Magazin
ŠUME SU NAJLJEPŠE U OVO DOBA GODINE

Jesen na Papuku:
Jedna planina k'o cijeli planet
Objavljeno 11. listopada, 2014.

N ajvišim vrhom na 953 metra Papuk opravdava naziv planina, no Papuk je za Slavoniju, ali i za Hrvatsku, mnogo više od obične planine na sjevernoj i sjeverozapadnoj granici Požeške kotline.

Papuk je ekološka tvornica koja gospodari osvitima i sutonima, spektar raznolikih krajobraznih vizura. Plava, zelena, siva, bijela, ovisno kad se gleda, boje su Papuka koje oduševljavaju. Drugim riječima, Papuk vrijedi posjetiti u svako doba godine, a poseban je ugođaj u jesen, kad su, po mnogima, papučke šume najljepše.

VITEŠKI TURNIR NA JANKOVCU

Je li Papuk vrjedniji prirodno, kulturno ili povijesno, to je teško reći. Mnoge su priče pisane o Papuku, mnogi članci i feljtoni napisani, no Papuka nikad dosta. Ovaj put pišemo o pjesničkom godišnjem dobu, jeseni na Papuku. Jer mnogi su događaji obilježili kako ovu tako i svaku jesen na Papuku. Pokušajmo početi krajem kolovoza...

Podsjećanje na srednji vijek postala je nova tradicija događaja na Papuku. Tako su se i ove godine na Papuku ukrstili mačevi, odjekivali topovi, borba za svoje ponovno je počela, srednji vijek se vratio. Jankovac, prirodna oaza Parka prirode Papuk, vratio se za nekoliko stoljeća unatrag, vitezovi su ponovno zavladali šumama i visovima. Sve to događalo se na velikom viteškom, povijesnom i turističkom spektaklu - 2. viteškom turniru “Jankovac 2014”, održanom u organizaciji Općine Čačinci, Turistička zajednice, Reda vitezova Ružice grada Orahovica i uz pomoć Parka prirode Papuk te Hrvatskih šuma, odnosno Planinarskog doma Jankovac. U park-šumi Jankovac nastupilo je više od 150 sudionika i 15-ak viteških udruga iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i, prvi put, iz Slovenije. Jer Papuk je prebogat povijesnom baštinom pa bi bio grijeh ne organizirati takve i slične događaje kako bi se sva ta raskoš povijesti prikazala i pokazalo koliko je Slavonija bogata i u tome. Na tom veličanstvenom povijesno-turističkom događaju više od 2000 posjetitelja uživalo je u svemu što su im vitezovi iz svih krajeva priredili. Papuk je zasjao u punom svjetlu povijesti i otkrio samo djelić svoje beskrajne ljepote.

PAPUK TREKK I BICIKLIJADA

Klub pustolovnih sportova “Baraber Extreame Team” iz Belišća organizirao je 4. trekking utrku po ljepotama Parka prirode Papuk. Došlo je 250 trkača iz svih krajeva Hrvatske te Njemačke i Slovenije, i svi su na kraju bili više nego zadovoljni. Natjecalo se u tri discipline, i to u najtežoj - ultra, u dužini staze od 45 km, potom u planinarskoj utrci od 25 km te u kategoriji džoging na 12 km. Trčalo se po iznimno lošem, kišnom i teškom, vremenu, no svi su sudionici potvrdili onu dobru staru trekkingaša - što ekstremnije to bolje! Papuk je ponovno ostavio sve bez daha, na kraju utrke trkači su bili jednoglasni - ovo može samo Papuk. Jer za trekkingaše nema boljeg terena za vježbane mišića i duha od jurnjave po papučkim “bespućima”.

