Magazin
BORO GRUBIŠIĆ O PREFERENCIJALNOM GLASOVANJU

Očito je pritisak javnosti toliko velik da je premijer došao pameti!
Objavljeno 11. listopada, 2014.

Vlada je na sjednici dala pozitivno mišljenje o izmjenama Zakona o izboru predsjednika države. Protivi im se HDZ, jer je do predsjedničkih izbora još samo nekoliko mjeseci. Protivio bi im se, kaže, i Milanović da je riječ o bitnim promjenama, ali nije.

- Dakle, ovo nije bitno sadržajno zadiranje u Zakon, dva mjeseca ili tri prije izbora, čemu bih se osobno protivio, radi se o izmjenama koje su u granicama dopuštenoga - rekao je premijer.

Kada je riječ o promjenama izbornih pravila za izbor saborskih zastupnika, u njih će se ići samo uz suglasnost oporbe, istaknuo je Milanović.

- Nema većeg zadiranja u izborna pravila bez dogovora što je prihvatljivo svima. To želim reći jer je Hrvatska posljednjih mjesec i pol dana obuzeta temama koje su važne, ali, po meni, nisu najvažnije. Svaka moguća izmjena, ako je bude, bit će uvjetovana dogovorom ili prešutnim dogovorom obiju strana - istaknuo je Milanović.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić slaže se s premijerom da se izborni zakon može mijenjati samo konsenzusom, no ne i u izbornoj godini. Osvrnula se i na preferencijalno glasovanje:

- To je svakako smjer u kojem hrvatsko izborno zakonodavstvo ide, hoće li to biti već na sljedećim izborima ili na onima nakon toga, to je svakako predmet rasprave i pripreme - rekla je Pusić.

Milanovićeva izjava o konsenzusu komentirala se u Saboru. HDSSB-ovac Boro Grubišić kaže da će podržati preferencijalno glasovanje:

- Očito je pritisak javnosti toliko velik da je premijer Milanović došao pameti. Ako to Vlada stavi na dnevni red, novi zakon o izboru saborskih zastupnika, i predloži glasovanje po imenu i prezimenu, od HDSSB-ovih sedam zastupnika dobit će 14 ruku - rekao je Grubišić.(IVANA SOKAČ TROHA/MS)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike