Novosti
POBUNA ZBOG ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI

Osječki beskućnici prijete
napuštanjem skloništa
i spavanjem na ulici
Objavljeno 1. listopada, 2014.
Korisnici privremenog smještaja izgubili su pravo na zajamčenu minimalnu naknadu

Vezani članci

CARITAS ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Dom za beskućnike obilježava 15 godina rada

Ne budete li reagirali na vapaj osječkih beskućnika, odlučni smo odustati od noćenja u Caritasovu domu sv. Vinka i spavati na ulici grada, a što ne bi bilo na ugled grada.

Zaključak je to otvorenog pisma koje su osječki beskućnici, na čelu s Mirkom Žipovskim, poslali svim mjerodavnim institucijama i državnom vrhu kako bi upozorili na svoj položaj zbog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi.

- Tražimo izmjenu članka 29., st. 2 kojim beskućnici na privremenom smještaju u prihvatilištu i korisnici usluge smještaja ili organiziranog stanovanja gube pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Ukidanjem prava na tu naknadu beskućnicima se praktično ukida status socijalno ugroženih osoba, brišu se iz evidencije i gube sva prava koja pripadaju socijalno ugroženim osobama. Osim toga, činjenica je da Caritasov dom gdje boravimo nema status ustanove za pružanje usluge smještaja socijalno ugroženih osoba prema Zakonu o ustanovama i Zakonu o socijalnoj skrbi i nije upisan u sudski registar Trgovačkog suda u Osijeku, a nema nas ni na web stranici resornog Ministarstva - upozoravaju osječki beskućnici, dodajući kako u dvije prostorije od 20 četvornih metara boravi i do 20 beskućnika.

Kako ne bi izgubili pravo na minimalnu socijalnu naknadu, dio bivših korisnika živi u napuštenim zgradama i riskira vlastito zdravlje živeći bez struje, vode, grijanja... Beskućnici, stoji u pismu, nemaju pravovaljane osobne iskaznice, jer im nije riješeno pitanje boravišta, a nemaju ni zdravstveno osiguranje. Svaku medicinsku uslugu ili lijek moraju platiti. Žipovski upozorava da je nekoliko korisnika skloništa preminulo zbog neadekvatnog liječenja.

- Beskućnik Andrija Englender nedavno je ostavljen pred vratima zatvorenog doma te je preminuo na ulici pred očima djece iz obližnje osnovne škole - naglašava Žipovski. Osječki beskućnici uvjereni su da diskriminacijski odnos prema beskućnicima u Zakonu o socijalnoj skrbi nije u skladu s Poveljom o temeljnim pravima Europske unije te traže nužnu izmjenu diskriminirajućih odredbi. Odredba bi definirala što se smatra privremenim smještajem te pod čijim nadzorom se treba koristiti.

- Obraćamo se u uvjerenju da možemo promijeniti diskriminacijski odnos prema beskućnicima. Treba jasno definirati status beskućnika i uskladiti njihov status s ostalim socijalno ugroženim građanima - poručuju osječki beskućnici.

Marija MIHELIĆ

JELICA KLOBUČAR

ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb

Prolongirali smo isplatu

Naglašavajući da samo provodi Zakon o socijalnoj skrbi, Jelica Klobučar, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb rekla je kako je beskućnicima ukinuta naknada prema Zakonu, no osječki je Centar čak prolongirao stopiranje isplate šest mjeseci dulje od propisanog roka. “Maksimalno im je produžena isplata, a osim toga, dajemo im stotinu kuna džeparca”, kratko je prokomentirala Klobučar, dodajući da Caritasov Dom sv. Vinka još uvijek nije u sustavu socijalne skrbi.