Crna kronika
JOŠ JEDAN ILEGALAC UHIĆEN NA BAJAKOVU

Afganistanac prerezao krovnu ceradu i sakrio se u turskom kamionu
Objavljeno 1. listopada, 2014.
Ove su godine policajci uhvatili 82 državljanina Afganistana

BAJAKOVO - Unatoč činjenici da carinici i policajci na graničnim prijelazima Bajakovo i Tovarnik gotovo svakodnevno hvataju ilegalne imigrante, nelegalni se prelasci državne granice nastavljaju. Najnoviji se zbio u subotu na Bajakovu, a nakon pregleda tovarnog prostora šlepera uhićen je državljanin Afganistana.

Kako stoji u priopćenju carine, u subotu je u ulazni trak za teretna vozila iz smjera Srbije ušao kamion turskih registracijskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin. Vizualnim pregledom kamiona utvrđena je ispravnost carinskog užeta i carinskih obilježja, no carinici su kamion izdvojili sa strane i detaljno ga pregledali. Namjeravali su to učiniti radi provjere sadržaja tovarnog prostora i prijavljene pošiljke (odjevni predmeti, donje rublje, tkanina, autodijelovi, metalno pokućstvo). Kada su carinici otvorili vrata poluprikolice, ugledali su muškarca koji je ilegalnoim putem pokušao ući u Europsku uniju. Afganistanac je u kamion ušao razrezavši krovnu ceradu, najvjerojatnije dok je vozač kamiona čekao da prijeđe granicu u Batrovcima u Srbiji.

Carinici su ilegalca predali policajcima Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja. Po svemu sudeći, postupkom readmisije državljani Afganistana biti će vraćen na srpski teritorij.

Prijavljen je i vozač turskog kamiona, a na teret mu se stavlja carinski prekršaj. U provedenom prekršajnom postupku turski vozač proglašen je krivim i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 1.200 kuna. Turčin je platio dvije trećine kazne i potom nastavio putovanje prema Njemačkoj. Kako neslužbeno doznajemo, vozač nije znao da mu je ilegalac u kamionu, ali je trebao detaljno provjeriti da li je cerada čitava.

Milan BUGARIĆ
ZATEČENO 640 ILEGALACA

Do 29. rujna, na teritoriju koje pokriva Policijska uprava vukovarsko-srijemska, zatečeno je 640 ilegalaca. To je smanjenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je uhićen 991 ilegalac. Najviše ih je, kao i prošle godine, uhićeno na dva najfrekventnija granična prijelaza, Bajakovu (275) i Tovarniku (261). U svim ostalim Policijskim postajama uhićeno je po 20-ak ilegalaca - Županji (28), Iloku (26), Vrbanji (24) i Vinkovcima (23). Što se tiče državljanstva, prednjače stanovnici građanskim ratom pogođene Sirije (191), Afganistana (82) i Pakistana (72).

Možda ste propustili...

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike