Osijek
VATROGASNA VJEŽBA U PODRUČNOJ ŠKOLI

Vatrogasci u Sarvašu spašavali 200-tinjak učenika
Objavljeno 30. rujna, 2014.

Edukacijom do sigurnosti - naziv je jučerašnje vježbe u Područnoj školi Ljudevita Gaja u Sarvašu. Združeno su je odradili dobrovoljni vatrogasci iz Sarvaša, Donjeg grada, Državna uprava za zaštitu i spašavanje Osijek, Županijski centar 112, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i tvrtka Zaštita inspekt d.o.o.

U vježbu se uključilo gotovo tri stotine sudionika, od djece do domaćica i učiteljica sarvaške škole, koja je “gorjela” pa su se svi zajedno morali probijati kroz scenski dim i pronalaziti evakuacijske puteve. Vatrogascima i ostalima koji su spašavali simulante - opečenog domara, izgubljenog učenika, kao i one koji su ovaj put bili samo našminkani kao da su ozlijeđeni (djecu slomljene potkoljenice, s potresom mozga) - pomoć su pružale i spretne učiteljice. Učinkovitost vježbe i spašavanja promatrali su Denis Ćosić iz osječkog Crvenog križa, ekipa sarvaških vatrogasaca te djelatnici osječkog DUZS-a Silvana Pirić i Ivan Rendulić.

Silvana i Ivan komentirali su da se vježba provodila dobro, a evakuirani djelatnici škole komentirali su kako je ovo bila prilika da se prisjete pružanja prve pomoći. Samo, dodali su, nisu mogli svi sve vidjeti, pa su ocijenili da se drugi put o tome treba povesti računa. Jer nikad se ne zna kada će nekome iskustvo s vježbe zatrebati u životu, da pomogne nekom unesrećenom.

Davor Ivčić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sarvaš, kaže kako je uz svaku ozlijeđenu osobu bio volonter Crvenog križa koji je vrednovao postupak s ozlijeđenima, na kojima su ti isti volonteri šminkom realistično prikazali ozljede.

Darko PEJIĆ
KAD NARASTEM BIT ĆU - VATROGASAC!

Djeca su komentirala kako im je vježba bila neobično zanimljiva, a bilo je i onih koji su si već sada, u prvom razredu škole, zacrtali da će i oni, kada odrastu, postati vatrogasci. Svidjele su im se maske, kacige, zaštitna odijela... uopće cijela ta jučerašnja “strka” hrabrih vatrogasaca.

Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike