Novosti
KRIZA I U BANKARSKOM SEKTORU

Banke dijele na stotine otkaza, gase bankomate i zatvaraju poslovnice
Objavljeno 10. listopada, 2014.
U dvije godine u Osječko- baranjskoj županiji banke su ugasile čak 11 poslovnica

Još do jučer bili su na “listi omraženih” jer su bili kategorija koja je u prosjeku imala najviše plaće i cijeli niz povlastica.

No, kriza u društvu, posebice gospodarstvu, odrazila se i na njih - pa se tako i u bankarskom sektoru sve masovnije počinju dijeliti otkazi. To, naravno, oni neće izrijekom potvrditi, uglavnom se barata terminima poput sistematizacije ili optimiziranja poslova. No, nesumnjivo je sve manje kredita koji se plasiraju u gospodarstvo, a sve je veći broj građana, klijenata banaka koji su u međuvremenu ostali bez posla te se posljedično tomu smanjuje obujam posla zaposlenih u bankama.

Prvi se put u 2012. u odnosu na godinu prije smanjio ukupan broj zaposlenih u tom sektoru, on se prema posljednjim podacima Biltena o bankama Hrvatske narodne banke (broj 27) i dalje nastavio.

Na kraju 2013. u bankama su bile zaposlene 20.982 osobe, a to je za tri posto, odnosno 657 zaposlenika manje nego na kraju 2012. Na kraju 2013. godine banke su imale i za tri posto manji broj poslovnica, a četvrta je to godina zaredom kako se zatvaraju poslovnice.

Najviše otkaza u OBŽ-u

U 2012. godini najviše je u tome bila pogođena upravo Osječko-baranjska županija. Godinu je završila sa sedam poslovnica manje, što je bilo najviše u državi. Za prošlogodišnjih 12 mjeseci ugašene su još četiri poslovnice. Da bi apsurd bio još veći, u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji smanjuje se i broj bankomata.

- U uvjetima nastavka nepovoljnih gospodarskih kretanja banke i dalje smanjuju opće troškove poslovanja, što uključuje i troškove zaposlenika te kanala distribucije - navodili su u prošlogodišnjem Biltenu. Smanjenje takvih općih administrativnih troškova nastavlja se i dalje.

U Hypo banci, kao banci koja je preuzela domicilnu Slavonsku banku, pa je u njoj najviše zaposlenih Slavonaca, zbog čega smo posljedično najosjetljiviji ne taje kako je napravljena nova organizacijska struktura.

- Provedena je analiza radnih mjesta te je napravljena nova organizacijska struktura na temelju koje su i u front i u back officeu sistematizirana radna mjesta i pripremljeni opisi poslova. Prilikom optimizacije poslovanja te kroz uvođenje nove informacijske tehnologije dolazi do određenog tehnološkog i organizacijskog viška zaposlenika, odnosno do gašenja nekih radnih mjesta i poslova. Uvažavajući sve zakonske propise, utvrđen je broj viška zaposlenika, kojima je ponuđena mogućnost da se na osnovi svojih kvalifikacija natječu za neka od nepopunjenih radnih mjesta u drugim sektorima - priopćavaju uz Hypa.

Iako to u banci neće izrijekom potvrditi, po osječkim kuloarima spominje se brojka od 50, pa čak i sto prekobrojnih. Dapače, što su nam neki i sami potvrdili, brojni su oni koji samo čekaju datum kada će im najavljeni otkaz i službeno biti uručen. No o tome će vrlo vjerojatno odlučiti budući, novi vlasnik Hypo banke. Podsjetimo finišira se prodaja mreže Hypovih podružnica u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, BiH, Srbiji te Crnoj Gori. Za očekivati je kako će ukupni poslovni rezultati utjecati na odluku novog vlasnika - što oni budu bolji, izgledno je da će biti zadržano i više zaposlenika.

Ali posve je jasno kako pripajanje banaka sa sobom nosi određenu selekciju. Ne taje to, primjerice, u OTP banci.

- Do kraja ove godine realizirat će se pripajanje Banco Popolare Croatia OTP banci, te se može očekivati da će u sljedećem razdoblju biti tehnoloških viškova, a sve u cilju postizanja optimalnih radnih kapaciteta banke - priopćuju iz te banke. Na razini cijele OTP banke ove godine nije bilo jednostranog otpuštanja zaposlenika s osnova tehnološkog viška, no realizirano je devet sporazumnih odlazaka uz stimulativnu otpremninu, od kojih je, preciziraju, jedan zaposlenik iz pozadinskih poslova, a preostalih osam iz poslovne mreže. Utjehe radi, nitko od tih zaposlenika nije bio iz Slavonije.

Optimizacija poslovanja

Iz Erste banke kažu kako vode računa o usklađivanju operativnih troškova prema očekivanoj projekciji ostvarivanja operativnih prihoda te se plan poslovanja prilagođava tržišnim okolnostima.

- U skladu s gospodarskom situacijom i vrlo zahtjevnim tržišnim uvjetima poslovanja, Erste banka već je provela niz mjera povećanja efikasnosti poslovanja i štednje. Međutim, značajnijih otpuštanja nije bilo. Strategija u budućnosti također će se bazirati na realnim potrebama posla uz maksimalnu optimizaciju postojećeg broja zaposlenika koje je ujedno usklađeno i s optimizacijom poslovanja koja se kontinuirano provodi - navode u Ersteu. Slično odgovaraju i u Hrvatskoj poštanskoj banci, oni su s datumom 30. lipnja imali 1065 zaposlenika.

- Broj zaposlenih nije se bitno mijenjao ni u prvom polugodištu ove godine, ni u posljednjih pet godina. Banka je u proteklih pet godina širila poslovnu mrežu i otvorila 14 novih poslovnica, ali je vodila racionalnu politiku zapošljavanja i racionalno upravljala ukupnim troškovima, kažu u HPB-u. Zaključno, dok se u prošlogodišnjem broju HPB-ove “Bilance” navodi kako se broj zaposlenika najviše smanjio kod velikih banaka, u ovogodišnjem izdanju formulacija je općenitija - smanjenje ukupnog broja zaposlenika odraz je kretanja kod većine banaka.

Dario KUŠTRO

20.982

osobe bile su zaposlene u bankama na kraju 2013.

657

zaposlenika je manje manje nego na kraju 2012.

3%

manje poslovnica banaka bilo je krajem 2013. u odnosu na isto razdoblje 2012.

NEIZVJESTAN OPORAVAK

- Broj radnika tijekom 2014. godine ostao je na istoj razini kao i u 2013., a sličan trend se očekuje i u budućem razdoblju - kažu u Zagrebačkoj banci (Zabi) uz napomenu kako su u posljednje dvije godine zaposlili 110 novih djelatnika različitih obrazovnih profila i traženih kompetencija. Ipak, okruženje u kojem bankarski i financijski sustav posluje sve je zahtjevnije i izazovnije, što dodatno naglašava dužina trajanja nepovoljnih gospodarskih kretanja, ali, ističu u Erste banci, još više i činjenica da oporavak ostaje neizvjestan.

U Zabi kažu da su u dvije godine zaposlili 110 novih djelatnika