Svijet
VAŽNA POLITIČKA GESTA SRBIJE

Beograd očitao Putinu lekciju iz poštovanja demokracije
Objavljeno 30. rujna, 2014.

Uspješno održan prvi mimohod pripadnika spolnih manjina u središtu Beograda, prošloga vikenda, unatoč prijetnjama i incidentima huliganskih skupina te činjenici da je povorka uspjela prevaliti tek 300 metara, govori o zrelosti srbijanske države da prihvati civilizacijske stečevine Zapada. To je sažetak svih komentara koji su se mogli čuti nakon što je vlada demokratskog reformatora Aleksandra Vučića učinila sve kako bi osigurala sigurnost za tu ranjivu skupinu, ne pretjerano prihvaćenu, i to ne samo u srbijanskom društvu nego i drugdje u regiji koja baštini veliki patrijarhalni potencijal.

Na beogradske ulice izišle su snažne postrojbe policije i oružništva (žandarmerije), a društvenim su se mrežama proširile fotografije koje prikazuju čak i vojne oklopnjake koji su jamčili javni red i mir. Vlada premijera Vučića, štiteći liberalnu demokraciju i ljudska prava, pokazala je možda čak i preveliku revnost. Naime, žandarmerijska postrojba, koja je u Beograd stigla iz Niša, premlatila je na ulici premijerova brata Andreja i njegova dva tjelobranitelja, pogrešno pretpostavljajući kako je riječ o svetosavskim huliganima.

Svjedoci smo, na trenutke dramatičnog, rađanja demokracije i geopolitičkog preslagivanja u našem najbližem susjedstvu, što je itekako dobra vijest za Hrvatsku i Europu. Najavljeni dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina na proslavu 70. obljetnice ulaska jugoslavenskih partizana i ukrajinskih postrojbi Crvene armije u Beograd, u trenutku kada Rusi komadaju Ukrajinu, podigao je puno prašine, ali u njegovoj se sjeni dogodio revolucionarni čin. Pristajanjem na zapadnjačka pravila demokratske igre Beograd je pokazao kako je spreman učiniti nešto što je čak i u takvoj svemogućoj vojnoj, političkoj, energetskoj i svemirskoj velesili kao što je Rusija mentalno i praktički nemoguće, a to je dopuštanje i osiguravanje mirnog okupljanja građana koji traže unaprjeđivanje svoga statusa u društvu.

Za nekoliko će se dana u Beogradu ljubiti i grliti Aleksandar (Anđelkov) Vučić i Vladimir Vladimirovič Putin, što će mnoge u Washingtonu, Bruxellesu i Zagrebu živcirati. No, ono što je svakako sigurno, Putin će u Beogradu stupiti na europsko tlo. To svjedoči i beogradski “Gej prajd”. Makar bio dug tek 300 metara.D.Celing

HRVATSKI UZOR U REGIJI

Strani diplomati koji stoluju u našoj regiji te vanjskopolitički analitičari i stručnjci tvrde kako je jedan od najvećih motora proeuropskog zaokreta u Srbiji upravo hrvatski uzor. Dijeleći, manje ili više, zajednički jezik, mentalitet i povijesno iskustvo, hrvatsko i srbijansko društvo u mnogim stvarima funkcioniraju kao sustav spojenih posuda. Unatoč međusobnim ratovima i nasilju, hrvatska politika, društvo, kultura i jezik snažno utječu na razmišljanje političkih elita u Srbiji, ali i običnih ljudi. Čak puno više nego što vrijedi obratno. To je razlog zašto treba jačati hrvatsku odgovornost u regiji s kojom još uvijek fizički graničimo i, na ljudskoj razini, dijelimo mnoge vrijednosti.

Možda ste propustili...

“DIGNITAS INFINITA”

Vatikan protiv promjene spola

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana