Osijek
UČENJE KROZ RAD ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE

Nakon stručne prakse u
Irskoj svih 15 učenika
dobilo ponude za posao
Objavljeno 3. listopada, 2014.
Uz radno, to je bilo i životno iskustvo, upoznavanje s drugačijom kulturom, kaže prof. Brleković

Za većinu učenika strukovnih škola stručna praksa predstavlja nužno zlo, ali ne i za učenike Elektrotehničke i prometne škole. Njih 15 svoju je stručnu praksu provelo u Irskoj. Uz neprocjenjivo iskustvo, dobili su preporuke tvrtki, ali i ponudu za posao kada završe srednju školu.

- Riječ je o projektu Erasmus+, novom programu Europske unije koji potiče mobilnost učenika. Naša je škola prošle školske godine provela projekt Učenje kroz rad, kojim smo na stručnu praksu u Dublin poslali 15 učenika. Podržavamo mobilnost jer omogućuje učenicima da prošire znanja, vještine, horizonte te da kvalitetnije sudjeluju na tržištu rada. Na taj način izgrađuju sebe, osposobljavaju se i stječu iskustvo za pokretanje vlastitog posla - kaže Antun Kovačić, ravnatelj Eletkrotehničke i prometne škole.

U pratnji učenika bilo je troje profesora: Karolina Brleković (voditeljica projekta), Jerko Merčep i Mario Jukić.

- To nije bilo samo radno nego i životno iskustvo, upoznavanje s drugačijom kulturom. Učenici su oduševljeni, kao i njihovi mentori u tvrtkama u kojima su radili. Stoga su svojim profesionalnim odnosom prema radu otvorili put novoj generaciji učenika. Osim toga, učenik Bruno Mioč iskoristio je put u Irsku kao temu za svoj završni rad - ističe prof. Brleković.

Mario Jukić, voditelj praktične nastave za elektrozanimanja, dodaje da je projekt Učenje kroz rad financiran sredstvima koje je odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske unije kroz program Leonardo da Vinci.

- Odabrali smo učenike triju različitih zanimanja, a cilj je odlaska u Irsku bio upoznati ih s poslovima u praksi, odnosno povezati teoriju s praksom. Odlasku je prethodila jezična, pedagoška i kulturološka priprema, a ovu posljednju organizirala je tvrtka Martello Training iz Dublina, partner u projektu - objašnjava Jukić.

Emir Stranjak, direktor tvrtke Martello Training, s ponosom kaže da od tvrtki iz Dublina ima samo pozitivne povratne informacije. Naime, svi su osječki učenici dobili preporuke, a tvrtke u kojima su radili ponudili su im posao kada završe srednju školu. Ovaj projekt ravnatelj i profesori Elektrotehničke i prometne škole predstavili su kolegama iz zaintersiranih škola iz cijele regije, jer žele potaknuti i druge da se uključe u ovaj zanimljiv i veoma koristan projekt.

Nakon uspješnog projekta Učenje kroz rad, Eletkrotehnička i prometna škole dobila je novi projekt mobilnosti koji će se također financirati iz sredstava Europske unije. Riječ je o projektu Učim, poučavam, radim. Ovaj put u Dublin na stručnu praksu odlazi 18 učenika. Uz to, na usavršavanje u Veliku Britaniju u travnju odlazi deset nastavnika iz ove škole.

Vesna LATINOVIĆ
U DUBLINU BILI NAJBOLJI UČENICI

U Dublinu je stručnu praksu odradilo 15 najboljih učenika koji su završili treći razred, a školuju se za tri zanimanja. To su: Filip Đurkov, Vedran Grbavac, Matej Posavac, Damjan Cvenić, Matteo Bogdan (tehničari za računalstvo); Rihard Kučera, Bruno Mioč, Renato Kuna, Dino Cerjak, Vlatko Klen (elektrotehničari); Milka Gajdašević, Leon Zekan, Tomislav Franjić, Ivan Slatki i Nikola Gelo (tehničar cestovnog prometa). Oni su u Irskoj bili u pratnji troje profesora. To su: Karolina Brleković, prof. matematike i fizike, Jerko Merćep, dipl. ing. prometa i Mario Jukić, dipl. ing. elektrotehnike.

Neprocjenjivo iskustvo

Svoja iskustva prenijeli su nam učenici koji su bili u Irskoj: Filip Đurkov, Rihard Kučera, Nikola Gelo, Tomislav Franjić i Milka Gajdašević. Svi oni oduševljeni su načinom rada i odnosom mentora prema njima. “Radili smo u realnom okruženju i stekli neprocjenjivo radno iskustvo. Imao sam osjećaj da me mentor doživljava kao asistenta, a ne kao učenika na praksi. On i njegovi kolege, vrhunski profesionalci, sve su mi objasnili i pokazali, a radili smo u ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Stoga bih preporučio svima da odu na praksu u inozemstvo”, kaže Rihard. I ostali naši mladi sugovornici ističu da im je stručna praksa u Dublinu bila jako lijepo životno iskustvo.

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike