Dome slatki dome
VRIJESAK JE PRAVA ZIMSKA BILJKA

Najljepši su u grupama
Objavljeno 9. listopada, 2014.

Vrijesak ili Calluna vulgaris zimzelena je višegodišnja biljka koja se lako održava i svake nas zime razveseli svojim cvjetovima, koji se odupiru i ekstremno niskim temperaturama.

Obični vrijesak možemo naći u prirodi, ali i u vrtnim centrima u cvjetnim posudama, spreman da ga presadimo u vrt. Ta grmolika biljka učinit će puno za izgled vašeg vrta. Sadite ih duž staza, na brežuljcima ili otvorenim površinama. Što se tiče tla, zahtijevaju samo kiselo zemljište, a ono može biti i stjenovito, pjeskovito, pa čak i blago slano. Vrijesak raste do 30-ak cm visine. Najbolje ćete rezultate postići ako biljke posadite na razmake od 50 cm, u grupama. Cvjeta u bijeloj, crvenoj i ružičastoj boji.

Zemljište bi trebalo imati pH 4,5 - 5,5. Sadite ga u rupama koje su dvostruko šire od korijena, kako bi se mogao nesmetano razviti. Ako tlo nije drenirano, vrijesak vam jednostavno neće uspjeti. Zbog toga vrijesak sadite u gredicama koje su napravljene od mješavine pijeska, zemlje i treseta. koji će zemlji dati kiselost.

Vrijesak se može saditi u rano proljeće ili u jesen. Prva dva mjeseca zahtijeva redovito zalijevanje, dva puta tjedno. Zemlja treba biti vlažna. To će pomoći biljci da uspostavi korijen. Kako biste pravilno formirali grm, redovito šišajte vrhove biljke, najbolje u proljeće nakon cvjetanja. Oko biljke rasprostrite pokrivku za tlo. Nakon dvije godine vrijesak neće zahtijevati gotovo nikakvu njegu, osim skidanja slomljenih i sasušenih grančica. Vrijesak sadite na mjestima gdje će biljke imati bar šest sati izravnog sunca. Vrijesak je odlična zimska biljka.

Osim kupovnog vrijeska u vrt možete posaditi i samonikli, koji se može naći u prirodi. Bilo koji da odaberete, uljepšavat će vaš vrt cijele godine.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna