Osijek
KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE NAKON KIŠNOG LJETA

Bude li ove zime snijega koliko je ljetos bilo kiše, bit ćemo zatrpani
Objavljeno 2. listopada, 2014.
Meteorolozi napominju da poplave nisu nastale zbog kiše u Slavoniji, već na SZ Hrvatske

Budući da će proteklo ljeto ostati zapamćeno po enormnim količinama padalina i poplavama, s dolaskom jeseni Osječani su se zapitali što ako se ta količina padalina nastavi i tijekom zimskih mjeseci.

To bi značilo da nas čeka zima u kojoj ćemo biti zatrpani metrima snijega.

No meteorolozi su vrlo oprezni i kažu kako se precizne prognoze mogu davati tek do 15 dana unaprijed te kako kišno proljeće i ljeto ne znače i zimu s oborinama.

- Ono što mi u ovom trenutku vidimo za sljedeća tri mjeseca, ne odstupa od normale. No to ne znači da do odstupanja ipak neće doći. Danas se olako izlazi sa sezonskim prognozama, iako su one prije bile čak strateške tajne informacije država. Stupanj točnosti takvih prognoza prilično je nesiguran da bismo s njima izlazili kao službenom prognozom - objašnjava dr. sc. Vlasta Tutiš, voditeljica Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Velike količine snijega nije se usudio prognozirati ni osječki meteorolog Željko Lazanin, koji napominje i kako ovo ljeto u Osijeku nisu obilježile prevelike količine kiše, već njihov karakter.

- Treba reći kako Osijek nije bio dio poplavnog područja, ali ni poplave u ostalim dijelovima Slavonije nisu posljedice kiša koje su ovdje pala. One su se ovdje dogodile, ali kiša je pala na sjeverozapadu Hrvatske. Ono što je bilo atipično u Osijeku ove godine je to što su tijekom ljeta izostala tako tipična dugotrajna sušna razdoblja. Za ljeto u Osijeku simptomatično je da imamo kratke pljuskove, po 20 minuta, a znamo li da ljetni dan traje i do 16 sati, to je beznačajno. No ove godine imali smo kiše koje su trajale i po tri dana. U slučaju kada bismo ovoliko padalina imali u zimu, imali bismo i priličnu količinu snijega. No uzročno-posljedične veze koja bi rekla - ljeto je bilo kišno, pa će biti i zima, nema - tvrdi Lazanin.

Nefreteta Z.EBERHARD
Meteorolozi iz Srbije najavljuju toplu zimu

I dok meteorolozi na području Republike Hrvatske ne žele davati dugoročne prognoze, Republički hidrometeorološkog zavod Republike Srbije u svojoj dugoročnoj prognozi tvrdi kako će zima 2015. godine biti vrlo topla. Snijeg ne prognozira ni stogodišnji kalendar, koji kaže kako će “jesen u početku biti suha i topla, a zatim hladna i kišovita. Početak zime bit će hladan i kišovit, a kasnije će biti suho s mrazom.”

Ekstremno kišoviti svibanj, u rujnu čak 20 kišovitih dana

Iznadprosječnu količinu oborina Osijek je imao tijekom svibnja i lipnja. Tako analiza količina oborina Dražavnog hidrometeorološkog zavoda za svibanj 2014. godine, koje su izražene u postotcima višegodišnjeg prosjeka (1961. - 1990.), pokazuje da su količine oborina na većini analiziranih postaja bile iznad višegodišnjeg prosjeka. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da su količine oborina u Osijeku bile čak 272 posto iznad tog prosjeka (159,4 mm). Recimo kako je prosjek padalina za svibanj u Osijeku 67,7 mm. Proteklog rujna od 30 dana zabilježeno je čak sedam iznimno kišnih dana i gotovo 20 kišnih dana, a inače je prosječni broj dana s kišom tijekom rujna u Osijeku tek - devet.

prognoze

za zimu ne postoje, precizne se mogu dati za 15 dana unaprijed

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike