Regija
SANACIJA NASIPA NA MJESTIMA PUKNUĆA

Nasip kod Rajeva Sela i Račinovaca bit će gotov do kraja ovog mjeseca
Objavljeno 7. listopada, 2014.

RAJEVO SELO/RAČINOVCI – Savski nasip u županjskoj Posavini, koji je sredinom svibnja bio izložen silovitom naletu vodene bujice, a na dva je mjesta, u Rajevu Selu i Račinovcima, i puknuo prouzročivši nezapamćenu prirodnu katastrofu, bit će obnovljen do kraja ovog mjeseca. Radovi su krenuli tijekom lipnja. Čim su se stekli minimalni uvjeti, počela je gradnja privremenih građevina koje imaju za cilj zaštititi zaobalje od eventualne pojave nove velike vode. Prednasip u Rajevu Selu i građevina u Račinovcima visinski su projektirani tako da mogu zaštititi od pojave 25-godišnje velike vode Save. Prema informacijama dobivenim iz Hrvatskih voda, rok dovršetka radova na sanaciji, prema svim ugovorima, je 30. listopada.

- Nažalost, vremenske prilike usporile su radove ili ih potpuno zaustavile. Dogodilo se izrazito kišno ljeto s iznadprosječnim oborinama. Nije bilo jednog tjedna sa svim suhim danima u kontinuitetu, što se odrazilo u zastoju radova, kažu u Hrvatskim vodama. Svoje tvrdnje potkrjepljuju podacima da je na meteorološkoj postaji Gradište kod Županje u srpnju zablježeno 15 kišnih dana s ukupno 82 mm kiše, a u kolovozu 16 kišnih dana s ukupno 111 mm kiše. U rujnu je u 14 kišnih dana palo 104 mm kiše, a sve navedene vrijednosti premašuju višegodišnje prosjeke.

- Dodatni problem izazvala su tri velika vodostaja Save, jedan početkom kolovoza i dva početkom i sredinom rujna, koji su potopili nalazišta materijala u inundaciji i deponij šljunka. Treba napomenuti da u pedesetogodišnjem nizu nije na ovom dijelu Save zabilježen tako visok vodostaj ni u kolovozu ni u rujnu - pojašnjavaju u Hrvatskim vodama. Materijal koji je bio dostupan nije se mogao ugrađivati u kišnim uvjetima po zadanim projektantskim kriterijima jer se radi o zemljanim radovima koji zahtijevaju povoljnije vrijeme.

Stoga je početkom rujna dogovorena izrada alternativnog rješenja kako bi se i u nepovoljnim uvjetima omogućila gradnja objekata. Gradnja nasipa obavlja se zemljanom konstrukcijom armiranom geosinteticima. Problem smanjene posmične čvrstoće rješava se armiranjem geosinteticima, a problem povećanog slijeganja, izvedbom povišenja nasipa za 50 centimetara. Sljedeće godine će se, prema potrebi, obavljati reprofiliranje nasipa, a zatim ugradnja humusa i zatravnjivanje.

- Ovim rješenjem sanirat će se 120 metara odrona u Račinovcima, 130 metara novog nasipa na proboju u Račinovcima, tri odrona u Topoli te nasip u Rajevu Selu na mjestu proboja. Zajedničko je za sve dionice u sanaciji da se uzduž nasipa dograđuje berma koja ima funkciju dodatne stabilizacije nasipa, a služi i kao servisni put za održavanje nasipa. Ispod berme na cijeloj se dužini proteže šljunčani drenažni sloj koji eventualnu procjednu vodu iz nasipa odvodi u drenažni kanal u zaobalju - kažu u Hrvatskim vodama.M.Lešić Omerović

Vremenske prilike usporile su radove ili ih potpuno zaustavile. Dogodilo se i izrazito kišno ljeto

Možda ste propustili...

PRVO KOLO MINI LIGE ZAJEDNICE ŠPORTSKO-RIBOLOVNIH UDRUGA

Natjecalo se šest kadetskih ekipa

Najčitanije iz rubrike