Zdravlje
OSTEOPOROZA U MENOPAUZI

Smanjenje gustoće kostiju ne treba zanemariti
Objavljeno 6. listopada, 2014.
Osteoporoza je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta u starijih žena - prijelom kuka izazvan osteoporozom zahvaća jednu od tri žene u dobi do 85 godina

Najkarakterističniji fenomen menopauze sigurno je osteoporoza, i to posebno u žena koje su i prije imale manju koštanu masu s obzirom na to da je redukcija estrogena također povezana i s demineralizacijom kostiju koje postaju krhke i vrlo izložene lomovima čak i kod laganijih trauma.

Osteoporoza je bolest obilježena smanjenjem gustoće kostiju, zbog čega one postaju porozne. Smanjuje se količina kalcija koji normalno osigurava čvrstoću kosti i koštanog tkiva koje omogućava potpornu funkciju kostima. Takve krhke i porozne kosti pojačano su osjetljive na različite fizičke stresove (udarce, padove). Stoga je osteoporoza jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta u starijih žena. Naime, prijelom kuka izazvan osteoporozom zahvaća jednu od tri žene u dobi do 85 godina.

Simptomi

Mnoge žene zamjenjuju osteoporozu artritisom i vjeruju da moraju pričekati simptome kao što su otekli i bolni zglobovi prije nego što posjete liječnika. No, tu valja naglasiti kako su mehanizmi koji izazivaju artritis potpuno drugačiji od onih koji izazivaju osteoporozu povezanu s menopauzom koja obično prilično brzo napreduje prije pojave prvih simptoma. Naime, u takvim slučajevima često se osteoporoza javlja vrlo dramatično te se pokazuje prijelomom kralježaka, kuka, podlaktice ili bilo koje kosti nakon naizgled manjih trauma.

U kasnim fazama bolesti simptomi menopauzalne osteoporoze su česta bol, disfiguracija i slabost. Također, nakon velikog gubitka kalcija, kralješci počnu kolabirati te postupno dovode do pogrbljenog držanja koje se naziva kifoza, ili običnim jezikom "grba". Iako je obično bezbolna, bolesnici izgube na visini i do 15 centimetara!

Dijagnoza

Osteoporoza se može dijagnosticirati postupkom mjerenja gustoće kostiju, apsorpciometrijom, rendgenskim ili ultrazvučnim snimanjima te laboratorijskim pretragama.

Stručnjaci preporučuju mjerenje gustoće kostiju za sve žene u postmenopauzi s jednim ili više rizičnih faktora za osteoporozu. Riječ je o trenutno najtočnijoj, sveobuhvatnoj i najbržoj tehnici - denzitometriji, koja mjeri gustoću kostiju u tijelu u roku dvije do četiri minute, s time da je postupak jednostavan i bezbolan. No, uz jednu manu - nije široko dostupan.

Jednostavnije i dostupnije tehnike kojima se mjeri gustoća kostiju u specifičnim dijelovima tijela mogu također dati precizne rezultate ukupnog gubitka koštane mase, a nisu toliko skupe. Jedna od njih je, primjerice, apsorpciometrija, kojom se u svrhu dijagnosticiranja osteoporoze mjere podlaktice i pete. Pacijentima su na raspolaganju i rendgenska te ultrazvučna snimanja kosti pete, prstiju i nogu. No, ona nisu toliko precizna pri utvrđivanju bolesti, ali su još uvijek učinkovite, jeftine, prenosive i ne koriste zračenje.

Kada su u pitanju laboratorijske pretrage, nalaz kalcija u krvi bit će obično normalan u bolesnika s osteoporozom. No, nalaz urina može pokazivati povećani rizik od prijeloma kuka ako pokazuje visoke razine deoksipiridonolina i C-telopeptida. Te se supstance stvaraju prilikom prijeloma. Drugim se testom urina mjeri gubitak koštane mase otkrivanjem supstance koja se zove N-telopeptid, a koja upozorava na gubitak koštane mase.

Liječenje

Nadomjesna hormonska terapija najbolji je način liječenja osteoporoze. Većina žena na hormonskoj terapiji koristi kombinaciju estrogena i progestina, oblika progesterona. Estrogen smanjuje rizik od bolesti koronarne arterije i može upola smanjiti rizik od nastajanja osteoporoze. Budući da estrogen može donekle povećati rizik od raka maternice, većina žena kojima nije odstranjena maternica također uzima progestin koji im pomaže u zaštiti od ovog oblika raka. Svaka žena u postmenopauzi, bez obzira na dob, kandidat je za nadomjesnu hormonsku terapiju. Važno je znati da estrogena terapija ima popratne pojave, uključujući krvarenje iz maternice i osjetljivost prsa. Međutim postoje tretmani koji mogu smanjiti te učinke. Osim toga, nadomjesna hormonska terapija može ili ne mora donekle povećati i rizik od nastanka raka dojke ili srčane bolesti.

Neka ispitivanja pokazuju da hormonska terapija može malo povećati rizik od raka dojke, dok druga ispitivanja pokazuju smanjeni rizik. Isto se odnosi i na srčane bolesti. Međutim mnogi liječnici i istraživači vjeruju da zaštita koju nadomjesna hormonska terapija pruža srcu, kostima i pamćenju znatno nadmašuje bilo koji poznati rizik. Žene s rakom dojke ili maternice u anamnezi prije nisu bile ohrabrivane za korištenje nadomjesne hormonske terapije, međutim liječnici sada vjeruju da koristi ove terapije nadmašuju rizik za neke od ovih žena. Nadomjesna hormonska terapija je dostupna u više oblika, uključujući tablete, flastere i kreme. Potrebno je savjetovati se s liječnikom o individualno najprikladnijem obliku terapije.

Ivana SOLAR
Alternativa hormonskoj terapiji

Ako bolesnica ne može ili ne želi uzimati estrogen, postoje i drugi lijekovi koji idu na recept, a koji mogu usporiti gubitak koštanog tkiva te s vremenom čak i povećati gustoću kostiju. To su sljedeći lijekovi:

- Bisfosfonati - kao i estrogen mogu spriječiti prijelom kostiju, sačuvati koštanu masu i čak povećati gustoću kostiju kralježnice i kuka

- Raloksifen - oponaša povoljne učinke estrogena na gustoću kostiju u žena u postmenopauzi, ali bez rizika koje nosi estrogen, a kao što su povećani rizik od raka maternice, a moguće i raka dojke

- Kalcitonin - hormon koji proizvodi štitnjača. Smanjuje resorpciju kostiju i može usporiti gubitak koštanog tkiva te spriječiti prijelome kralježaka, ali ne i prijelome kuka

- Tamoksifen - sintetski hormon koji ima učinak sličan estrogenu na druge stanice u tijelu, uključujući stanice kostiju

Prevencija i ublažavanje simptoma

Iz Ministarstva zdravlja ističu kako sprečavanje pojave osteoporoze započinje već u djetinjstvu, pravilnom prehranom s dovoljnom količinom kalcija, kojim obiluju mliječni proizvodi, i redovitom tjelesnom aktivnošću, kojom se sprečavaju deformiteti koštanog sustava. S estetskog gledišta mršavost je danas prihvaćena, ali treba naglasiti da svaka pretjeranost dovodi do pojave ove bolesti. Pod nadzorom liječnika trebaju biti žene koje uzimaju lijekove koji dovode do smanjenja gustoće kostiju. Uz hranu bogatu kalcijem i vitaminom C, u starijoj se dobi preporučaju stalna tjelesna aktivnost, šetnja, plivanje i izlaganje suncu. U odrasloj dobi treba osigurati dovoljnu dnevnu količinu kalcija koja za žene u menopauzi iznosi 1550 miligrama.

Kad se osteoporoza već pojavila, nužno je, nakon temeljite obrade, započeti terapiju lijekovima koji će usporiti njezin razvoj i povećati koštanu masu, čime se preveniraju prijelomi kostiju. Ujedno treba izbjegavati nagle pokrete i sagibanja, dizanje i povlačenje težih predmeta i prevenirati pad (naročito pravilnom obućom koja nije skliska i dobro obuhvaća stopalo). Kod zamora valja se dobro odmoriti na ravnom ležaju koji se ne ugiba pod težinom tijela.

Prijelom kuka izazvan osteoporozom zahvaća jednu od tri žene u dobi do 85 godina

Najčitanije iz rubrike