Na stazama Parka prirode Papuk održana je 11. utrka slavonske brdsko-biciklističke lige SCOTT 2014. pod nazivom XC utrka srednjovjekovnim stazama. Utrku je i ove godine sjajno priredio i organizirao biciklistički klub “Lood”, uz pomoć Javne ustanove Park prirode Papuk te Grada i Turističke zajednice Orahovica. Natjecanje je bilo podijeljeno u sedam kategorija - Elite, Master A, Master B, Kadeti, Juniori, Žene i Hobby, a nastupilo je 40-ak biciklista iz Slavonskog Broda, Donjeg Miholjca, Osijeka, Pakraca, Slatine, Virovitice, Našica, Požege, Vukovara i Orahovice. Staza je bila iznimno zahtjevna, u rangu najjačih XC staza u Hrvatskoj. Dužina kruga bila je pet kilometara, uz nekoliko spustova i uspona, no sve to nije spriječilo vrhunske bicikliste da ostvare sjajne rezultate. Kako su sami pričali nakon utrke, staza na Papuku jedna je od najzahtjevnijih, ali i najljepših u Hrvatskoj. I taj je događaj na Papuku potvrdio što sve Papuk krije u sebi.

Javna ustanova Park prirode Papuk već je krenula u realizaciju niza projekata ove jeseni na Papuku. Ravnateljica Parka Kristina Kožić pokušala je navesti sve ono što će Javna ustanova raditi ove jeseni na Papuku:

NIZ DOGAĐAJA DO KRAJA JESENI

- U Parku prirode Papuk trenutačno se odvijaju radovi na izgradnji Eko-točke Jankovac. Riječ je objektu na prostoru park-šume Jankovac. Vrijednost građevinskog dijela radova je 2,250.079,01 kunu, a na uređenje i opremanje objekta, ali i okolnog prostora, uložit će se dodatnih oko 1,900.000,00 kuna. Projekt se financira sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ulaganja u infrastrukturu u sklopu projekta Eko-točke Jankovac, koji Javna ustanova Park prirode Papuk provodi, omogućiti će kvalitetan suživot čovjeka i prirode, staviti zaštićeno područje u funkciju održivog razvoja te podići turistički potencijal tog zaštićenog područja. Gradnjom tog objekta PP Papuk će posjetiteljima staviti na raspolaganje dvoranu s 40 mjesta za održavanje kako edukativnih programa tako i raznih prezentacija i konferencija. Objekt će imati i suvenirnicu, sanitarne čvorove s biopročišćivačem te sustav prikupljanja kišnice. Radove planiramo završiti do kraja ove godine. Ove smo godine na prostoru park-šume Jankovac, a u sklopu IPA projekta “Dvije rijeke i jedna gora”, već postavili dječje igralište za naše najmanje posjetitelje te stazu za osobe s posebnim potrebama uz jezera. Do kraja godine planiramo stazu završiti postavljanjem informativnih tabli na Brailleovoom pismu i tako omogućiti potpuni doživljaj jedinstvene ljepote Jankovca kako slijepim i slabovidnim osobama tako i osobama smanjenje pokretljivosti. Tijekom jeseni mnogo je raznih događaja. Tako smo već 25. i 26. rujna u Velikoj i na Jankovcu bili domaćini Godišnjeg seminara čuvara prirode (rendžera) Republike Hrvatske, potom ćemo 17. listopada u Velikoj prirediti okrugli stol “Povijest Papuka” - rekla je Kožić.

Ravnateljica Planinarskog doma Jankovac Jelka Pavlović također je najavila nekoliko događaja u park-šumi Jankovac ove jeseni:

- Osim onoga što je najavila ravnateljica Javne ustanove Park prirode Papuk, na Jankovcu ove jeseni, točnije, 12. listopada, organiziramo tradicionalno, treće natjecanje u kuhanju kotlić-gulaša, a očekujemo da će u stručnom povjerenstvu natjecanja biti vrhunski hrvatski kuhar poznat po nastupima u televizijskim kuharskim emisijama - rekla je Pavlović.

