Osijek
STAMBENO ZBRINJAVANJE

Invalidi žele zasebnu listu
za dodjelu gradskih stanova,
jer ih “socijala pretekne”
Objavljeno 2. listopada, 2014.
Invalidi su trajna kategorija, a socijalni slučajevi postaju i preko noći

U sjeni proslave Međunarodnog dana gluhih i nagluhih osoba koja je priređena početkom tjedna, ostali su svakodnevni problemi koji ovu populaciju guraju, kako sami kažu, u neravnopravan položaj prema ostalim kategorijama u društvu.

Jedno od ugroženih prava na koja ukazuju odnosi se na pravo na gradski stan, radi čega se osječki invalidi pripremaju tražiti izdvajanje invalida s postojeće liste za gradski stan i formiranje njihove vlastite liste.

- Mislim da smo mi invalidi zaslužili imati svoju posebnu listu za dodjelu gradskih stanova i svakako ćemo to tražiti od Grada - poručio je Milan Lijić, predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije, pojašnjavajući da traže listu invalidnih osoba, neovisno o vrsti invalidnosti.

Da zahtjev ima svoju svrhu složio se i Željko Perković, predsjednik Saveza organizacije invalida Osječko-baranjske županije, dodajući da se u praksi događa da invalida na listi iznenada "istisne" osoba koja je socijalni slučaj, odnosno da su invalidi po pet godina među prvih deset na listi za dodjelu gradskih stanova.

- Ima onih koji preko noći postaju socijalni slučajevi radi kredita kojeg su podigli, gubitka posla, ili nečeg sličnoga. Invalidi su trajna kategorija, bez mogućnosti poboljšanja i zato se ne slažemo da se socijalni slučajevi “miješaju” s invalidima na listi. Invalid je takav kakav je cijeloga života i pomaka nema. Zato invalidi i traže svoja prava, jer ovakvim tempom dodjele stanova mnogi će ostati živjeti u nehumanim uvjetima. Jedan od njih hoda uz pomoć dvije štake i živi “u rupi” u Tvrđi. To nije humano, naglasio je Perković, dodajući da je zasebna lista za invalide svježa ideja te da će zahtjev vrlo brzo predati osječkoj Gradskoj upravi na razmatranje.

Marija MIHELIĆ

Krešimir Jakić

voditelj Odsjeka za stambeno gospodarstvo Grada Osijeka

To nije hrvatska praksa

“Ni u jednom gradu u državi nema razdvajanja lista za gradske stanove i mislim da za tim uopće nema nikakve potrebe. Prioritet se određuje kroz bodovanja, od koje se dio odnosi i na invalidnost i kombinacijom broja bodova formiraju se liste za dodjelu gradskih stanova. Razumijem da bi invalidi željeli sami biti prioritet i činjenica je da je jedan od mjerila za dospijeće na listu i zdravstveni uvjet. No, još je mnogo elemenata koji određuju tko će zauzeti koje mjesto na listi”.

Godišnje se dodijeli pet stanova od mogućih 400

Kako doznajemo od Romana Kristića, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, na korištenju je oko 400 gradskih stanova, a godišnje ih se prosječno dodijeli četiri do pet. - Četrdesetak obitelji bit će smješteno u Umaškoj ulici nakon gradnje stambene zgrade i to će stvoriti određeni pozitivni pomak - rekao je Kristić. Doznajemo kako bi radovi na zgradi u Umaškoj trebali biti gotovi do kraja godine, a prema neslužbenim informacijama od ukupno 60 stanova 17 će pripasti braniteljima.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike