Zdravlje
Čaj(za grgljanje i ispiranje)

Umanjuje umor nogu i otekline
Objavljeno 6. listopada, 2014.

Grane johe obješene na kućna vrata ili staje štitile su od svakog zla i uroka vještica. Od drva se pravi ugljen koji se rabi za proizvodnju baruta. Drvo je tvrdo, u vodi otvrdne te se rabi za radove u vodi i izradu namještaja koji ima lijepu crvenu boju.

U pučkoj medicini tradicionalan je lijek za liječenje vanjskih ozljeda te za zaustavljanje unutarnjeg i vanjskog krvarenja. Kora se rabila i za bojenje vune, a drvo za dimljenje ribe i ovčetine.

Cvate od ožujka do svibnja, a raste uz potoke, rijeke i jako vlažna glinasta zemljišta, najviše uz kamenita područja. Beremo mlade listove koje sušimo rasprostranjeno na prozračnom i toplom mjestu, a koru drveta u proljeće ili jesen. Od osušene kore izrađujemo prašak.

Za obloge kod oteklina, umornih nogu, a za sprječavanje umora nogu stavljaju se svježi listovi u čarape ili obuću. Kora se zajedno s korijenom uzima za liječenje upalnih procesa (angina) i tumora grla, grgljanje grla kod raznih bolesti grla i jednjaka, jer je djelovanje sastojka kore usmjereno na eliminiranje uzročnika upala i najtežih bolesti (dekokt).

Prašak kore je dobar adstrigent i homestatik koji rabimo za liječenje unutarnjih bolesti, naročito kod raznih upala sluznica i unutarnjih krvarenja (želuca, crijeva, jednjaka, hemoroida itd.), a izvana je izvrstan za liječenje bolesti kože u kojima u cijelosti otklanja svrab (scabies), nametnike u kosi - uši, razne upalne erupcije kože, čireve te za pranje lica.

Prašak kore je izvrsno sredstvo za pranje zubi. Svježa kora crne johe izaziva povraćanje (emetik) te je rabimo za naše potrebe gdje moramo izazvati brzo povraćanje (kod raznih otrovanja).

Listovi crne johe u pučkoj medicini predstavljaju iskušani narodni lijek za liječenje:

l karcinoma - raka dojki, lica, grla, jezika, jednjaka, želuca, debelog crijeva, gušterače, maternice

* bolesti želuca i crijeva - dvanaesnika, jednjaka, rektuma, kao klistir kod hemoroida, parazita u crijevima

* bolesti gušterače

* bolesti grla, jezika, zubnog mesa, upale grla ili krajnika (vodica za grlo)

* bolesti kože - razne kožne nečistoće, zarazne bolesti kože - šuga, buha, stjenica itd.

* bolesti jetre - žutice

* groznice, kod drhtavice, povišene tjelesne temperature

* ženske bolesti - maternice, upale grudi, za smanjenje mlijeka - oblozi - stavljaju se topli oblozi od svježih listova

* za zaustavljanje unutarnjeg i vanjskog krvarenja.

Ivan LESINGER

5 g usitnjene kore, 1 dl vode

Uputa za pripremu: usitnjenu koru prelijemo vrućom vodom, ostavimo poklopljeno da odstoji 2 sata i procijedimo.

Uputa za uporabu: Ispiremo razne ozlijeđene kožne površine ili ih namačemo gazom koju smo prethodno namočili u čaj, grgljamo grlo kod raznih bolesti grla i jednjaka te pijemo kod upalnih procesa unutarnjih organa. Pijemo 2 - 3 šalice tijekom dana. Jače količine izazivaju povraćanje te je uvijek potrebno pripaziti na količinu čaja-dekokta.

Čaj

(za navedene bolesti)

2 jušne žlice usitnjenih listova prelijemo vrućom vodom, ostavimo poklopljeno da odstoji i procijedimo.

Uputa za uporabu: pijemo čaj u gutljajima tijekom dana.

Oblog

Suhe ili svježe listove usitnimo i kratko prokuhamo u vodi. Smjesu listova stavimo na bolno mjesto i previjemo ili obog-gazu namočimo u procijeđeni čaj te stavljamo na bolno mjesto.

Uporaba u veterini

Lišće jedu različite životinje, krave, ovce, koze i konji. Međutim, najdjelotvornija je uporaba kod svinja, i to u slučaju virusne upale. Kod konja jedenjem veće količine lišća jezik postaje crn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike