Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: VIOLA ODORATA L.

Skromna, a moćna ljubica
Objavljeno 13. listopada, 2014.
U starom vijeku ljubica je bila priznat lijek za liječenje posljedice pijanstva, te slabog vida i glavobolje

Ljubica mirisna, ljubičica, modra ljubica, plava ljubica, pitoma ljubičica, viola, vijola i vijolica, druga su imena za ovu biljku koja je predmet i grčke mitologije.

U starom vijeku, od Hipokrata pa nadalje, ljubica je bila priznat lijek za liječenje posljedica pijanstva, slabog vida i glavobolje. Za lijek upotrebljavamo list, cvijet, korijen i sjemenke, a ponekad se uzima cijela biljka u cvatu zajedno s korijenom. Cvjetovi se beru u proljeće za vrijeme cvatnje, koje sušimo brzo kako bi se sačuvala njihova boja na toplom mjestu, ili od njih priređujemo sirup, tinkturu itd. List se bere poslije cvatnje kad naraste i sjeme kad dozri. Listovi ljubice dobro su sredstvo za ublažavanje raznih bolova. Tako su nekad močili listove ljubice u octu i stavljali na čelo i potiljak kod glavobolje ili migrene, te svježe listove kod raznih bolnih otoka, oteklina, edema, itd. Ljubica može zamijeniti ljekovito djelovanje ipekakuane (Ipecacuanha), koja sadrži emetin, a slično djeluje kao violin iz korijena ljubice koji izaziva povraćanje (emetik).

Zapadna pučka medicina koristi ljubicu kao antiseptik, antispazmodik, analgetik, antireumatik, diuretik, emetik, ekspektorant, laksativ, relaks, za liječenje akni, angine, bronhitisa, boli, bolesti dišnih puteva, cirkulacije, čira, ekcema, kao ekspektorant, protiv epilepsije, glavobolje, grozničavih bolesti, grčeva, gihta, grla i za ispiranje grla, protiv kašlja, katara, karcinoma, komplikacija u želucu, nesanice, relaksira živčani sustav. Koristi se i protiv opeklina, oteklina, prehlade, prhuti, reumatskih bolesti, slabog mokrenja, upale bubrega, upalnih stanja, suhe kože, upale pluća, upale grla, zabrinutosti, za pranje očiju, kao i za pojačano pražnjenje crijeva, za čišćenje krvi, za izazivanje povraćanja, za reduciranje znojenja, za opuštanje, pražnjenje, itd. U homeopatskoj uporabi za liječenje astme, kašlja, jakog i teškog kašlja, artritisa, gluhoće, itd. Upotrebljava se i u kuhinji za jelo, ili za dekoraciju slatkih jela.

Ivan LESINGER

PLUĆNE BOLESTI - otežano disanje, slabo plitko disanje,

bronhitis, astma, prehlada, angina, upalna stanja dišnih

putova, kašlja (poznati je sirup od cvjetova ljubice

za liječenje dječjeg kašlja), hripavca, katara

bronhija, porebrice, tuberkuloze, grčeva,

BOLESTI KRVI - pročišćava krv,

BOLESTI CRIJEVA - kod konstipacije i neredovitog

pražnjenja crijeva, katara i nadutosti,

ZA UMIRENJE - treba piti čaj - kod histerije,

neuroze, straha, depresije, straha od gušenja,

neuroze i lupanja srca, nesanice,

BOLESTI OČIJU - kod upalnih stanja i infekcije

oči se ispiru čajem od ljubice,

BOLESTI KOŽE - uzimati čaj od ljubice za ispiranje

raznih kožnih nečistoća, infekcija, osipa, ospica,

kod tegoba s gihtom.

Čaj od cvjetova

S dva decilitra vruće vode prelijemo jednu jušnu žlicu usitnjenih suhih cvjetova, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Uzimamo tri do četiri šalice čaja na dan s medom od kadulje, lipe ili vrijesa.

ČAJ OD CIJELE BILJKE

Jedna jušna žlica mješavine usitnjenih listova korijena i cvjetova ljubice prelije se s dva decilitra vruće vode, poklopi da odstoji 15 minuta i procijedi. Uzimamo dvije do tri šalice čaja na dan s medom od kadulje, lipe ili vrijeska.

SIRUP

Sto grama cvjetova ljubice stavimo u litru vode i poklopimo da odstoje oko 12 sati. Nakon toga smjesu dobro procijedimo kroz lanenu krpu, ili kroz sokovnik, te na dobivenu tekućinu dodamo 1,5 kg šećera i lagano izmiješamo. Uzima se tri do pet puta po jedna čajna žličica kod kašlja.

Napomena: za dobivanje jačeg sirupa potrebno je oko 300 grama cvjetova i 1,5 kg meda. Postupak je isti.

TINKTURA

200 g cvjetova ili cijele biljke s listom, korijenom i cvijetom močimo u litri 70-postotnog alkohola, ili usitnjenu cijelu biljku u alkoholu 30 dana i procijedimo. Uzimamo tri puta po 30 kapi s malo čaja ili vode.

HOMEOPATIJA

Homeopatski lijek Viola odorata liječi zglob desne ruke, sa svim komplikacijama kao što su karpal tunel sindrom, a liječi i astmu, kašalj, artritis i gluhoću...

Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike