Regija
CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ŽUPANJA

Nakon poplava zatrpani poslom
Objavljeno 1. listopada, 2014.
Do rujna isplaćeno 50 posto više jednokratnih naknada nego u cijeloj 2013.

ŽUPANJA – Nezapamćena prirodna katastrofa koja je sredinom svibnja pogodila Cvelferiju dodatno je pogoršala ionako tešku socijalnu sliku u županjskoj Posavini. O tome najbolje svjedoče pokazatelji Centra za socijalnu skrb Županja čiji su djelatnici proteklih mjeseci zatrpani poslom i čije su usluge sve traženije. Pokazatelji i socijalni indikatori o kvaliteti života građana tog rubnog područja Hrvatske zabrinjavajući su. U prvih osam mjeseci ove godine Centar za socijalnu skrb Županja je na ime jednokratne naknade isplatio ukupno 1.207.188,48 kuna, dok je za cijelu 2013. godini isplaćeno 779.187,47 kuna. Sa zaključno 31. kolovoza 2014. godine Centar za socijalnu skrb Županja ima 818 korisnika zajamčene minimalne naknade od kojih je 451 samac, 1550 osoba koje su korisnici pomoći za uzdržavanje, među njima 70 samaca, 2078 isplaćenih jednokratnih naknada priznatih za 1369 osoba, 247 korisnika osobne invalidnine i 757 korisnika doplatka za pomoć i njegu te 36 korisnika naknade do zaposlenja. Na području županjske Posavine 26 osoba koristi status roditelja njegovatelja ili njegovatelja. Ukupno 271 osoba je na smještaju, i to u udomiteljskoj obitelji 77 osoba (31 dijete i 46 odraslih), u domu socijalne skrbi 194 osoba (48 djece i 146 odraslih), a 69 djece su korisnici prava na privremeno uzdržavanje.

- Centar za socijalnu skrb Županja zbog poplava koje su pogodile naselja u općinama Gunja i Drenovci od svibnja ima povećan obujam poslova. Naime, osim izvanrednih okolnosti koje su izazvale veći broj postupanja, centar ima i zakonsku obvezu izvršavanja redovitih poslova iz svoje nadležnosti, među kojima je utvrđivanje ispunjavanja zakonskih uvjeta za priznavanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu korisnicima pomoći za uzdržavanje - pojašnjava ravnatelj Saša Užarević.

Napominje da je centar u travnju imao zaprimljenih oko 500 zahtjeva za priznavanje prava na pomoć u kući koje je trebalo obraditi i donijeti rješenja. Također su radnici centra pružali i pružaju psihosocijalnu pomoć stanovnicima naselja pogođenih poplavama, zbrinjavali potrebite u domove socijalne skrbi i udomiteljske obitelji kao i na privremeni smještaj u Hostel Borovo u Vukovaru. U međuvremenu je na snagu stupio i novi Obiteljski zakon koji je valjalo implementirati u postupanja centra.

- Ovo ljeto je bilo izrazito radno i radni ritam je bio cijelo vrijeme na maksimumu. Stigla je i jesen, ali posao ne jenjava. Mislim da će ovo biti godina za pamćenje - zaključuje ravnatelj Užarević.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Pokazatelji i socijalni indikatori o kvaliteti života građana tog rubnog područja Hrvatske zabrinjavajući su

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike