Zdravlje
SIMPOZIJ ISPO CROATIA POREČ 2014.

Prezentacija novih tehnologija
Objavljeno 13. listopada, 2014.

U Poreču je od 25. do 27. rujna 2014. održan XV. simpozij ISPO (Međunarodno društvo za protetiku i ortotiku) Croatia. Društvo je službeno utemeljeno 2002. godine, a bavi se pod okriljem Kliničkog zavoda za ortopedska pomagala i rehabilitaciju KBC-a Zagreb u suradnji s hrvatskim tvrtkama koje proizvode i zastupaju druge strane proizvođače ortopedskih pomagala primjenom ortopedskih pomagala u svakodnevnom životu pacijenata u cilju poboljšanja kvalitete života i uključenja u uobičajeni život kakav su vodili prije bolesti ili stradavanja.

Na ovom simpoziju posebna pozornost pridala se problemu fantomske boli kod amputiranih osoba (fantomska bol je bol koju bolesnik osjeća u dijelu tijela koji je amputiran, npr. nakon amputacije potkoljenice bolesnici mogu osjećati bol u stopalu kojeg nema): fantomska bol može se smanjiti primjenom fizikalne terapije, psihološke pomoći, raznih lijekova, kao i navlakom – čarapom koja se primjenjuje kad je proteza skinuta tijekom odmora i zahvaljući posebnom sastavu i građi vlakana od kojih je pletena smanjuje fantomske bolove.

Važna novost za najteže bolesnike koji boluju od bolesti koje izazivaju masivno oštećenje lokomotornog sustava, nepokretnost uz razvoj deformiteta kralježnice i zglobova tako da nisu mogli sjediti u klasičnim invalidskim kolicima je da HZZO od ove godine pokriva troškove invalidskih kolica – sustava za sjedenje s individualno izrađenim sjedištima i naslonom koji se na taj način prilagođavaju bolesnicima s najtežim deformitetima.

Prikazani su razni slučajevi protetičke i ortotičke opskrbe kod nekoliko raznih dijagnoza (npr. bolesnika kojima su oduzeti ekstremiteti nakon moždanog udara ili u djece nakon cerebralne paralize), a posebnu pozornost svih prisutnih (liječnika, fizioterapeuta i ortopedske tehnike) privukla je prezentacija primjene novih tehnologija CNC i 3D skenera u izradi ortopedskih pomagala kojima se omogućuje puno ugodniji način uzimanja mjere za ortopedsko pomagalo kod bolesnika i zbog računalno dobivenih podataka znatno preciznija, brža pa time i svrsishodnija primjena pomagala. U osnovi je riječ o skeniranju određenog dijela tijela (npr. stopala i trupa) pri izradi ortopedske obuće ili ortoza, „steznika“ za korekciju deformiteta kralježnice, ali i batrljaka kod amputacije udova za precizniju izradu proteza prenosivim skenerom i/ili nepokretnim skenerom. Podaci dobiveni skeniranjem računalno se obrađuju, računalno je vođena izrada otiska, odnosno modela za izradu pomagala, a računalno su kontrolirane i korekcije i prilagodba pomagala kad su potrebne. Naravno, bez vrhunski educiranih i profesionalnih ortotičara i protetičara sama tehnologija nije dovoljna. Kako su naši učitelji govorili, ni jedno pomagalo ne hoda samo, već mu je potreban utjecaj čovjeka.

Važnost simpozija je i u pisanim materijalima koji se posljednjih godina redovito tiskaju i koriste kao pisani materijal za edukaciju liječnicima, fizioterepaeutima, sestrama i ortotičarima/protetičarima, jer sličnih materijala i pisanih udžbenika ne samo na hrvatskom nego i na stranim jezicima nema dovoljno.

Ono što je važno za naše sugrađane je da osim u nekoliko ortopedskih kuća u Zagrebu nova 3D tehnologija unatrag nekoliko mjeseci postoji i u osječkoj kući ortopedske tehnike OTOS, koja će i na taj način obilježiti sedamdesetu godišnjicu svog djelovanja iduće godine, te se nakon edukacije koju provode strani stručnjaci polako primjenjuje i u svakodnevnoj izradi ortopedskih pomagala za korisnike iz ovog dijela Hrvatske.

Đurđica KESAK-URSIĆ, dr. med., spec. fiz. med. i reh.
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike