Novosti
DRAGAN VULIN:

Bavljenje partizanima i ustašama neće otvoriti ni jedno radno mjesto
Objavljeno 13. listopada, 2014.
Imam punu podršku svih dosadašnjih čelnika, ali i članova HDSSB-a

Vezani članci

NOVA GENERACIJA POLITIČARA ZAMIJENILA STARO PREDSJEDNIŠTVO U HDSSB-U

Za trećeg predsjednika HDSSB-a izabran je 28-godišnji Dragan Vulin

O budućnosti HDSSB-a, kao i Slavonije i Baranje, razgovarali smo s novim predsjednikom HDSSB-a Draganom Vulinom.

Na čemu temeljite tvrdnju da sljedeću vladu nitko neće moći sastaviti bez HDSSB-a? To vjerojatno znači nekakav oblik suradnje sa SDP-om ili HDZ-om, a poznato je kako postoje animoziteti, posebno na relaciji HDSSB - HDZ (Glavaš - Karamarko)?

- Potpore dvjema, uvjetno rečeno, najvećim strankama kumulirano padaju i posve je izgledno da ni jedan blok neće imati dovoljno mandata u Saboru da samostalno sastavi vladu, a HDSSB će osvojiti dovoljno mandata da nitko bez nas neće moći sastaviti vladu. Šanse da to ostvarimo vrlo su realne, a to će značiti potpunu provedbu našeg programa: ravnomjeran razvoj RH, regionalizacija i, još važnije, fiskalna decentralizacija. Vodit ćemo politiku suradnje sa svima koji nas doživljavaju kao ravnopravne partnere, neopterećeni lijevima i desnima. Razgovarat ćemo na temelju programskih načela ponajprije štiteći interese Slavonije i Baranje. Nema tu nikakvih osobnih animoziteta Glavaša i Karamarka, već je tu Karamarkova neiskrenost prema nama, koja je u više navrata zaustavila uspostavu koliko-toliko suradničkih odnosa.

Može li HDSSB doista biti lišen ideologija, kako ste najavili u nastupnom govoru, s obzirom na to da ga još uvijek mnogi vide i svrstavaju u desni politički svjetonazor?

- HDSSB okuplja sve ljude koji iskreno žele razvoj Slavonije i Baranje jer smo prije svega regionalna stranka. Nažalost, ima nagomilanih problema u našem društvu koji traže konkretna rješenja. Bavljenje partizanima i ustašama, što neki rade, sigurno neće otvoriti ni jedno novo radno mjesto. U prvom planu nam je razvoj gospodarstva povlačenjem sredstava iz europskih fondova, u čemu smo pokazali iznimnu uspješnost, ali i neprestana politička borba za ravnomjernu raspodjelu državnih sredstava u našu slavonsko-baranjsku regiju, koja je više od dvadeset godina nerazumno zapostavljena od središnje državne vlasti.

Nikoga se nismo odrekli

Po čemu je to HDSSB “totalno drukčiji od drugih”, kako tvrdite?

- Po mnogočemu. HDSSB je jedina parlamentarna stranka koja ima sjedište u Slavoniji i Baranji i jedini beskompromisno zastupamo interese naše regije. To dokazuje i rad naših saborskih zastupnika. Iz naše dvije izborne jedinice (IV. i V.), osim naših sedam, u Saboru sjedi još 21 zastupnik. Oni ne samo što su tihi kada se treba izboriti za interese Slavonije i Baranje nego, nažalost, vrlo često i slijepo poslušnički i čuvajući svoje fotelje glasuju protiv interesa naše regije i građana, koje bi u Saboru i Vladi trebali i morali beskompromisno zastupati. U konačnici, drukčiji smo i po tome, a to je pokazao naš izborni sabor, što je došlo do generacijske smjene vodstva, pri čemu se stranka nikoga nije odrekla. Kod nas, za razliku od drugih, nije bilo izbacivanja bivšeg vodstva iz stranke, već smo sve uključili u druga stranačka tijela.

S obzirom na sastav novoosnovanog Vijeća za nacionalnu, regionalnu i unutarstranačku politiku (Glavaš, Šišljagić i drugi “seniori”) postavlja se pitanje hoće li to tijelo zapravo voditi stranku iz sjene?

- Branimir Glavaš je utemeljitelj HDSSB-a, a Vladimir Šišljagić dugogodišnji predsjednik i sigurno je da imaju veliko političko iskustvo i da će nam puno pomoći, jer upravo spoj iskustva i mladosti daje najbolje rezultate, kako u političkim strankama tako i u tvrtkama, udrugama, ali i u obitelji, a HDSSB upravo vidim kao jednu veliku obitelj. U konačnici, upravo sam ja, kao novoizabrani predsjednik, saboru predložio predsjednika i članove toga vijeća. Logično je da predsjednik Vijeća bude moj šef u Županiji te da se na taj način dopunjujemo i koordiniramo, kako u stranci tako i u Županiji. Izuzetno mi je važno što imam punu podršku svih dosadašnjih čelnika, ali i članova HDSSB-a, što se vidjelo na saboru stranke i na tome im od srca zahvaljujem.

Navodnjavanje i hidrocentrala

Hrvatska već godinama klizi prema rubu egzistencije svojih građana, a u Slavoniji i Baranji stanje je možda i gore. Može li se to, kako i u kojem roku promijeniti?

- Činjenica je da je stanje u Slavoniji i Baranji još gore od prosjeka RH. Naravno da se to može promijeniti i na tome ćemo ustrajati. Nemamo čarobni štapić i to ne ide preko noći, ali kvalitetnim radom i prepoznavanjem interesa regije i domovine trebamo zaštititi naše gospodarstvenike, poduzetnike, poljoprivrednike i obrtnike od konkurencije iz EU-a, koja ima puno bolje uvjete. To možemo na temelju pristupnih ugovora, ali, nažalost, naša vlada to ne koristi. Trebamo primjenjivati pozitivna iskustva i drugih “novih” članica EU-a, primjerice Poljske, koja razvoj uspješno temelji na sredstvima iz europskih fondova. U konačnici, sustav upravljanja u RH mora se promijeniti jer je Hrvatska, uz Grčku, najcentraliziranija zemlja EU-a, a vidimo kakav je grčki scenarij.

Koji su to prioritetni projekti za budućnost Slavonije i Baranje na kojima ćete inzistirati?

- Oni koji razvojem gospodarstva i poljoprivrede jamče otvaranje novih radnih mjesta kako se naši prijatelji, rođaci, susjedi i znanci, a prije svega naši mladi i obrazovani ljudi, ne bi morali iseljavati iz Hrvatske trbuhom za kruhom. Prije svega tu mislim na projekte navodnjavanja poljoprivrednih površina i zaštitu od poplava, gradnju energetskih objekata kao što je hidrocentrala na Dravi, gradnju regionalnih distribucijskih centara za voće i povrće preko kojih će naši proizvođači lakše i po boljim cijenama plasirati svoje proizvode te poticanje prerađivačke industrije kako ne bismo bili samo sirovinska baza. Naravno, cilj je za sve projekte iskoristiti sredstva iz europskih fondova, a na tome već vrlo intenzivno radimo u Osječko-baranjskoj županiji.

Igor BOŠNJAK
Tko je Dragan Vulin?

Dragan Vulin rođen je 1. svibnja 1986. u Osijeku, gdje i sada živi. Hrvat, sin je hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata. Kao petogodišnji dječak prognan je iz Dalja s majkom, rođenom Kovčalija, 1. kolovoza 1991., na dan kada je više članova njegove obitelji položilo život u obrani Hrvatske. Magistar inženjer elektrotehnike, dobitnik Rektorove nagrade za postignut uspjeh na studiju, koji završava s prosjekom ocjena 5,00 i godišnje nagrade “Hrvoje Požar” Hrvatskog energetskog društva. Nakon studija ostaje raditi na Elektrotehničkom fakultetu Osijek, gdje drži auditorne i laboratorijske vježbe iz pet kolegija. Pohađa i poslijediplomski doktorski studij elektrotehnike. Autor je više znanstvenih radova iz područja obnovljivih izvora energije i energetske elektronike. Od 2009. do 2013. bio je zamjenik načelnika Općine Erdut iz reda pripadnika hrvatskog naroda, a trenutačno je zamjenik osječko-baranjskog župana.

MLADI MORAJU VRATITI POVJERENJE U POLITIKU

- U Hrvatskoj, potpuno opravdano, vlada opće razočaranje politikom i političarima. Zadatak nas mladih je vratiti povjerenje u politiku, što nije nimalo lak zadatak. Vodio sam se mišlju da, ako ne pokušam nešto promijeniti, nemam pravo ni prigovarati. Kada bi svi mladi, pošteni i sposobni ljudi digli ruke od svega i prepustili upravljanje nekim drugima i drugačijima, bojim se i pomisliti kamo bi nas to odvelo. Ja to nisam htio dopustiti i pozivam sve da se aktivno uključe i daju svoj doprinos izlasku iz ove gospodarske, ali i moralne krize.

Sustav upravljanja mora se promijeniti jer je Hrvatska, uz Grčku, najcentraliziranija zemlja EU-a

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana