Regija
DRAŽEN GALOVIĆ SA SOMOM SE BORIO DVA I POL SATA

Srušen zelenootočki rekord - ulovljen som težak 70 kilograma
Objavljeno 13. listopada, 2014.

BATINA - Još jednom se na Zelenom otoku, točnije dijelu ovog poznatog baranjskog izletišta zvanom Vesela bara, feštalo zbog “divovskog razloga”. Nakon što je ljetos Ivica Matijević na suho izvukao 53 kilograma teškog soma, ovih je dana njegov rekord srušio Dražen Galović (45) iz Osijeka, član belomanastirskog ŠRD-a Smuđ. Riblji fond silnog Dunava smanjio je za 70 kilograma teškog i 2,2 metra dugog predstavnika iste vrste. Dogodilo se to proteklog tjedna, na 1417. riječnom dunavskom kilometru.

- Kao i često do sada, predvečer sam krenuo u ribolov. Potpuno sam. Nigdje nije bilo ni duha. 'Zakačio' se nešto poslije 21 sat, u blizini Sunjog čarde, a nakon toga je uslijedila prava borba - još uvijek pod dojmom rekordnog ulova priča Galović. Divovska riba ga je, prisjeća se, ''vozala'' na sve strane. U trenutku su bili bliže lijevoj, a u trenutku bliži desnoj dunavskoj obali. Dva puta mu je, dodaje, izravnavao somovsku kuku, nakon čega je odlučio nasukati ga na sigi, dunavskoj pješčanoj adi, koja se nalazi gotovo na pola rijeke.

- Kada smo došli do sige i nasukali se, izašao sam iz čamca i skočio na njega. Tek tada sam ga uspio zakačiti kukom i izvući van - kaže Galović, ističući kako je borba trajala više od dva i pol sata. Som je ulovljen na voblera Monarch Dok Bombic, a pravim kuriozitetom naziva štap kojim je pecao.

- Nemam razloga ništa 'muljati'. Na kraju, oni koji me poznaju, znaju čime lovim. U rukama sam, naime, imao 2,12 metara dug, mekani štap, inače namijenjen za smuđa, Okuma Fast Inchiku. Da mi je netko pričao da ću na njega uloviti tako velikog soma, ne bih mu povjerovao - opisuje pribor kojim je do sada ulovio mnogo ribe, ali nikada soma teškog 70 kilograma. Ovaj definitivno rekordan zelenootočki ulov i Galovićev je osobni rekord.

- Obično idem na smuđa, ali lovim i druge vrste ribe. Od ulova koji se pamte bio je som težak 36 i onaj tri kilograma lakši, a našao se i smuđ težak 12 kilograma, ali ovaj je som posebna priča - ponosan je na svoj ulov ovaj ljubitelj prirode i Dunava, na čijoj je obali, odmah nakon mirne reintegracije, kupio vikendicu, u kojoj boravi gotovo svakog slobodnog trenutka. Nakon što su njegov ulov ''lovci na trofeje'' fotografirali, ''ekipa'' ga je izrezala i spremila ''na sigurno''. Od dijela ulova napravit će gozbu za svoje prijatelje, Zelenootočane i ostale.

Ivica GETTO
GLAVI “POČASNO MJESTO”

Upitan koje jelo preporuča od tako velikog soma, bez razmišljanja odgovara - perkelt. Pravi ga, kaže, na standardan, dunavski način, dakako uz prilog - tijesto sa sirom. Na kratkom ''saftu'', sigurno je, neće završiti somovska glava. Rijetko koji ribič bi, naime, propustio preparirati je i postaviti na “počasnom mjestu” u svom domu ili vikendici...

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike