Mozaik
UTRKA ČAMACA OD DONJEG DOBRETINA DO JAVORNIKA

Plovili hladnom Unom, pa se krijepili gulašem u Unskom biseru
Objavljeno 9. listopada, 2014.
Riječ je o neponovljivom iskustvu vrijednom posjeta

Tradicionalna regata čamaca na rijeci Uni i ove je godine imala međunarodni predznak. Unatoč visokom vodostaju Une i lošim vremenskim uvjetima, uspio se “otploviti” bar dio planirane ovogodišnje Una regate.

Za to je “kriva” Mirjana Lahovsky-Žličarić, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Hrvatske Kostajnice. Ta dobra vila turizma toga kraja uspjela je u svom naumu da ova godina ipak ne ostane bez tradicionalne turističke manifestacije. Inače, međunarodna Una regata postala je toliko popularna manifestacija da se rezervacija sudjelovanja pravi mjesecima unaprijed. Riječ je o neponovljivom iskustvu vrijednom posjeta. Tridesetak najhrabrijih spustilo se kanuima i unskim lađama od Donjeg Dobretina do Javornika, a neki su otplovili (uz pratnju iskusnih spasitelja iz Hrvatske gorske službe spašavanja) sve do mosta između Dvora i Novog Grada. Iako mutna i hladna k’o led, Una je privlačila na kupanje pa su mnogi i poskakali i dobro se rashladili. A novinari? Pa hrabro su izdržali u malim čamcima, Una ih nije previše nervirala i s posebnim oduševljenjem su gledali okolni krajolik dvije države, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Regata je ipak bila međunarodna jer su nas sve vodili izvrsni poznavatelji Une, iskusni skiperi iz BiH. U gostima su nam bili i novinari, sada dragi prijatelji i opušteno uživali u svemu što se događalo. Zadovoljna sam, a isto tako se nadam da će iduće godine regata biti održana u cijelosti – ističe Lahovsky-Žličarić.

U dobrom raspoloženju i uz fini gulaš kojim nas je počastio Ljuban Malivuk, domaćin imanja Eco centar Unski biser, jedna subota bez kiše je u trenu prošla, a svi sudionici obećali su da će doći i iduće godine. Kušali su se i fini likeri, ali i domaći specijaliteti od kojih zastaje dah. Završnicu ovogodišnje Una regate odlično su odradili Begini, privukavši svojim koncertom mnoštvo posjetitelja u prekrasni kostajnički Stari grad. A zabavljalo se do duboko u noć jer u Hrvatskoj Kostajnici svaki se gost osjeća kao kod kuće.

Rijeka Una čini i veliki dio prirodne granice Hrvatske i BiH. Na izvoru je planinska rijeka, a kako ide prema ušću, postaje ravničarska rijeka ukupne dužine oko 212 km. Ušće joj je u Jasenovcu, gdje se ulijeva u rijeku Savu. Najnovijim istraživanjima i ronjenjem u izvor Une dostignuta je dubina od 205 metara, ali dno nije pronađeno. Nedaleko od Bosanske Otoke pronađen je čamac izdubljen u deblu, poprilično velikih razmjera. Služio je, prema riječima arheloginje Branke Raunig iz bihaćkog Regionalnog muzeja Pounja, za transport roba i ljudi.

Slobodan KADIĆ

ZAVRŠNICU

OVOGODIŠNJE UNA REGATE ODLIČNO SU ODRADILI BEGINI

Možda ste propustili...

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

Najčitanije iz rubrike