Novosti
ZAŠTO SAM NAPUSTIO DOMOVINU

Bivši liječnik KBC-a Osijek: U Hrvatskoj
sam stagnirao, a ovdje u Irskoj mi je
plaća veća i potiču me na usavršavanje
Objavljeno 1. listopada, 2014.
- Sve sam stariji i vremena je manje, a što kasnije počnete, veću cijenu plaćate - kaže dr. Kraus

Vezani članci

U GODINU DANA IZ HRVATSKE OTIŠAO 91 LIJEČNIK

Država oštećena za više stotina milijuna kuna

U prvih šest mjeseci ove godine oko 450 liječnika zatražilo je od Hrvatske liječničke komore (HLK) dokumente za odlazak iz Hrvatske, a predsjednik HLK-a Hrvoje Minigo očekuje da će se taj broj do kraja godine popeti do 600.

Jedna od omiljenih destinacija u potrazi za poslom hrvatskim je državljanima Irska i to zbog jezika, ali i činjenice da ova država nije postavila zabranu pristupa tržištu rada, poput primjerice Njemačke. O razlozima odlaska iz Hrvatske i to upravo u Irsku, za Glas Slavonije otvoreno je progovorio i prvi liječnik Kliničkog bolničkog centra Osijek koji je napustio ovu ustanovu zbog odlaska u inozemstvo i koji je odnedavno djelatnik bolničke ustanove u irskom gradu Galway.

Bez mogućnosti za napredovanje

Riječ je o anesteziologu dr. Denisu Krausu, koji je u osječkoj bolnici bio stručnjak za kardijalnu kirurgiju, ali je, kaže, osjećao da profesionalno počinje nazadovati i da je stiglo posljednjih pet minuta za odlazak.

- Svakim danom sve sam stariji i vremena za ostvarivanje profesionalnih i financijskih ciljeva sve je manje, a što kasnije počnete, veću cijenu plaćate. U Hrvatskoj sam počeo stagnirati u profesionalnom smislu, a i to postaje preskupo. Čini mi se kako u Hrvatskoj jedino nazadovanje ili zaostajanje nije preskupo. U mojoj specijalizaciji postoji mnogo područja u kojima se anesteziolog može usmjeriti, odnosno subspecijalizacija, poput kardiotorakalna anestezija, neurokirurška anestezija, regionalna anestezija, pedijatrijska anestezija.... No, od svega nabrojanog u Hrvatskoj postoji, koliko je meni poznato, formalnopravno samo subspecijalizacija iz intenzivne medicine. Što ako se želite baviti nečim drugim? Ništa! To je vaš problem. Ja sam zadnje dvije i pol godine pred odlazak u Irsku proveo na kardioanesteziji koja formalnopravno ne postoji. Nisam bio siguran mogu li to napisati u svoj životopis budući da ne mogu podastrijeti nikakav dokaz o tome. No čini se da to nikome ne smeta. Mišljenja sam da u Hrvatskoj postoji redukcionistički način razmišljanja po kojemu stvari uvijek mogu biti lošije nego što jesu pa bi stoga uvijek trebali biti zadovoljni s postojećim stanjem, jer uvijek može biti lošije. S takvim načinom razmišljanja ne može biti nikakvog napretka u bilo kojem području pa tako ni u medicini - uvjeren je ovaj ugledni liječnik.

Sasvim nam je otvoreno ispričao i koja je razlika u financijskim aspektima rada jednog liječnika u Irskoj ili Hrvatskoj.

U Irskoj se isplati više raditi

- Ovdje radim kao stariji specijalizant (Registrar). Plaća mi je otprilike dva i pol puta veća nego specijalistička plaća u Hrvatskoj. Što se novca tiče moja supruga ne mora raditi. Za razliku od Hrvatske ovdje su svi prekovremeni sati plaćeni. Sustav je vrlo jednostavan: operacija se ne smije odgoditi zato što se bliži kraj redovnog radnog vremena. To znači da ćete morati produžiti dok se sve ne obavi. Jednostavno prijavite kada ste produžili, u kojoj operacijskoj sali ste bili, ime bolesnika, koji je bio operacijski zahvat i do kada je trajao. Nakon što se to provjeri, sve vam plate. Također, u Irskoj postoje samo dvije porezne stope; niža od 20 % i viša od 41 %. Već i s osnovnom plaćom ulazite u višu poreznu stopu, tako da koliko god ekstra zaradili neće vam oporezivati ništa više nego osnovnu plaću, što znači da vam se isplati više raditi. U Hrvatskoj liječnici su obično u poreznoj stopi od 35 %, a ako im plate ekstra sate i dežurstva ulaze u stopu od 45 %, što znači da vam država uzme ekstra zaradu pa vam se ne isplati imati previše prekovremenih sati. Još jedna razlika u odnosu na Hrvatsku jesu i porezne olakšice. U Irskoj je i plaćanje najamnine za stanove ili kuće porezna olakšica, dok u Hrvatskoj ni stambeni kredit nije porezna olakšica. Smatram da je sve ovo nabrojano posljedica tog redukcionističkog mentaliteta koji jednostavno predugo traje, a i ne čini se kako će se uskoro promijeniti. To znači da nije realno očekivati bitnije promjene nabolje u skorije vrijeme. Ako tako percipirate stvari onda i nije tako teško donijeti odluku o odlasku - zaključuje ovaj Osječanin.

Nefreteta Z. EBERHARD
“Procjenjivanje sebe i Hrvatske bolje je izvana”

Dr. Kraus priznaje da odlazak u Irsku nije odluka koja se donosi preko noći i kako tamo ne ide sve odmah glatko: “Prvih četiri do šest tjedana bilo mi je prilično teško. Došli ste u sredinu u kojoj nikada prije niste bili, nikoga ne poznajete, nitko vas ne poznaje. Irci baš nisu Nijemci ili Švicarci, što se tiče točnosti i ekspeditivnosti. Dobro je stalno ih 'podsjećati' da vam trebaju izdati nekakav dopis ili potvrdu, iznajmljivanje stana ili kuće traje duže nego što sam pretpostavljao, a čini se da irska birokracija pati od sličnih, ali ne istih bolesti kao i hrvatska birokracija. U konačnici se sve to sredi, ali treba biti strpljiv, što je često lakše reći nego učiniti. Bez obzira na sve, zadovoljan sam. Kada vas prođe početna kriza stvari počnu izgledati mnogo bolje. Uopće ne žalim što sam otišao, ponovno bih donio istu odluku. Dapače, svima bih preporučio odlazak u stranu državu na neko vrijeme. Ako ne zbog ekonomskih razloga, a svakako ne zbog političkih, onda zbog stjecanja dragocjenog iskustva. Procjenjivanje samoga sebe i Hrvatske ipak je objektivnije kada se učini i izvan Hrvatske, a ne samo iz Hrvatske. Drugim riječima, dva kuta gledanja objektivnija su od jednog.” 

Drukčiji mentalni sklop

Za razliku od hrvatskih, irski liječnici jako mnogo putuju na edukaciju u SAD, Australiju, Kanadu i Veliku Britaniju pa je ovaj osječki liječnik u Irskoj pronašao upravo ono što je tražio. “Zbog siromaštva u hrvatskom zdravstvu nikada ne naučimo raditi s mnogim lijekovima ili tehnologijama, jer nam nisu dostupne, a samim tim niste motivirani otići na nekakvu edukaciju. Ovdje u Irskoj situacija je sasvim drugačija. Irci imaju drugačiji mentalni sklop. Ovdje su mi rekli da moraju mnogo putovati u druge zemlje, jer je Irska mala država pa ne mogu sve vidjeti ovdje, niti mogu sve imati ovdje. Još jedan od razloga je i taj što njih bolnice ne vežu nikakvim ugovorom da poslije specijalizacije moraju ostati u toj bolnici. Oni nisu nikad čuli za tako nešto. Nije im jasno što to dugujete bolnici. Pa, plaću dobivate za rad u toj bolnici, a ne za specijaliziranje! Bolnica nema nikakvih dodatnih troškova zbog vaše specijalizacije”, kaže dr. Kraus.

450

liječnika u prvih je šest mjeseci ove godine zatražilo od Hrvatske liječničke komore dokumente za odlazak

ODLUKU

O ODLASKU NIJE LAKO DONIJETI, NO MLADI OSJEČKI LIJEČNIK NIJE ZAŽALIO