Novosti
NA ŽUPANIJSKOM SUDU

Ponovno je podignuta optužnica za
kupoprodaju ispita na osječkom Pravu
Objavljeno 1. listopada, 2014.

Vezani članci

ISTRAGA NA PRAVNOM FAKULTETU

Optužnica povučena zbog tehničkih razloga

Nakon što je početkom rujna povukao optužnicu zbog kupoprodaje ispita na Pravnom fakultetu u Osijeku, Uskok ju je, kako doznajemo od Krešimira Devčića, glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu, ponovno podigao 26. rujna.

- Optužnica je stigla i za sada nema dogovorenog termina kad će se sastati optužno vijeće. To ćemo znati za desetak dana, odnosno za oko dva tjedna - potvrdio je Devčić.

Kako neslužbeno doznajemo, nova optužnica nešto je promijenjena, i to u dijelu koji se tiče optuženika koji su nagodbom postali svjedoci. Podsjetimo, Uskok je 4. rujna iznenada povukao optužnicu u aferi Indeks. Vuk Đuričić, Uskokov glasnogovornik, tada je komentirao kako je povučena zbog tehničko-procesnih razloga. Prema dostupnim informacijama, neki od optuženika koji su se nagodili, sad će, prema novoj optužnici, biti svjedoci. Podsjetimo, od njih 17 optuženih u aferi Indeks šest osoba priznalo je krivnju. Zbilo se to u ožujku, a s Uskokom su se nagodili Željko Krivić, Josip Milić, Zvonimir Tomičić, Dražen Zima, Damir Zagoršćak i Goran Primorac. Krivić, koji je osuđen na godinu dana zatvora, dobio je zamjensku kaznu rada za opće dobro, kao i Milić, koji je osuđen na deset mjeseci zatvora. Na tri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana, osuđen je Tomičić, inače viši asistent i ispitivač Kaznenog procesnog prava. Radom za opće dobro zatvorske kazne zamijenjene su i Zimi, Primorcu i Zagoršćaku. Primorac, student koji se s Uskokom nagodio, osuđen je na godinu dana zatvora, odnosno na tri godine uvjetno.

Od ostalih 11 obuhvaćenih optužnicom, koja je prvi put podignuta u prosincu 2013. godine, tu su i četiri profesora - Srećko Jelinić, Vjekoslav Puljko, Vlado Belaj i dekan Igor Bojanić te i Anton Zima, sin javnog bilježnika Dražena Zime, Matej Zagoršćak, sin odvjetnika Damira Zagoršćaka, Danica Zlomislić i njezin sin Josip, kao i još četiri osobe. M.Mihelić