Osijek
SKUPŠTINA ŽUPANIJE O NOVCU KOJI JE SUDSKIM PUTEM NAPLAĆEN OD DRŽAVE

Na računu 55 milijuna kuna čeka državne akte
Objavljeno 30. rujna, 2014.

Premda je na osnovu pravomoćne sudske presude Osječko-baranjska županija od države ljetos uspjela ovršiti iznos od čak 82 milijuna kuna, na osnovu velikog duga koji punih 19 godina nije bio plaćen na osnovu zakupa poljoprivrednog zemljišta na području Baranje, taj iznos još uvijek stoji na županijskom računu, jer nisu stigli potrebni akti za njegovu isplatu onima kojima je namijenjen.

Istaknuto je to na jučerašnjoj, 10. sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije, a to pitanje na aktualnom satu potegnula su dva oporbena vijećnika – Stjepan Čuraj (HNS) i Ante Raspudić (HDZ). “Od toga iznosa 27 milijuna kuna su namjenska sredstva, za koja predlažemo da se iskoriste za jedan fond za provedbu strukturnih projekata u poljoprivredi, kako bi se ona oplemenila. Ostalih 55 milijuna kuna, koje su zapravo kamate, trebalo bi iskoristiti u razne svrhe, poput javno-privatnog partnerstva i turizma”, pozvao je Čuraj, koji je isto iznio i na konferenciji za novinare uoči sjednice. Raspudić je pak upitao zašto tih 55 milijuna kuna nije isplaćeno dok ljudi čekaju bilo kakvu pomoć nakon tolikih elementarnih nepogoda. Odgovorio im je župan Vladimir Šišljagić (HDSSB). “Što se tiče prijedloga vijećnika Čuraja, moram mu odgovoriti kako smo mi već ljetos napravili raspodjelu tih sredstava, i osnovnog dijela i kamata, u različite i korisne svrhe. Na žalost, ne možemo ništa dok ne stignu potrebni akti s razine države i odluka iz Europske unije”, odgovorio je župan.

Željko Kovačević (HDZ) upozorio je kako je previše vremena prošlo otkako je trebalo riješiti problem planiranog regionalnog odlagališta u Orlovnjaku, s čime se Šišljagić složio, naglasivši kako je projektnu dokumentaciju preuzelo resorno ministarstvo, a on uskoro očekuje rješenja. Najavio je i da se zbog štednje radi studija spajanja ljekarni Đakovo, Beli Manastir i Osijek, a postavio je i pitanje treba li ovome području šest domova zdravlja. Od važnijih točaka, usvojena je Odluka o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola Osječko-baranjske županije do kraja godine, na osnovu koje će 70 posto izdvajati država, pet posto Županija, a ostatak jedinice lokalne samouprave i/li roditelji. Usvojen je i novi statut Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.T.Levak

Uskoro proglašenje elementarne nepogode

Nekoliko vijećnika postavilo je i pitanje nedavnih poplava i obrane od njih. "Još jednom koristim priliku uputiti čestitke i zahvale za onih 3000 osoba koje su branile kuće i polja. Uskoro slijedi i proglašenje elementarne nepogode, nakon što utvrdimo točnu visinu šteta, posebice na poljoprivrednim površinama", najavio je Šišljagić.

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana