Regija
PRIVLAČE STRANE INVESTITORE

Deset novih tvrtki iz Mađarske registriralo se u Belom Manastiru
Objavljeno 7. listopada, 2014.
Razgovori s investitorima vodili su se u nekoliko smjerova jer svaki ima različite planove

BELI MANASTIR - Kako bi se uspostavila dvosmjerna komunikacija Grada Belog Manastira sa stranim investitorima koji su u jedinom baranjskom gradu registrirali tvrtke ili to žele učiniti, Grad je u suradnji s tvrtkom Privilegium i Baranjskom razvojnom agencijom grada Belog Manastira organizirao prvi Forum stranih investitora, tijekom vikenda održan u hotelu Patria. Na Forumu je sudjelovalo 30-ak osoba iz poslovnog svijeta, većinom iz Mađarske, ali i jedan njemački ulagač koji svoju proizvodnju najvjerojatnije seli u Beli Manastir, gdje će pokušati otvoriti pogon za izradu kartonske ambalaže.

- Nadam se da će se veći dio sudionika Foruma odlučiti na ulaganje u Beli Manastir - ističe gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, objašnjavajući kako je Forum bio prigoda da investitori čuju nešto više o Poslovnoj zoni, dostupnim izvorima financija i Zakonu o strateškim investicijama, a predstavnici gradske uprave saznaju s kakvim se eventualnim problemima investitori susreću. Naglašava kako svoj optizam gradi na već ranije obavljenim konkretnim razgovorima s dijelom nazočnih investitora, ali će, nastavlja, najsretniji biti kada dođe do realizacije prvih ugovora, te kada počne gradnja pogona odnosno zapošljavanja. Razgovori s investitorima vodili su se u nekoliko smjerova jer svatko od njih ima različite planove. Premda je još rano za bilo kakve preciznije informacije, važno je istaknuti kako se dio potencijalnih ulagača raspituje oko pokretanja proizvodnje u poslovnoj zoni, jedan zbog planirane investicije radi na ispitivanju tla preko puta sajmišta, a postoje i potencijalni investitori (koncesionari) za gradske bazene.

- Povratne informacije su dobre. Sudionici Foruma zadovoljni su beneficijama koje grad nudi, što je samo razlog više da počnu investicije - naglašava Doboš. Partner u organiziranju Foruma bila je tvrtka Privilegium, koja već godinu dana radi na privlačenju investitora u Baranju. Maria Gunzinam, vlasnica Privilegiuma, tvrdi kako je u prvih godinu dana rada, zahvaljujući posredovanju njezine tvrtke, u Belom Manastitu registrirano deset novih tvrtki, čiji su vlasnici većinom Mađari.

- Do sada smo uspjeli zaposliti šest osoba, koje na neki način ispituju tržište vlasnicima spomenutih registriranih tvrtki. Izrađujemo i svojevrsnu datoteku osoba koje govore mađarski, kako bismo nadišli jezične barijere - priča Gunzinam, naglašavajući kako su registracije tvrtki bile samo mali korak prema ralizaciji planiranog, budući da predstoje ispitivanja tržišta, poslovni razgovori, rješavanje administrativnih problema i slično. Mišljenja je kako Baranja mnogo toga nudi, počevši od dobrog zemljopisnog položaja, preko različitih potencijala i mogućnosti.

- Takvi se poslovi planiraju dugoročno, ovo je samo početak priče - kaže, podvlačeći kako je naišla na odličnu suradnju s Gradom Belim Manastirom, čiji su predstavnici otvoreni za razgovor te poduzetništvu daju punu potporu.

Ivica GETTO
SUDIONICI FORUMA ZADOVOLJNI

Jedan od inicijatora i idejnih tvoraca Foruma je dogradonačelnik, Zoran Kranjčec. ''Forum je, zapravo, nastavak prezentacije naše poslovne zone i naših mogućnosti, koju sam održao prošle godine u budimpeštanskoj Gospodarskoj komori. Tada smo potencijalnim investitorima obećali da ćemo ih dovesti u Beli Manastir i upoznati ih, ne samo s Poslovnom zonom i mogućnostima koje nudi već i prezentirati neke zakone, odnosno načine privlačenja novca iz pretpristupnih fondova'', kaže Kranjčec, naglasivši kako su sudionici Foruma više nego zadovoljni onim što su čuli. U gradskoj upravi, rekli su neki sudionici, vide pokretač poduzetničkog duha u Belom Manastiru, te su zaključili kako bi na prezentacijama i aktivnostima mogli pozavidjeti i veći gradovi.

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike