Regija
UPRAVNI SUD PONIŠTIO RJEŠENJE TRGOVAČKOG

Nexe ne ide u stečaj, 3000
zaposlenih strepi za budućnost
Objavljeno 2. listopada, 2014.
Prema Upravnom sudu, istekao je rok od 120 dana za provođenje predstečajne nagodbe

NAŠICE - Događaj koji je označio ovaj tjedan u poslovnom svijetu svakako je zaustavljanje predstečajne nagodbe za Nexe grupu, golemu građevinsku kompaniju sa 22 društva i više od 3000 zaposlenih, među kojima je vodeća tvrtka Našicecement d.d., “teška” približno tri milijarde kuna. Rješenje Trgovačkog suda u Osijeku kojim je odobreno sklapanje predstečajne nagodbe ukinuo je osječki Upravni sud te je predmet vratio na ponovni postupak. Predstečajnu nagodbu srušila je Raiffeseinbank banka, jedna od četiri financijska vjerovnika, što je potvrdila i voditeljica Ureda Uprave Nexe grupe Silvija Tomljanović.

- Nexe grupa d.d. je jučer (utorak, 30. rujna) na vlastiti zahtjev dobila presudu Upravnog suda u Osijeku od 5. rujna, u upravnom sporu tužitelja Raiffesenbank Austria d.d. Zagreb protiv tuženika Ministarstva financija, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak, a radi poništenja rješenja tuženika i rješenja Financijske agencije u postupku predstečajne nagodbe za dužnika Nexe grupu. Navedenom presudom predmet je vraćen tuženiku na ponovni postupak. Prema mišljenju Upravnog suda u Osijeku, rok za provođenje postupka predstečajne nagodbe za Nexe grupu je istekao nakon 120 dana od dana otvaranja postupka te su, prema ocjeni suda, time bili ispunjeni uvjeti za obustavu predmetne nagodbe – navodi Tomljanović.

Odvjetnički tim Nexe grupe na čelu s Velimirom Večerinovićem, direktorom Sektora za pravne poslove, smatra da je cjelokupni postupak proveden u skladu sa zakonom i da se radi o tzv. kasacijskoj presudi.

- Radi se o presudi prema kojoj sud nije samostalno odlučio o predmetu spora, već je predmet vratio natrag na prvostupanjski postupak. S obzirom na to, navedena presuda nema nikakav pravni učinak na postupak sklapanja nagodbe koji se vodi pred Trgovačkim sudom - pojasnio je Večerinović.

Proces predstečajne nagodbe nad Nexe grupom otvoren je početkom ožujka prošle godine, a nagodba je sklopljena u srpnju ove godine. Utvrđene su tražbine od gotovo 2,9 milijardi kuna, od čega se 1,5 milijardi kuna odnosi na tražbine financijskih institucija, a 1,2 milijarde kuna na sudužništvo povezanih društava za obveze dužnika.

Planom restrukturiranja, između ostalog, predložena je izmjena vlasničke strukture u koju ulazi konzorcij financijskih ulagača na čelu s fondom Quaestus Private Equility kojim upravlja Borislav Škegro. Naime, predviđena je dokapitalizacija posrnule našičke kompanije svježim kapitalom u iznosu od 150 milijuna kuna. Prema zamišljenom aranžmanu, Nexe grupa dobila bi 50 milijuna kuna nužnih likvidnih sredstava za opstanak, ali bi morala prepustiti tročetvrtinski udjel u kompaniji, čime bi Škegrin fond dobio 76 posto vlasništva našičkog građevinskog diva. Time bi dosadašnji većinski vlasnik Ivan Ergović u budućnosti držao tek manjinski udjel u kompaniji. Istovremeno bi i ključna tvrtka, Našicecement d.d., osigurala zajam od 100 milijuna kuna.

Budući da je predmet vraćen u ponovni postupak, agonija stečajne nagodbe Nexe grupe nastavlja se. No u Nexe grupi čekaju pozitivan ishod ovog pravnog postupka, koji će, kako ističu, osigurati nužnu stabilnost i uvjete za realizaciju svih mjera predviđenih Planom operativnog i financijskog restrukturiranja, a koji u konačnici osiguravaju nastavak poslovanja i očuvanje radnih mjesta, kao i namirenje svih vjerovnika prema prihvaćenim planovima otplate.

Snježana FRIDL

Postupak se vraća

pred Nagodbeno vijeće Fine, kaže Željko Rupčić

Velimir Večerinović

direktor Sektora za pravne poslove

Presuda nema pravni učinak na postupak sklapanja nagodbe pred Trgovačkim sudom

U predstečajnoj nagodbi utvrđene su tražbine od gotovo

2,9

milijardi kuna

“Banke žele što prije novac”

Najnoviju odluku o predstečajnoj nagodbi jedne od najvećih hrvatskih kompanija povjerenik predstečajne nagodbe Željko Rupčić opisao je kao nimalo dramatično i spektakularno stanje. Ističe da opstrukcija vjerovnika otežava proces predstečajne nagodbe.

- Ništa se zapravo spektakularno nije dogodilo i nije došlo do odluke da se ide u stečaj. Postupak se vraća u prvobitno stanje, naći će se ponovno pred Nagodbenim vijećem Fine. Sve bi trebalo ostati isto, pogotovo što se tiče utvrđenih tražbina. Vjerovnici se imaju pravo žaliti, a to su učinile dvije banke jer očito da je nagodba suprotna njihovim financijskim očekivanjima. Jer za vjerovnike je najvažnije kako što prije dobiti novac, odnosno naplatiti svoja potraživanja. No pitanje je jesu li njihove opstrukcije legitimne ili je to njihova subjektivna prosudba - rekao je Rupčić te ponovio da se predmet stečajne nagodbe Nexe grupe vraća u upravni postupak na Finu. Najnovija odluka ne znači ugrožavanje i blokadu poslovanja Nexe grupe.

Željko Rupčić

povjerenik predstečajne nagodbe

Najnovija odluka ne znači ugrožavanje i blokadu poslovanja Nexe grupe

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike