Ekonomija
HRVATSKA VOĆARSKA ZAJEDNICA

30.000 tona jabuka trune u voćnjacima
Objavljeno 11. listopada, 2014.
To je čak trećina prošlogodišnjeg uroda od 120.000 tona, istaknuo je Željko Banjavčić

Teška, loša, kišna godina, ruski embargo, nedostatak hladnjača čiji je sadašnji kapacitet u Hrvatskoj 60.000 tona – najveći su, ali ne i jedini problemi koji prate voćarsku proizvodnju.

Naime, voćarska je proizvodnja prepuštena sama sebi, upozoreno je jučer na skupu, a potom i konferenciji za novinare Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) u Đakovu, u okviru 13. Jabučinih dana i 6. tradicijsko-obrtničkog sajma “Đakovo Expo – Zlatne ruke”.

Zbog kišne godine urod je znatno manji no brojke iz berbe tek se očekuju, ali zato je već poznato da čak 30.000 tona trune u voćnjacima, jer je, uslijed kiše, voće palo na tlo.

- To je čak trećina prošlogodišnjeg uroda od 120.000 tona. Ono, pak, što se može brati – nema se u što i ubrati - istaknuo je predsjednik HVZ-a Željko Banjavčić, ocijenivši da je ispisna cijena jabuka toliko niska da ne osigurava ekonomski prolaz kod proizvođača.

– Idared, na koji se odnosi 60 % proizvodnje, ima ispisnu cijenu od 1,50 do 1,60 kn. Nakon kalibriranja, ona je 1,20 do 1,25, a oduzmu li se na to i troškovi prijevoza, tada je cijena idareda svega 1,05 do 1,10 kn, što ne pokriva troškove. Posljedica toga bit će da će i najbolji voćari stati s proizvodnjom, zatvorit će voćnjake, a država, koja je ulagala u tu proizvodnju, izgubit će nekoliko tisuća hektara. I u socijalizmu je stalno ulagano pa uništavano, a tako je, očito, i sada, upozorio je Banjavčić. Dodao je da ni jedno ministarstvo nije prihvatilo proizvođače voća kao partnere, nego da se razgovara s trgovcima. Upozorio je i na nedostatak hladnjača kao logistike za proizvođače.

- Deset godina nije se razmišljalo o logističkim problemima pa danas imamo samo 50 % kapaciteta za ubiranje i spremanje jabuka, a među njima nije ni jedan u rukama organiziranih proizvođača.

Stoga - poručio je Banjavčić - voćari traže da se ide s organiziranjem proizvodnje uz garanciju države i osiguranje dovoljnih kapaciteta hladnjača prema EU standardima.

Dopredsjednik HVZ-a Josip Đelagić, upozorio je da se kupci ne pridržavaju pravilnika o standardizaciji otkupa pa je zatražio da se Ministarstvo poljoprivrede, kao i inspekcijske službe moraju uključiti u rješavanje tog problema.

- Važna gospodarska grana kao što je voćarstvo od ove je Vlade i ministarstva ostavljeno da se snalazi samo kako zna, kao ovce na Kordunu. Baš nikakvu brigu ova država ne vodi o ovoj proizvodnji - razočaran je glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković, upozoravajući na stratešku važnost hrane. Naglasio je da nedostaju tri strateške hladnjače - po jedna u Slavoniji, Međimurju i Moslavini kapaciteta od po 1000 vagona voća.

Predsjednik Clustera “Slavonska jabuka” Stjepan Zorić, upozorio je na poguban učinak ruskog embarga na domaću voćarsku proizvodnju.

– Zbog ruskog embarga više je od šest milijardi eura slobodnih roba u Europskoj uniji na raspolaganju i nema se kome prodati. To je dolilo ulje na vatru ionako teške godine za nas hrvatske voćare. Prejeftina roba iz zapadne Europe – Slovenije, Poljske, Italije ruši nam cijenu, stvara nered i urušava cijeli sustav. Uporno pozivamo ministarstvo na partnerstvo, no nemam osjećaj da ono za to ima volje - rekao je Zorić, upozorivši da je prejeftin uvoz jabuke bez intervencije države propast za domaće voćare i otkupljivače.

Suzana ŽUPAN
Poljska za primjer

Kao ogledni primjer kako reagirati u vrijeme ruskog embarga voćari su jučer u Đakovu naveli Poljsku koja je istaknuta i kao primjer lobiranja kod europarlamentaraca u rješavanju problema domaćega voća dok ta kriza traje , ali i kako se u tome prema voćarima i njihovoj robi treba postaviti država.

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike