Novosti
UPOZORENJE

Djeca su ugrožena siromaštvom
Objavljeno 1. listopada, 2014.

Vezani članci

KRIZA JE EKONOMSKI POLARIZIRALA HRVATSKU

Čak 45.000 djece gladuje, a 250 najbogatijih ima 45 milijardi kn

Rezultati istraživanja “Siromaštvo i materijalna dobrobit djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj” koje su za UNICEF lani proveli stručnjaci sa Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu, predstavljeni su jučer na tematskoj sjednici Vijeća za socijalnu pravdu predsjednika Ive Josipovića.

- Nalazi ovog istraživanja prije svega čine poziv na akciju. Gospodarska kriza jest uteg, ali ulaganje u djecu ujedno je i ulaganje u oporavak od krize. Samo o nama ovisi hoće li danas siromašna djeca postati siromašni roditelji još siromašnije djece ovisne o humanitarnim akcijama i socijalnoj pomoći, ili će danas siromašna djeca postati osnaženi, produktivni građani jednog ravnopravnijeg društva. Kriza ne može staviti dječje živote na čekanje. Kriza testira humanost društva i prioritete koje biramo. Želimo li živjeti u humanijem i pravednijem društvu, ranjiva djeca trebaju biti prva na listi prioriteta čitavog sustava - kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini - rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić.

Kako je pokazalo istraživanje, čak 68 % obitelji korisnika socijalne pomoći s djecom predškolske dobi nema dovoljno novca za hranu, 62 % djece predškolske dobi iz siromašnih obitelji na selu i 39 % u gradu ne ide u vrtić jer im ga roditelji ne mogu priuštiti.(D.Pav.)

Možda ste propustili...