Regija
AUTOMOBIL NALETIO NA DJEČAKA DOK JE NA BICIKLU PRELAZIO CESTU

Majka Ivana: Kriva sam,
ali zar moje dijete nema
pravo ni na lipu odštete?
Objavljeno 7. listopada, 2014.
Matej (13) je zbog potresa mozga i ozljeda bio pet dana u bolnici

ĐAKOVO - Sunčani lipanj i kraj školske godine bili su razlog da Matej Mihalik, koji je tada završavao peti razred, namoli svoju majku Ivanu da ga pusti biciklom do škole koja nije udaljena više od 500 metara od njihova doma. Majčina želja da udovolji svom jedincu pokazala se kobnom, jer je samo stotinjak metara dalje na Mateja, kada je krenuo na biciklu prelaziti pješački prijelaz, naletio osobni automobil. Majka Ivana, svjesna svoje pogreške, ne poriče svoj dio krivnje, ali ne može shvatiti da njezino dijete, unatoč tome što je “zatepeno” na pješačkom prijelazu te je zbog ozljeda provelo pet dana u KBC-u Osijek, nema pravo ni na lipu odštete.

- Bio je to sam kraj školske godine, Matej me zamolio da i on ide biciklom u školu, jer idu i svi njegovi prijatelji. Pustila sam ga, ali nije prošlo ni pola sata, zvonili su mi na domafon i rekli kako je Matej nastradao, da ga je malo dalje na pješačkom prijelazu udario auto. Izišla sam brzo van, a sve se to odvijalo nekoliko stotina metara dalje, u Jelačićevoj ulici, gdje i ja stanujem. Dočekao me brat čovjeka koji je udario moga Mateja automobilom i rekao mi da ga je taj čovjek odvezao na Hitnu, da ne brinem te da je sve u redu. Kad sam došla na Hitnu, dijete je bilo bez svijesti, čovjek koji ga je udario rekao je kako je moj sin bio dezorijentiran kada je na njega naletio, da nije imao zraka, vjerujem da je sve to bilo od šoka. Tragično je što smo morali čekati 40 minuta da ga Hitna preveze u Osijek, a isto toliko i ondje da nas prime - priča Matejeva majka Ivana. Dodaje kako mu je ustanovljen potres mozga i druge ozljede pa je bio hospitaliziran pet dana.

- Policija je napravila očevid, ja nisam teretila vozača, bilo mi je strašno kada sam došla na Hitnu i vidjela da ljubi mog sina. Uglavnom, iako znam da je moje dijete krivo, jer se htjelo biciklom prevesti preko pješačkog prijelaza, zadobio je ozlijede i mislila sam, a to su mi savjetovali i drugi, da ima pravo na odštetu. Otišla sam odvjetnici kojoj nije bilo jasno da je dijete bilo pet dana u bolnici, a imam jako malo dokumentacije. Ona je poslala zahtjev za odštetom osiguravajućoj kući, no odbili su je uz obrazloženje da je majka dobila prekršajni nalog i da je dijete krivo. U tom trenutku ja taj nalog nisam dobila, istina, ne znam, možda su ga slali, ali ja sam bila kod sestre u Njemačkoj - pojašnjava Ivana.

Iako se sve to događalo u lipnju, Matej tek sada proživljava strahove.

– Kada se to sve “ohladilo”, Matej mi priča kako sanja da umire, da se boji, strašno. Dobila sam kaznu od 1100 kuna, nemam ih odakle platiti jer nisam zaposlena. Da imam odakle, išla bih dalje, ali nemam novca za vještačenje koje košta tri tisuće kuna - kaže Ivana.

– Ne mogu vjerovati da moje dijete nema pravo na kunu odštete unatoč svemu što je proživjelo - ogorčeno konstatira Ivana, smatrajući kako je njoj i njezinom sinu nanesena šteta. Poziva stoga sve koji joj pravnim savjetom mogu pomoći u rješavanju njezina slučaja.

Maja MUŠKIĆ
Policija: Riječ je o djetetu, kaznit će se roditelj

O ovom slučaju tražili smo i očitovanje PU osječko-baranjske, u kojem, između ostaloga, stoji: “U navedenom slučaju radilo se o prekršaju iz članka 43. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano da vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu. Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka. Budući da je u navedenom slučaju počinitelj prekršaja bilo dijete, na temelju članka 9. Prekršajnog zakona, za isto je odgovoran roditelj ili osoba koja nadzire dijete, odnosno, članak 9. Prekršajnog zakona propisuje: 'Osoba koja u vrijeme počinjenja prekršaja nije navršila četrnaest godina života ne odgovara za prekršaj'.”

Kada osoba učestalo čini teže prekršaje, navode iz PU, o tome se obavještavaju roditelji ili skrbnici i Centar za socijalnu skrb. Za navedeni prekršaj, dodaju, kaznit će se roditelj ili drugi tko je propustio nadzirati maloljetnu osobu. Vezano uz pravo na odštetu, policija upućuje na osiguravajuća društva.

Kada se to sve “ohladilo”, Matej mi priča kako sanja da umire, da se boji

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike