Ekonomija
INTERFAKULTETSKA KONFERENCIJA U OSIJEKU

Današnji model gospodarstva obilježava snižavanje ekonomskih standarda i prava zaposlenika
Objavljeno 11. listopada, 2014.

U Hrvatskoj se ekonomska politika, najčešće zbog ostvarenja nekih parcijalnih interesa, opravdava razlozima koji nisu uvijek ekonomski utemeljeni.

Četiri takve u društvu uvriježene zablude, a jedna od njih je kako je tečaj naše kuna prema euru fiksan ili da fluktuira u uskom rasponu, jučer je pokušao rasvijetliti dr. Dražen Koški, kao uvodni prezenter na “ 5. znanstvenoj Interfakultetskoj konferenciji” koja je jučer počela u Osijeku u organizaciji Katedre za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju osječkog Ekonomskog fakulteta.

Tridesetak sudionika, predavača na domaćim ekonomskim i srodnim fakultetima prezentiralo je svoje radove o temi “Konkurentnost, ekonomski rast i blagostanje”.

Tako je u svome radu dr. Koški prikazao kako je u Hrvatskoj od 2004. do 2013. tečaj kune u odnosu na euro fluktuirao u rasponu od minimalnih 6,64 do maksimalnih 8,59 posto, što se baš ne može smatrati uskim rasponom.

Dr. Rajko Odobaša svojim radom pokazuje kako se u ekonomskom razdoblju od '51. do '73. bolje i učinkovitije upravljalo svjetskim gospodarstvom nego od 1980. do 2008.

“Današnji model gospodarstva obilježava snižavanje ekonomskih standarda, prava zaposlenika, ali i sve teže podnošljivim ekološkim troškovima”, zaključuje Odobaša. Dimitrije Birač sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta iznio je Marxove poglede na konkurenciju i konkurentnost...

Na početku ove zanimljive konferencije, prvi put organizirane u Osijeku, sudionike u ime domaćina pozdravili su Vladimir Cini, dekan Ekonomskog fakulteta, Željko Turkalj, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera, te Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Osijeka.D.Kuštro

Konferencija ima i društveni segment te su gosti jučer turistički obišli Osijek i uputili se u Baranju

Možda ste propustili...

SVJETSKE BURZE PORASLE

Očekuju sporiji rast kamata

U PETAK I SUBOTU 4. SAJAM TEHNIČKE KULTURE TEHNICOOLUM

Na osječkom Pampasu 40-ak radionica, svakih 15 minuta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAVOR KAMENARIĆ VLASNIK OBRTA SJEČA-IZVOZ-PRIJEVOZ IZ KLOŠTAR-IVANIĆA

Nastavio djedov posao, koji je s konjima izvlačio trupce iz šuma

2

4. TEHNICOOLUM ISPUNIO JE SVA OČEKIVANJA

U 40-ak radionica izrađeno je više od pet tisuća radova

3

PRVE PROCJENE DSZ-A

Rast cjelokupne poljoprivrede RH