DANI GLJIVA I KESTENJA

Tomu dodajmo da Red vitezova Ružice grada Orahovica u listopadu organizira tradicionalnu i u Hrvatskoj jedinstvenu utrku motokultivatora, koja svake godine privuče velik broj znatiželjnika. Da je Papuk u svako dobro atraktivan i tražen, govore i informacije turističkih vodiča s toga područja, koji kažu kako su već sada za kraj studenoga najavljeni dolasci raznih grupa iz Zagreba, Osijeka i drugih hrvatskih gradova. Riječ je o planinarima, beračima i skupljačima kestenja, ljubiteljima gljiva, lovcima i dr. Konkretno, što se tiče kestenja, na njihovo skupljanje 18. listopada dolaze i umirovljenici iz Osijeka, a najavljeni su i planinari iz Zagreba. Na kraju krajeva, turisti stižu cijele godine, mnogo je dolazaka i obilazaka destinacija na Papuku, koje mame u svako doba, kao što su Ružica grad, planinarski dom Jankovac, manastir svetog Nikole, Rupnica te mnogo drugih.

Sama šetnja Papukom, njegovi sadržaji i punina oduševit će svakoga. Poštujte prirodu, živite s njom i uživajte u njoj, reći će svaki zaljubljenik u Papuk i prirodu općenito. Papuk je prilika da njegovi posjetitelji okom, uhom, dušom i srcem dotaknu prirodu i, na kraju, da se susretnu s mjestima koja pričaju priču o planetu Zemlji staru 600 milijuna godina.

Vladimir GRGURIĆ

ŽIVA PRIRODA
Briga države o Papuku

Parkom prirode Papuk je proglašen 23. travnja 1999., a zahvaljujući svojim geomorfološkim, klimatskim i vegetacijskim karakteristikama on je stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Zbog vrijednog geološkog naslijeđa postao je dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova i prvim geoparkom u Hrvatskoj. Unutar Parka prirode nalaze se brojna područja koja imaju veći stupanj zaštićenosti nego ostali dijelovi Parka. Status posebno zaštićenog područja ima Jankovac, koji je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom, zatim Rupnica, koja je još 1948. godine proglašena prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj. Tu je i Sekulinačka planina, 150 godina stara šuma bukve i jele, koja je kao posebni rezervat šumske vegetacije na površini od osam hektara zaštićena još 1966. godine.(AGM Kruna)

VIDIKOVCI
Nevoljaš i Mališćak

Postoji nekoliko vidikovaca koji pružaju fantastičan pogled na cijeli Papuk, a i šire. Svakako se vrijedi popeti do vidikovaca Nevoljaš i Mališćak, koji se nalaze na visini od 740 m, ili na jedan od najviših vrhova Papuka - Ivačku glavu (913 m) te uživati u jesenskim bojama Papuka. Park-šuma Jankovac posebno je čarobna u jesen, kada u šetnji Grofovom stazom možete uživati u posebnom koloritu zbog različitosti šumskog drveća, čije zrcaljenje možete promatrati u dvama jankovačkim jezerima.(www.papukgeopark.com)

VIŠESTOLJETNI HRASTOVI

Posebnu zaštitu kao spomenik prirode imaju i stari hrastovi, zaštićeni 2005. godine. Visina stabala je oko 33 metra, a stara su oko 420 i 500 godina. Kao spomenik prirode zaštićeno je i stanište tise, a kao specijalni floristički rezervat zaštitu imaju Pliš-Mališćak-Turjak-Lapjak.(AGM Kruna)

Papuk je među prvim oslobođenim okupiranim područjima u Republici Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata...

U Parku prirode Papuk trenutačno se odvijaju radovi na gradnji Eko-točke Jankovac, objektu koji se nalazi na prostoru park-šume Jankovac...

Sutra, u nedjelju, na Jankovcu se organizira velika gastrofešta - tradicionalno 3. natjecanje u kuhanju kotlić-gulaša...

Možda ste propustili...

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim