo je u 17. nakon kornera Rakitića s desne strane glavom pucao pokraj desne vratnice, a minutu poslije s ruba kaznenog prostora i pokraj lijeve. Kramarić je bio inicijator i akcije u 20. minuti, kada je obrana Azerbajdžana sprječavala njegov ubačaj za Mandžukića, no odbila je samo do Pranjića, koji je s vrha kaznenog prostora opalio iz prve i uzdrmao spoj grede i vratnice. Tek u 22. prvi su put zaprijetili i gosti, Alijev se oslobodio Ćorluke i pucao s 15 metara iskosa slijeva, ali je pogodio samo vanjski dio mreže. Dvije minute poslije umjesto ozlijeđenog Kovačića ušao je Perišić, koji je još jednom potvrdio kako mu leži Gradski vrt. Nakon što je u 30. minuti nakon ubačaja Srne s desne strane glavom pucao pokraj lijeve vratnice, „po pravio“ se samo četiri minute poslije, kada je nakon odličnog ubačaja Rakitića iz slobodnog udarca glavom pogodio za 2:0. Još je jednom ista kombinacija umalo upalila u 41. minuti, ali Perišić je ovaj put glavom bio neprecizan. No, u 45. Perišić je glavom nakon ubačaja Pranjića slijeva povisio na 3:0, a u sudačkoj nadoknadi je svoj prvijenac u “kockastom“ dresu postigao Brozović.

Nastavak sjajne partije

Odmah na početku drugog poluvremena Mandžukić je spasio jedan ubačaj slijeva da ne ode u gol-aut, vratio do Brozovića, koji je „slomio“ svog čuvara, no njegov je udarac potom završio u bloku. Bila je to najava kako se hrvatski reprezentativci nisu zadovoljili visokim vodstvom iz prvog dijela, htjeli su još poneki pogodak, a on je mogao pasti već u 53. no udarac Kramarića s 20-ak metara Agajev je uspio odbiti. No, nije dugo trebalo čekati da se gostujuća mreža i peti puta trese. Alahverdijev je neoprezno startao na Srnu, udario ga kopačkom u glavu, te tako skrivio kazneni udarac kojeg je mirno u 5:0 pretvorio Modrić. Golijadi tu nije bio kraj, već pet minuta kasnije bilo je 6:0, a nes(p)retni je strijelac bio Sadigov koji je zatresao vlastitu mrežu. Pucao je potom Rakitić (63) pored gola, odličnu je priliku imao i Kramarić (71), no Agajev je uspio obraniti. Azerbajdžan je u u 83. umalo postigoa počasni pogodak, kada je udarac Nazarova pogodio Ćorluku i promijenio smjer, no lopta je srećom završila u korneru. U 90. je umalo pao i sedmi pogodak, Mandžukić je sdesna u kaznenom prostoru pro našao Halilovića, čiji je plasirani udarac pogodio nekog u gostujućoj obrani, promijenio smjer, ali odsjeo na lijevoj vratnici. Bila je to i posljednja prilika u susretu na kraju kojeg su zadovoljni gledatelji velikim pljeskom ispratili hrvatske nogometaše.

Goran ROGULJIĆ

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 16.021. Sudac: Stephan Studer (Švicarska) – 6, 5. Strijelci: 1:0 Kramarić (11), 2:0 Perišić (34), 3:0 Perišić (45), 4:0 Brozović (45), 5:0 Modrić (56-11m), 6:0 Sadigov (61-auogol). Žuti kartoni: Ramazanov, Al lahverdijev (Azerbajdžan). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: IVAN PERIŠIĆ (HRVATSKA)

Hrvatska                              6  (4)

Subašić -, Srna 7,5, Ćorluka 7, Vida 7, Pranjić 7, Brozović 7,5, Modrić 7,5 (Od 59. Halilović 6,5), Kramarić 7,5 (od 76. Olić -), Rakitić 7,5, Kovačić - (Od 24. Perišić 8), Mandžukić 7.

Azerbajdžan                             0

Agajev 5, Ramaldanov 5, Sadigov 5, B. Guseinov 5, Med vedev 5, Qarayev 5(Od 30. Ramazanov -, Od 41. Husejinov 5), Amirgulijev 5, Nazarov 5, Abduallijev 5, Allahverdijev 5, Alijev 5.

Više novinara nego navijača

Za utakmicu u Osijeku bilo je akreditirano čak 14 novinara iz Azerbajdžana. U Gradskom vrtu su igrali Mađarska, Poljska, Latvija, Estonija, Wales..., ali niti jedan gost nije imao toliku novinarsku “potporu” iz svoje zemlje. Nekolicina Azerbajdžanaca smjestila se u novinarsku ložu “ogrnuta” obilježjima svoje države, pa je ispalo da je u Osijek stiglo više gostujućih novinara, nego navijača.

1:0

Srna je s dene strane ubacio prizemnu loptu u kazneni prostor, na peterac, gdje je pronašao Kramarića, koji je s pet metara uklizao i svladao nemoćnog Agajeva.

2:0

Rakitić je izveo slobodan udarac, ubacio u kazneni prostor, kamo je uletio Perišić i glavom pogodio za povećanje vodstva.

3:0

Pranjić je ubacio s lijeve strane, a Perišić još jednom bio najviši u skoku i glavom s desetak metara pogodio lijevi gornji kut.

4:0

Modrić je izvrtio svog čuvara, uposlio Brozovića, koji je primio loptu desnom, a potom odmah lijevom nogom pogodio desni donji kut.

5:0

Alahverdijev je na Srni skrivio kazneni udarac, a njega je smireno realizirao Modić, pogodivši precizno donji desni kut nemoćnog Agajeva

6:0

Perišić je odlično prošao po lijevoj strani, ubacio u peterac, gdje je ispred Mandžukića Sadigov nespretno loptu poslao u vlastitu mrežu

Niko Kovač, hrvatski izbornik

Prekrasna utakmica s puno golova, mogli smo zabiti još koji, ali zadovoljan sam. Sve je dobro funkcioniralo, cijela momčad je bila na visini zadatka

Vedran Ćorluka, naš reprezentativac

U Osijeku ne možemo odigrati loše. Fantastičnom partijom u ovoj sjajnoj atmosferi smo se odužili Osijeku, ali i Vukovaru

PLUS

Bila je to Hrvatska u svom pravom izdanju. Razigrana, rastrčana, odlučna i efikasna. Više od naše reprezentacije definitivno nismo mogli tražiti. Konačno se pokazao taj strašni potencijal koji se u našoj selekciji. Nije bilo kal kuliranja koje nas je znalo suptavati. Ključno je bilo rano vodstvo koje je posve otvorilo Azerbajdžance.

MINUS

Gosti su se posve raspali u završnici prvog dijela. Je dnostavno nisu imali odgovor na agresiju i kombinatoriku naše reprezentacije. Uglavnom, Azerbajdžanci nisu bili ni sjena one selekcije koja strašno namučila Italiju u Palermu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike