Osijek
OSLOBOĐENJE OD TJELESNOG

Dr. Buljan:
Učenike najčešće oslobađamo
od trčanja na duge staze
Objavljeno 6. listopada, 2014.

Da je tjelovježba zdrava znaju svi izuzev, čini se, osječkih srednjoškolaca. Naime, na stolovima liječnika školske medicine sve je više zahtjeva za oslobođenjem od predmeta tjelesne kulture i to, kako doznajemo od nekolicine roditelja, radi pretjeranog – trčanja!

- Moja kći nije u kondiciji i ne može trčati onoliko koliko nastavnik zahtijeva. Traže od njih da trče gotovo cijeli sat, a ona jedva optrči pola, a ne po tri kruga na Srednjoškolskom igralištu, koliko od njih traže. Naravno, njezin neuspjeh utječe na ocjenu. Znam da su neki tražili oslobođenje od toga predmeta i to smatram ispravnim, s obzirom na uvjete koje učenici imaju - ispričala je majka jedne osječke srednjoškolke.

I doista, upravo je trčanje jedan od glavnih razloga radi kojeg se roditelji obraćaju liječnicima. Potvrdila je to i dr. Vesna Buljan, voditeljica školske medicine, rekavši da mnogo roditelja traži djelomičnu poštedu. Osim činjenice da dosta srednjoškolaca ima problema s koljenima, radi čega ne mogu raditi vježbe pa ni trčati, dosta je i alergičara koje također trčanje na duge staze umara. U broju zahtjeva za oslobođenje prednjače Ekonomska škola i sve osječke gimnazije.

- Znam da mnogo trče i razlog je nedostatak dvorane. Kad oslobađamo učenike od nastave tjelesne kulture, oslobađamo ih trčanja. Mnogo njih može igrati košarku, rukomet, nogomet pa i trčati na kratke staze, ali duge ne. Uglavnom su učenici srednje škole ti koji traže oslobođenje, no naša potvrda je samo prijedlog, a posljednju riječ ima Učiteljsko vijeće - prokomentirala je dr. Buljan, dodajući da su potpuna oslobođenja opravdana u slučaju operativnih zahvata ili kakvih težih bolesti.M.Mihelić

Lidija Žaper

ravnateljica Ekonomske i upravne škole

Jedan od razloga je lijenost

- Nemamo pravo ulaziti u medicinsku dokumentaciju. Ima djece koja su sa zdravstvenim poteškoćama došla u našu školu, no iskreno, ima djece putnika kojima je teško putovati i traže oslobođenje da ne bi morali cijeloga dana boraviti u Osijeku. Treći razlog je doslovce lijenost, i to je problem novih generacija. Ipak, liječnici su ti koji imaju posljednju riječ pa kakva god potvrda bila, mi je u pravilu odobrimo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike