Osijek
MATICA UMIROVLJENIKA:

Prosječna mirovina u Osijeku - samo 1690 kuna
Objavljeno 1. listopada, 2014.
Mnogi umirovljenici željeli bi još raditi, no nitko ih neće zaposliti

Ovrhe zbog neplaćenih računa prouzročene malim mirovinama, kupnja voća i povrća doslovce na komad, odnosno mesa na nekoliko dekagrama, ali i životarenje unutar zidova svog ili kakvog staračkog doma za čiji smještaj daju svu svoju mirovinu, ali i uz prehranjivanje vlastite nezaposlene djece, današnja je slika osječkih umirovljenika.

Ocijenila je to Marija Sužnjević, predsjednica osječke Matice umirovljenika, koja će i ove godine danas - 1. listopada obilježiti Međunarodni dan starijih osoba. Simbolično, nakon čega će, kaže Sužnjević, problemi ostati i nadalje nerješivi.

- U ovom gradu umirovljenici žive bijedno. Mirovine su male, prosječne su 1690 kuna, no puno je članova s prihodom od samo oko 900 kuna, kojim doslovce ne mogu podmiriti ni svoje režijske troškove. Matica se sustavno brine za sve članove, pa tako u okviru svojih aktivnosti obilazimo i nepokretne osobe uključene u Maticu i ako vam kažem da ih razveseli paketić koji stoji 20 kuna čime ih darivamo, onda je sve jasno - upozorila je Sužnjević, dodajući da pokretni članovi obilaze one u teškom tjelesnom stanju pa im, volonterski dakako, pospreme kuću, posluže u trgovini, plate im režije. Ipak nedovoljno, kaže Sužnjević, da bi se masa umirovljenika izvukla iz letargije u koju su upali ne svojom krivnjom.

- U gradu je oko 4700 članova, a na području Osječko-baranjske županije još ih je oko 11.000. Jako puno njih živi ispod razine dostojanstva, i to se mora znati. Oni koji su u punoj tjelesnoj snazi žele čak i raditi, no tko će zaposliti osobu u dobi od 70 do 80 godina - ističe Sužnjević koja se i ove godine pobrinula da 1. listopada članovi Matice umirovljenika dostojanstveno obilježe svoj dan i okupe se u prostorijama MUH-a. Nada se, kaže, da nakon tog svečanoga dana umirovljenici neće biti zaboravljeni. Bar ne više no što su sad.

Marija MIHELIĆ
Osniva se Klub umirovljenika

Kako bi ih motivirala za druženje i poboljšanje društvenog života, osječka Matica planira otvorenje Kluba umirovljenika u sklopu već otvorenoga dnevnog boravka.

- Poduzimamo razne aktivnosti kao što su sportske, zabavne, rekreacijske, ali i edukativne. Prema potrebi organiziramo okrugle stolove i predavanja te pozivamo sve članove da nam se pridruže. Stare osobe trebaju se uključiti u rad društva i mi im nastojimo pomoći - kaže Sužnjević, koja će u srijedu okupiti brojne umirovljenike u prostorijama u Reisnerovoj ulici uz kolače, sokove i druženje.

Rijeka ljubavi dijeli hranu i jabuke

Humanitarna udruga “Rijeka ljubavi” će u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka, a u povodu Međunarodnog dana starih osoba, 1. listopada u 11 sati dijeliti humanitarnu pomoć u prostorijama Udruge Strossmayerova 68. Predsjednica Udruge Štefica Čučak najavljuje kako će tom prigodom podijeliti 250 paketa prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština socijalno ugroženim obiteljima, samcima i braniteljima s 800 kuna primanja. “Ovu donaciju osigurali su naši sugrađani Branko Ostović i Tvrtka Žito. No, to nije sve - zahvaljujući našem donatoru OPG-u Horvat iz Suze bit će podijeljena tona svježih jabuka. Zahvalni smo i tvrtki Cesting, koja nam je riješila prijevoz jabuka iz Suze do Osijeka”, kaže Čučak.(D.P.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike