Novosti
ODGOĐENO ROČIŠTE ZBOG KOJEG JE GLAVAŠ DOVEDEN IZ BIH

Glavaš: Ovo je klasično
odugovlačenje postupka
Objavljeno 2. listopada, 2014.
Odvjetnica Ivana Vrkića zatražila je izuzeće osječkog Općinskog suda u ovom slučaju

Vezani članci

STOTINJAK SIMPATIZERA HDSSB-A I STRANAČKI VRH OKUPILI SE ISPRED SUDA

Filip Glavaš: Žao mi je što su se na sudu susrela dva bivša prijatelja

SPOR GLAVAŠA I VRKIĆA

Glavašev odvjetnik: Vrkića pozivam da dođe na ročište

Prvi put nakon pet i pol godina Branimir Glavaš stigao je u Osijek.

Međutim, dugoočekivano ročište u postupku u kojem Glavaš zbog klevete tuži gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića, a zbog kojeg je pod policijskom pratnjom doveden iz zatvora u Mostaru, odgođeno je.

Uslijedilo je to nakon što je Vrkićeva odvjetnica Ksenija Vržina zatražila izuzeće Općinskog suda Osijek zbog sumnje u njegovu pristranost. Vrkićeva obrana ima osam dana da pisanim putem obrazloži zahtjev za izuzećem Općinskog suda, a nakon toga će više tijelo - Županijski sud Osijek, odlučiti o zahtjevu za izuzećem. Branimir Glavaš ovaj zahtjev obrane prokomentirao je riječima: “Ovo je klasično odugovlačenje postupka!”.

Povod njegovoj tužbi je konferencija za novinare Ivice Vrkića u veljači, u kojoj je, navodi se u tužbi, Glavaša prozvao ratnim profiterom te optužio da priprema “bosanski scenarij” u Osijeku. Samoj raspravi koja je trajala 40-ak minuta, u kojoj do čitanja privatne tužbe nije ni došlo, prethodile su neviđene mjere osiguranja u zgradi Županijskog i Općinskog suda u Osijeku. Sve osobe koje su bile nazočne u sudnici dva puta su provjeravane detektorom metala.

Nema pomirenja

Branimir Glavaš u sudnicu je ušao u pratnji dvojice interventnih policajaca koji su ga na granici s Bosnom i Hercegovinom preuzeli od pravosudnih policajaca BiH. Prije nego što je sjeo između svojih odvjetnika Radana Kovača i Dražena Matijevića, Glavaš je riječima: “Sine, bok!”, pozdravio Filipa Glavaša.

Sudac Ivan Sajter upitao je stranke u postupku postoji li mogućnost mirnog rješavanja ovom spora, na što je Ivan Vrkić odgovorio: “Časni sude, nema razloga za pomirenjem ni za mojom isprikom”, dodavši da je razumio tužbu.

Želeći da postupak počne, Glavaš je rekao da će naknadu štete od Vrkića zahtijevati na posebnoj parnici, u kojoj Vrkića tuži on osobno te stranka HDSSB, a traži se ukupno oko 110.000 kuna.

Nakon obrazlaganja odvjetnika Matijevića da činjenice u tužbi nisu sporne te da neće biti potrebno dokazivati tko je autor izjave o “profiteru i bosanskom scenariju”, a koja je dovela do privatne tužbe, Vrkićeva odvjetnica Ksenija Vržina rekla je kako tužba nije sastavljena sukladno Zakonu o kaznenom postupku, jer ne sadrži pravnu kvalifikaciju djela.

- Sadrži samo komentare Ivana Vrkića koji ne ulaze u činjenični opis i pozivam tužitelja da promijeni činjenični opis tužbe - rekla je odvjetnica na što joj je predsjednik vijeća sudac Ivan Sajter rekao da je u tužbi naveden pravni i činjenični opis.

Odvjetnica Vržina potom je rekla da smatra kako tužba nije za postupanje. “Čak piše da se on zove Ivica Vrkić, što je netočno. On se zove Ivan”, rekla je odvjetnica, dodavši kako nije dobila obavijest da je sud uputio pozive svjedocima Ivanu Mihaljeviću i Željku Švedlu te je zatražila izuzeće Općinskog suda iz postupka. S njezinim zahtjevom složio se i Ivan Vrkić.

Trošak rasprave plaća okrivljenik

Nakon riječi odvjetnice, počelo je pravno prepucavanje, a sam Glavaš zahtijevao je od suca da ode do predsjednika Županijskog suda Osijek te da se zahtjev o prijedlogu obrane o izuzeću suda riješi odmah.

- Moj put do Osijeka košta i spreman sam to platiti. Nema smisla da ponovno dolazim na raspravu. Otiđite gore i dogovorite se - poručio je Glavaš, dodavši da ga troškovi ne zanimaju, jer “siguran sam da će ih u konačnici platiti okrivljenik”.

Vrkićeva odvjetnica rekla je da je njezino zakonsko pravo zatražiti izuzeće Općinskog suda Osijek iz postupka, i da se taj zahtjev pošalje višim sudskim tijelima. “Nisam u mogućnosti pisanim putem obrazložiti zahtjev za izuzećem suda pa predlažem da se rasprava odgodi”, poručila je Vržina.

Sudac Sajter na kraju je odlučio kako se ročište odgađa, a trošak rasprave snosit će okrivljenik te će se odluka o konačnom trošku donijeti naknadno.

- Sud smatra da je obrana imala dovoljno vremena da se očituje o svjedocima, jer je poziv za raspravu upućen početkom rujna. Predmet će se poslati višem sudu nakon što braniteljica pisanim putem obrazloži zahtjev za izuzećem Općinskog suda Osijek iz postupka - poručio je Sajter.

Milan BUGARIĆ

DRAŽEN MATIJEVIĆ, odvjetnik

Vrkić nije spreman suočiti se s odgovornošću

- Kao opunomoćenici Branimira Glavaša očekivali smo neke slične manevre obrane optuženika i opstrukcije postupka. No, razočarala me razina te opstrukcija, jer sam bio uvjeren da će ta opstrukcija biti bolje pripremljena i argumentirama i da će biti u skladu sa zakonskim odredbama. To je zlouporaba zakonskih ovlasti koje obrana ima. Zaključak je da optuženik nije spreman suočiti se sa svojom odgovornošću - rekao je odvjetnik Dražen Matijević.

RADAN KOVAČ, odvjetnik

Troškovi između 10 i 20 tisuća kuna

Glavašev odvjetnik Radan Kovač objasnio je tko će platiti troškove ovog suđenja te koliko bi oni mogli iznositi. “Ovaj današnji manevar nešto je što smo mogli očekivati, ali ne baš u ovolikoj mjeri, jer nije riječ o toliko ozbiljnom slučaju da bi se povlačili ovakvi potezi. Zaključak je da je okrivljenik očigledno svjestan da je počinio kazneno djelo. Troškove dolaska na suđenje u Osijek u BiH plaća Glavaš, a organizacija koja provodi mjere sigurnosti u Republici Hrvatskoj, odnosno policija, plaća se iz državnog budžeta. Ako okrivljenik bude proglašen krivim snosit će sve troškove, a ako bude oslobođen troškovi padaju na proračunski teret. Gruba procjena je da bi samo današnji troškovi mogli iznositi između 10 i 20 tisuća kuna”, kazao je Radan Kovač.(N.Z.E.)

IVAN VRKIĆ, gradonačelnik Osijeka

Nema razloga za pomirenjem, a ni za mojom isprikom

Možda ste propustili...

TURIZAM PONEGDJE BOLJI NEGO 2019. GODINE

Sve više rezervacija za listopad

POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA

Obustavljeni predmeti protiv visokih dužnosnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJECA ODMORNIJA, RODITELJI RASTEREĆENIJI

Kada će sva djeca biti u školi od 8 do 15 sati

2

DAVORKO VIDOVIĆ SABORSKI ZASTUPNIK O STANJU U SDP-U

Grbin očigledno ima u planu daljnja izbacivanja i izazivanje raskola u stranci

3

U HRVATSKOJ 264 NOVOZARAŽENIH

U OBŽ dvije, U VSŽ tri novopozitivne osobe