Kultura
OTVORENA NOVA ZGRADA MUZIČKE AKADEMIJE ZAGREB

Nakon 100 godina svi studenti i profesori u jednoj zgradi
Objavljeno 30. rujna, 2014.

ZAGREB - Jučer je cjelodnevnim programom svečano proslavljeno otvorenje zgrade Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu na Trgu maršala Tita. Tako su nakon 100 godina seljenja studenti i profesori jedne od najvažnijih umjetničkih institucija pod jednim krovom.

“Hrvatski hram glazbe”, kako su zgradu nazvali, projekt je vrijedan 210 milijuna kuna. Nova zgrada, sagrađena prema projektu arhitekta Milana Šosteriča iz 2004., na 12.000 četvornih metara raspoređenih na dvije podzemne i osam nadzemnih etaža napokon je dovela pod jedan krov sve odsjeke Akademije s njezinih 150 stalno zaposlenih, nekoliko desetaka vanjskih suradnika i 550 studenata, dosad raspoređenih na četiri gradske lokacije.

Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević kazao je kako je riječ o velikom događaju za Zagreb, kakav se može usporediti s otvorenjem zgrade Hrvatskog narodnog kazališta prije 120 godina.

Povijesni događaj za Zagreb i Hrvatsku svojom je nazočnošću uveličao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz Grad Zagreb i Ministarstvo znanosti, obazovanja i spota, treći je partner u projektu Sveučilište u Zagrebu, čiji je rektor Aleksa Bjeliš zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji gradnje Muzičke akademije.

Zgrada je službeno otvorena uz glazbeni program ansambla udaraljki Muzičke akademije biNg Bang i zajedničko fotografiranje svih nazočnih za medijsku fotografiju Šime Strikomana. Vrpcu je presjeklo sedmero najboljih studenata Akademije.

Svečano otvorenje zgrade Muzičke akademije bio je tek početak tim povodom organizirane cjelodnevne manifestacije Dan otvorenog trga, u kojoj nizom programa sudjeluje devet kulturnih i obrazovnih institucija Trga maršala Tita. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike