Autoglas
HYUNDAI GENESIS: RIZNICA SIGURNOSNIH TEHNOLOGIJA

Napad Hyundaija na “sveto trojstvo”
Objavljeno 14. listopada, 2014.

Trolist njemačkih premium proizvođača, ali i trolist japanskih premiuma (Acura, Lexus i Infiniti) dobio je kosooku konkurenciju. Korejski Hyundai je nakon sedam godina razvoja brenda Genesis, taj isti ponudio i europskim kupcima.

Prošle godine predstavljeni koncept Hyundai HCD-14 bio je uvertira u drugu generaciju luksuzne limuzine koja u konačnici izgleda vrlo slično svom dizajnerskom predlošku. Samo jedan centimetar je kraći od pet metara, uz međuosovinski razmak od 301 centimetar zbog kojeg u interijeru pruža za jedan Hyundai dosad neviđenu prostranost, komfor i luksuz. Iznutra prevladavaju ravne i smirene linije, već na prvi pogled jasno je kako ovdje vlada red u kući. Svi prekidači i pokazivači su pregledno, jasno i logično raspoređeni, tko voli moderno u klasičnom pakiranju, ovdje će biti svoj na svome. Čak su i drveni umetci boje drva (za razliku od nekadašnjih korejskih automobila u kojima su bili boje ajvara) i ukusno raspoređeni, bez pretjerivanja. U ponudi je jedan jedini paket opreme koji sadrži sve što se danas može staviti u jedan ovakav automobil. Sva oprema namijenjena komforu je tu, uključujući i trozonski automatski klima-uređaj. I to nije sve, ovo je ujedno i prvi automobil na svijetu sa senzorom za mjerenje CO2 u kabini, čime štiti vozača od pospanosti i umora. Vrijedi spomenuti i kako su sva sjedala, prednja i stražnja, grijana, provjetravana i namjestiva električnim putem.

Novi Genesis je ujedno i prava riznica sigurnosnih tehnologija. Uz već obvezne ABS, ESP i EBD tu imamo naprednu kontrolu vuče u zavojima (ATCC), kao i automatsko hitno kočenje u gradskoj vožnji. Tu je i aktivni poklopac motora koji štiti od težih ozljeda pješake i bicikliste.

Dodajmo i pametni tempomat (SCC), navigaciju, detekciju mrtvog kuta, upozorenje izravnog sudara, sustav upozorenja napuštanja traka i devet zračnih jastuka.

Ispod prednjeg poklopca je prava inženjerska poslastica, 3.8-litreni V6 GDI benzinac u kombinaciji s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače (HTRAC). Razvija 315 KS uz okretni moment od 397 Nm, što mu je dovoljno za krajnju brzinu od 240 km/h, i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,8 sekundi. Sustav mjenjača Shiftronic omogućava ručnu izmjenu stupnjeva, a na dispoziciji su i tri režima rada: Eco (za uštedu goriva), Normal (za uravnoteženu vožnju) i Sport (više dostupnog okretnog momenta šalje se na stražnje kotače za još veću živahnost i karakteristike upravljivosti slične limuzini s isključivo stražnjim pogonom).

Ovaj egzota do registracije stoji 599.990 kuna.

Mato PAVLIČEVIĆ

599.990

kuna cijena je Genesisa do registracije

RAZVIJA 315 KS I KRAJNJU BRZINU OD 240 KM/H, A UBRZANJE OD 0 DO 100 KM/H ZA 6,8 SEKUNDI

Možda ste propustili...

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce