Kultura
IZLOŽBA UZ OBLJETNICU SMRTI BRANKA RUŽIĆA

Kipari Dolić, Hranuelli, Staničić i M. Stoponja u Slavonskom Brodu
Objavljeno 6. listopada, 2014.

SLAVONSKI BROD - Uz obljetnicu smrti kipara Branka Ružića, umjetnika koji je šezdesetih godina prošloga stoljeća, tragajući za preobrazbom tradicionalne forme, uvođenjem novih kiparskih sadržaja, brisanjem granice između malih i velikih tema, otvorio svojim djelom vrata mnogim kiparima mlađe generacije, i ove godine brodska Galerija umjetnina u velikom salonu Vladimir Becić priređuje izložbu skulptura četiri kipara.

Petar Dolić, Petar Hranuelli, Vedran Staničić i Marina Stoponja, okupljeni inače u neformalnu grupu čiji je “dobri duh” kipar Hranuelli, koji u svojoj galeriji u Stenjevačkoj ulici, u Zagrebu, izlaže i prezentira javnosti njihova djela, unatoč različitosti umjetničkih poetika predstavit će se svojim recentnim radovima, čije je uporište u hrvatskoj kiparskoj tradiciji.

Djelo Petra Dolića od ranije je poznato brodskoj kulturnoj javnosti, a sa skulpturom Ptica-Tvornica zastupljen je u stalnom postavu Galerije Ružić. Preostalih troje umjetnika prvi put se predstavljaju brodskim ljubiteljima skulpture. Petar Hranuelli kipar je potekao iz bračke klesarske škole, koja ga je podučila znalačkom pristupu raznim vrstama kamena. Vedran Staničić u svome radu polazi od arhetipske slike žene, žene - s oblinama. Marina Stoponja pak, predstavlja se skulpturama koje su dio recentnog ciklusa na kojem radi unazad pet godina, a dio su doktorskog studija na ALU, u sklopu istraživanja koliko tema može biti obrađeno jednim baznim oblikom (jastukom), piše kustosica Galerije umjetnina Romana Tekić, autorica pratećeg kataloga izložbe. (M.R.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike